Skip to main content
Imelletty perunalaatikko

Liemessä Joulukalenteri luukku 23 ✨ Tänä jouluna joulupöydästämme löytyisi tuuvinki eli hämäläinen, itsetehty, imelletty perunalaatikko, vaikka se olisi viimeinen tekoni. Kuulostan erittäin hälyttävästi äidiltäni ? Lapsuudessani äiti valmisti aina jouluksi hämäläistä, perinteistä imellettyä perunalaatikkoa. Kuten hänen äitinsä ja esivanhempamme olivat valmistaneet ennen meitä. Lapsena inhosin sitä, mutta vanhemmiten olen lämmennyt. Aika oli nyt kypsä minun valmistaa elämäni ensimmäinen imelletty perunalaatikko.

Kilautin tottakai heti ensimmäisenä äidille. Tarvitsinhan häneltä reseptin. Äitini sanoi, että resepti on hänellä ranteissa. Saatoin vain toivoa, että suonissani virtaa hämäläistä verta vielä sen verran vahvana, että suoriudun haasteesta hatarilla neuvoilla. Sen verran sain ongittua, että äiti kuorii perunat ennen keittämistä. Vanha, perinteinen, masokistinen tapa on keittää perunat kuorineen ja kuoria kuumina sormen päät palovammoilla. Toistaiseksi en ole vielä saanut aukottomasti selville, miksi näin tulisi toimia.

Imelletty perunalaatikko imeltyi ja onnistui kuin onnistuikin! Ehkä suolaa laittaisin hieman ronskimmalla kädellä ensi jouluna. Pidin laatikkoa myös uunissa Marttojen ohjetta pidempään ja nostin vielä lopuksi hieman lämpöä. Laatikko ei myöskään kiehunut, vaikka varoiteltiin, että se niin saattaisi tehdä. Olisikohan massa ollut hieman liian paksua. Ensi kerralla voisi myös kokeilla tehdä löysempänä. Mutta nämä ovat varmasti juuri niitä asioita, joihin resepti löytyy ajan ja kokemuksen mittaan ranteista ☺️

Imelletty perunalaatikko vinkit

Kilautin myös @liemessa seuraajille Instagramissa. Sain paljon vinkkejä ja jaan nyt tässä suosituimmat.

Vinkit imelletyn perunalaatikon valmistamiseen

 • Älä tee sitä. Se epäonnistuu aina. Hae kaupasta.
 • Viinin juominen imeltymistä odotellessa auttaa aina.
 • Keitä perunat kuorineen ja kuori nopeasti kuumana.
 • Ikea myy perunapuristimia. Kuoret jäävät puristimeen eli sillä voi muussata kuorellisia, kuumia perunoita polttamatta sormia.
 • Perunalaatikko imeltyy 50-70 asteessa esimerkiksi uunissa.
 • Imellytä pitkään esimerkiksi yön yli.
 • Älä kuitenkaan liian pitkään, ettei tule happamaa.
 • Imeltyvä perunaseos ei saa olla liian kuivaa.
 • Perunasoseen tulisi olla kaadettavan löysää ennen paistoa.
 • Perunat jauhoisia esim. rosamunda
 • Jauhoja lisätään useammassa erässä, jopa kolmessa.
 • Kiehauta maito ennen lisäystä, muuten kuohuu yli uunissa.
 • Hätätapauksessa lisää siirappia.
Imelletty perunalaatikko resepti

Muunsin Marttojen imelletty perunalaatikko reseptin 2 kilolle perunoita, koska sellaisessa kahden kilon, punaisella värikoodatussa, muovipussukassa jauhoisia perunoita useimmiten myydään. Ainakin lähikaupoissa. Reseptistä tulee kaksi vuokaa perunalaatikkoa. Päädyin itse kuorimaan perunat ennen keittämistä. Voit olla kuorimatta ja kuoria ne kuumana keitettynä. Sun sormet, sun elämä.

Alkuperäinen resepti Martat.fi

Imelletty perunalaatikko

2 kg jauhoisia perunoita
1/2 dl vehnäjauhoja
2 1/2 – 3 dl keitinvettä
4 dl täysmaitoa
1 tl suolaa
voinokareita
(2 rkl siirappia)

Kuori perunat. Keitä kunnes perunat ovat hyvin kypsiä. Ota keitinliemi talteen. 

Muussaa perunat perunasurvimella ja anna niiden hieman jäähtyä. Kaada sekaan noin 3 dl keitinlientä. Perunamassan tulisi olla noin 55-70 astetta, jotta peruna imeltyy. Sekoita puolet vehnäjauhoista massaan. Laita kannella peitetty perunamuussikattila 60-asteiseen uuniin imeltymään. Puolen tunnin päästä lisää loput jauhot ja sekoita. Noin 3 tunnin jälkeen ripottele sekaan vielä hieman jauhoja. Imellytä perunamuussia yön yli 60-asteisessa uunissa.

Aamulla lisää imeltyneeseen perunasoseeseen maito. Soseen tulisi olla löysähköä. Mausta suolalla ja halutessasi siirapilla. Kaada sose voideltuihin uunivuokiin puolilleen. Perunalaatikko saattaa kiehua muuten yli. Veistele pinnalle voinokareita. Paista perunalaatikkoa 150-asteessa 2 tuntia. Nosta lämpö 175-asteeseen ja paista vielä tunti. Jos laatikko on vielä kovin vaaleaa pinnalta, nosta lämpö vielä 200-asteeseen 15 minuutiksi. 

Laatikot voi pakastaa ja lämmittää tarjoilupäivänä uunissa.

Tip tap! Lisää joulureseptejä!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

3 Kommenttia

 • Suhmuran Santra sanoo:

  Ilman imellettyä perunalaatikkoa ei joulu tule! Itse teen sen jo joulukuun alussa ja pakastan raakana. Kypsennetään sitten jouluaattona. Koostumus on mielestäni paras juuri paistetussa laatikossa. Happanemisen vaara on oikeasti olemassa. Niinkin on joskus käynyt. Jos ei heti paista, kannattaa pakastaa. Tärkkelyspitoinen lajike imeltyy parhaiten.

 • Jussi sanoo:

  Arkinen imelletty perunalaatikko.

  Ei lisätä siirappia eikä muutakaan makeutusta. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.

  AINEKSET:

  2 kg jauhoisia perunoita
  4 runsasta ruokalusikallista vehnäjauhoja, tai jotain muuta hyvin imeltävää jauhoa.
  50-100 g voita
  0,8 litraa maitoa. Maidon määrä vaihtelee runsaasti perunalajikkeen mukaan, halutun valmiin perunalaatikon kiinteyden mukaan.
  2 tl suolaa

  Arkinen maustamaton imelletty perunalaatikko on monien mielestä paras. Juhlalaatikkoa voi hiukan maustaa juhlan, esimerkiksi joulun kunniaksi.

  VALMISTUSOHJE:

  Pese ja kuori perunat uuninkestävään kattilaan ja halkaise isot perunat. Keitä perunat kypsiksi pienessä määrässä suolatonta vettä. Ota huomioon että vesi jää soseeseen, näin vältetään myös suurimmat kuorimistappiot ja keittotappiot. Soseuta perunat kuumina suoraan keittoveteen niin että saat selvästi ohentuneen sakean soseen. Jäähdytä sose erityistä huolellisuutta noudattaen ja välillä sekoittaen 72-74 asteiseksi. Lisää 72-74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vehnäjauhot. Lisää vain tarvittaessa tilkka 72-74 asteista vettä. Tönkkösose ei aina edes imelly.

  Laita sosekattila noin 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä 3-4 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa ja samalla voit maistamalla seurata imeltymisen edistymistä. Soseen lämpötila pysyy 70 asteisessa uunissa tehokkaimmassa imeltymislämpötilassa – noin 65-67 asteessa.

  Lisää imeltyneeseen soseeseen voi sulamaan siivuina. Lisää maitoa niin että saat sakeahkon vellimäisen soseen. Lisää suola. Jos haluat, niin tässä vaiheessa voit maustaa, mutta mausta harkitusti – monien mielestä maustamatta paras. Sekoita tasaiseksi.

  Laita sose imelletyn perunalaatikon arvolle sopivaan voideltuun lasiseen tai posliiniseen vuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa.

  Paista aluksi noin 190 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kiehumaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kiehuminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
  Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

  Valmistan arkista maustamatonta imellettyä perunalaatikkoa perinteiseen tapaan ympäri vuoden.

 • Matt Johann sanoo:

  Siirapilla makeutettu perunalaatikko.
  Nopea ja helppo arkiruoka ympäri vuoden.
  Valmistuu noin 3-3½tunnissa.

  Pese ja kuori 2 kg perunoita. Keitä perunat täysin kypsiksi niin vähässä vedessä kuin suinkin. Vesi jää soseeseen. Soseuta perunat kuumina erittäin vähäiseen määrään keittovettä. Notkista sose maidolla notkeaksi puuromaiseksi soseeksi. Lisää 2 teelusikallista suolaa. Lisää voita maun mukaan 50-100 g. Lisää 2 desilitraa tummaa siirappia. Tumma siirappi antaa sopivan värin. Laita sose kunnolliseen voideltuun uunivuokaan. Paista aluksi noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun sose saa pintaan väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140-150 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia ja näin saadaan mehevä siirapilla makeutettu perunalaatikko. Ohut kerros kuivahtaa helposti korpuksi.
  Paista aidosti siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 2½-3 tuntia.

Jätä kommentti