Skip to main content

Minusta ei tule koskaan lihavaa. Tajusin sen tänään tuijotettuani ja nieleskeltyäni lounaaksi mikrossa lämmitettyä jauhelihakastiketta. Työhuoneeni lähettyvillä ei ole yhtään järkevää lounaspaikkaa, minkä seurauksena olen alkanut jättämään lounaita väliin. Tähän päälle en ole myöskään aamupalaihminen, joten santsatessani kotipuolessa jouluruokapöydässä sain kommentteja riutuneesta olomuodostani. Ai että ihmisen ei ole tarkoituskaan syödä vain iltaisin ja viikonloppuisin? 😉

Joululomareissumme suuntautui Tukholman lämpöön. Lomalla syön paljon, usein ja hyvin, jopa raskaasti. Joulukinkku painoi vielä vatsassa, joten jo muutaman päivän päästä huomasin että en kertakaikkiaan pysty syömään itseäni ähkyyn montaa päivää peräkkäin. Aloin automaattisesti valita kevyempiä ruokia. Edes paluumatkalla ruåttinlaivan buffassa syöminen ei lähtenyt lapasesta.

Tälläinen arkikituminen ei voi olla terveellistä. Siispä samaan aikaan kun iltapäivälehdet huutavat laihdutusniksejä, minä olen päättänyt alkaa syödä enemmän. Se ei onnistu muutoin kuin roudaamalla kotilounas päivittäin mukaan työhuoneelle. Olen pohjimmiltani tunnesyöjä. Yksin ruoka ei maistu. Siksi se ei myöskään maistu työhuoneella, vaikka juuri eilen illalla kotona söin samaa soosia hyvällä ruokahalulla ja nuolin lautasen ensimmäisenä. Suunnitelmani tälle vuodelle on huolehtia enemmän itsestäni, stäkätä pakastin täyteen valmiita ruoka-annoksia ja tuijottaa jauhelihakastiketta työhuoneella niin kauan kuin lautanen on tyhjä.

Tämä on meidän perheen perusjauhelihakastike-resepti, jota voi varioida vaikka kasviksilla, chilillä, sienillä tai kermalla. Erittäin hyvää ruokahalua!

Jauhelihakastike

400 g luomu naudanjauhelihaa
2 tlk tomaattimurskaa
1 iso keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl lihafondia
1 iso nippu tuoretta basilikaa
1 nippu tuoretta timjamia
50 g raastettua parmesaania
kourallinen pinjansiemeniä
pippuria
suolaa
oliiviöljyä

300 g spagettia / 4 hlö

Kuullota viipaloitu valkosipuli ja pieneksi silputtu sipuli öljyssä pannulla tai padassa. Jos haluat tulisuutta, kuullota tuore chili sipulien kanssa. Ruskista jauheliha, ja mausta fondilla, suolalla ja pippurilla. Murskaa pinjansiemenet ja yrtit huhmareessa. Lisää tomaattimurska, tuoreet yrtit, pinjansiemenet ja hienoksi raastettu parmesaani. Anna hautua n. 15 minuuttia.

Keitä spagetti suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia tai ohjeen mukaan. Ota n. 1 dl keitinvettä talteen ennenkuin kaadat veden pois. Lisää spagetin joukkoon tilkka oliiviöljyä ja n. 0,5 dl keitinvettä.

Tarjoile parmesaanin ja basilikan kera.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

3 Kommenttia

 • Melody sanoo:

  Jauhelihakastike ja spagetti on kyllä pelastanut monta päivää..:) Tätä teen usein silloinkin, kun ruoanlaittoinspis on totaalisen kateissa!

 • Jenni sanoo:

  Huomasin vasta tämän postauksen jälkeen että Kulinaarimurujakin oli tänään postannut jauhelihakastikkeen ja se on kuulemma jonkun syväluotaavan tutkimuksen mukaan Suomen suosituin ruoka! Ja totta se on, kyllä meilläkin tätä tehdään tasaiseen tahtiin. Ja juurikin silloin kun ei jaksa ajatella. Toinen on makaroonilaatikko.

  Sanoin Nirsolle jotenkin häpeillen että onkohan nyt ihan ok että meillä tarjoillaan uudenvuodenpäivänä jauhelihakastiketta. Nirso ei ymmärtänyt kysymystä 🙂 Tälläinen itsetehty arkiruokahan on hyvää, täyttävää, riittoisaa ja kohtuu edullista.

 • Minna Vuo-Cho sanoo:

  Jauhelihakastike, bolognese, ragoût – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Onhan se helppoa, suht edullista, ravitsevaa ja ennen kaikkea herkullista. Eikä sitä onnistu helpolla pilaamaan 🙂

Jätä kommentti