Skip to main content

Reilu vuosi sitten herään aamuyöstä kello kolme ja ponkaisen ylös. Naputan tietokonetta näytön kajossa. Moni muukin luova idea on tallentunut juuri näin yöaikaan ja suurin osa on hautautunut pöytälaatikkoon odottamaan otollisempia aikoja. Niin nytkin.

Nyhtökanahampurilainen ja bataattiranskalaiset.

Olen en-edes-niin-salaa haaveillut omasta keittokirjasta, mutta en ole koskaan halunnut kirjoittaa keittokirjaa keittokirjan kirjoittamisen takia. Jäin odottamaan sitä kuningasideaa joka saisi minut liikkeelle, innostumaan ja jännityksen nousemaan. Se kuningasidea oli tuona yönä käsissäni A4:lla; keittokirjani sisällysluettelo. Annoin kirjalle työnimen ”Snägäri”. Alkuperäinen Snägäri kokoaisi snägärien parhaimmat ja legendaarisimmat annokset, veisi ne kotikeittiöön ja valmistaisi hyvistä raaka-aineista parempaa roskaruokaa. Snägärit herättävät ihmisissä tunteita ja tarinoita. Muistan itse hyvin kun mummoni piti Lohjalla silloin kuulua ”Mummista”, jossa kävimme välillä perheen kanssa sunnuntaisin syömässä ananashampurilaiset. Yläasteen pihasta käveli Vesitornin grillille josta ostettiin kolmella markalla pienet ranskalaiset.

Kului vuoden päivät. Blogirinki vei kaiken ajan ja energian, googlasinkohan kerran eri kustantajia netistä. Tänä keväänä puhelin soi: ”Kirjakustantaja tässä päivää! Oletko koskaan ajatellut ruokakirjan kirjoittamista?” (Hiljaisuus. Kuinka usein nyt kustantajat soittelevat kenellekään?!) Noo, jos kerran kysyt niin yksi sisällysluettelo on olemassa…

Töissä oli joku ihan kreisiviikko ennen kustantajan tapaamista. Tapaaminen ei mennyt yhtään niinkuin olin sen etukäteen ajatellut. Missä oli testikuvat, päivitetty sisällysluettelo, ehkä vähän koetaittoa. Ehdin vain printata ulos ruttuisen A4:sen vuoden takaa. Sekin oli kuulemma enemmän kuin monella näistä julkkiskokeista ja sain avattua päivitetyn ideani kustantajalle joka innostui.


Katukeittiö – parempaa roskaruokaa

Kirjasta tulee näköiseni ja sellainen jonka itsekin haluaisin poimia hyllyyni. Eikä vain hyllyyn kaunis katseltava vaan todella käyttöön. Tällä hetkellä paraatipaikalla lieden päälle ovat pääseet uusimpana säilöntäopus Purkissa, arkiruokakirja Safkaa ja Nirson raamatut Aglio & Olio ja Basta! Nämä ovat keittokirjoja joita käytämme aktiivisesti, mutta jotain puuttuu. Jalostin snägärisafka ideaa pidemmälle. Ruokafilosofiani on tehdä yksinkertaista, hyvää ruokaa, hyvistä raaka-aineista. Emme syö eineksiä. Mäkissäkin tulee käytyä vain pari kertaa vuodessa aamuyön heikkona hetkenä. Silti hyvistä raaka-aineista valmistettu kotimättö ei ole koskaan tehnyt pahaa kenellekään. Parempaa roskaruokaa. Ruokaa joka saa veden kielelle, hyvistä raaka-aineista valmistettua, itsetehtyä ja hyvällä omalla tunnolla. Se pieni pilke silmäkulmassa on kuitenkin myös mukana. Maailma on aivan liian pullollaan toinen toistaan mielenkiintoisempia katukeittiöitä joista jipoimmat annokset on poimittu kirjaan. Kaikki reseptit on toteutettavissa kotikeittiössä ja raaka-aineet saatavilla.

Olen ainakin vielä kovin tyytyväinen kustantajaani eli Bonnier konsernin alla toimivaan Read.me:n jolla on paljon kokemusta ruokakirjojen tekemisestä. Perus-karvat-pystyyn-olettamus oli että saa tapella joka asiasta ja kirjantekijän mielipiteet unohdetaan siinä kohtaa kun kustannussopimus on allekirjoitettu. Kerroin heti alussa rehdisti mitkä asiat ovat minulle tärkeitä ja neuvottelin sopimuksen niin että voin lähteä tekemään mammuttiprojektia hyvällä mielellä. Teen matkan varrella yhteistyötä kustannustoimittajan, taittajan ja markkinoinnnin kanssa mutta kyllä se suurin puserrus jää tekijälle.

Nyt siis enää pitää hioa yksityiskohdat eli tehdä se kirja. Materiaalien deadline vuoden vaihde. Käytännössä valmistan ja syön tällä hetkellä itsetehtyä roskaruokaa kaiken vapaa-aikani. Voi kyynel 😉 Pitää kuitenkin edelleen paikkaansa että saavuttaakseen jotain, jostain täytyy luopua. Herään aamuisin kuudelta kirjoittamaan reseptejä. Kaikki viikonloput tästä eteenpäin vuodenvaihteeseen on buukattu ruokakuvauksille. Sen tietää minkä parissa vietetään joulua. Silti, haluan tämän kokemuksen ja haluan tuntea ylpeyttä itsestäni kun kirja on vihdoin käsissäni. Sama kantava voima joka on saanut minut pitämään tätä blogiakin kohta seitsemän vuotta, kannattelee kirjan tekemistä. Kiero taka-ajatukseni on saada ihmiset innostumaan ruuanlaitosta ja tekemään ruokaa itse ja yhdessä. Syömään parempaa (roska)ruokaa.

Katukeittiö – parempaa roskaruokaa ilmestyy helmikuussa 2014. Jos bloggaaja suo.

Kirjankirjoituskamppailua voi seurata myös Instagramissa @liemessa tai Liemessä Facebook ryhmässä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

36 Kommenttia

 • Ulla sanoo:

  Kerrassaan mahtava juttu, onneksi olkoon! Raivaamme jo kirjallesi tilan meidän ruokakirjahyllyyn 🙂

 • Tusla sanoo:

  No onpas hieno juttu, ihan huippua! 🙂
  Tsemppiä projektiin.

 • cebic sanoo:

  Täähän on mahtava uutinen!:) Onnittelut, jokaista ei haeta kotoa kirjailijaksi! Tsemppiä isoon urakkaan 🙂

 • Hannele sanoo:

  Loistavaa, Jenninen! ONNEA!

  Jos ikinä koskaan kaipaat jonkun koesyömään tai syömään edes tähteitä niin puhelinta kouraan. Lähen siltä istumalta ajelemaan. Se kestää kotvan, mutta siitä ajassa ehdit tehdä lisää parempaa roskaruokaa 🙂

  TSEMPPIÄ!

 • Anonyymi sanoo:

  Tsemppiä kirjan synnytystuskiin! 🙂

 • Jenni sanoo:

  Ihana Ulla! 🙂 Kiitos, nyt mun on ainakin pakko tehdä se ja painaa ainakin se kaksi kappaletta – sulle ja mulle 🙂

  Kiitos Tusla ja Hanna, tsemppiä tarvitaan ja isolta se vielä tuntuu mutta sieltä se kokoajan puskee 🙂

 • Jenni sanoo:

  Anonyymi, kiitos. Yritän hengitellä välillä niin synnytystuskakin ehkä helpottaa.

  Hannele, osa safkoista on sellaista Oulu-Helsinki välimatkan verran hifistelyä, osa taas nopeampia. Varmaa on että nyt on loppusyksyn joka viikonloppu ”pöytä koreana” joten tervetuloa 🙂

 • Mari sanoo:

  Onnea! Kova juttu 🙂

 • Terhi sanoo:

  Upeaa Jenni! Nykyisin tulee harvoin ostettua keittokirjoja, Nirson suosikit löytyy mutta nytpä tietää minkä ostan helmikuussa :).

  Tsemppiä!

 • Jenni sanoo:

  Kiitos Mari, kovat kannet – kova juttu!

  Terhi, pidän täällä tukkimiehen kirjaa eli varataan sullekin yksi :)))

 • Herkkuhovi sanoo:

  Mahtavaa, paljon onnea tsemppiä sulle!
  Meillä ei syödä lainkaan eineksiä ja juuri tuollainen kirja on enemmän kuin tervetullut, siispä innolla odotan kirjaasi johon tahdon sitten sen omistuskirjoituksenkin! 😉

 • Veera sanoo:

  Mahti juttu! Aina on parhautta kun ihmiset pääsevät toteuttamaan unelmiaan.

 • Vau! mahtavaa, onneksi olkoon Jenni! helmikuuta siis odotellessa 🙂

 • Andalusiana sanoo:

  aivan mahtavaa että unelmat tuolla lailla toteutuu! ihanaa jälkeä on ihan varmasti tulossa :-)! onnea ja isosti!

 • Johanna sanoo:

  Loistavaa ja mahdottomasti onnea jo nyt! Enää se telkkari puuttuu, josta jo kauan olen sulle sanonut 🙂

 • OOo! Vautsi mikä uutinen! Aihealue kuulostaa just sellaiselta, että meidän keittokomerokeittiöön ja masuihin natsaa. Ja uskon, että monelle muullekin. Onnee!

 • Jenni sanoo:

  Herkkuhovi, olen aika varma että asia järjestyy omistuskirjoituksineen 🙂

  Kiitos Veera ja Andalusiana! Unelma kerrallaan ja aikaa loppuelämä..

  Anne, ihana, sama juttu eli helmikuuta kyllä odotetaan isosti.

  Johanna, mietin että joo, meillä ei ole enää kotona telkkaria ja se puuttuu mutta mitäs sä siitä olet puhunut 😀 Niin – siis se telkkariohjelma. Kahtotaan kahtotaan…

  Munkin mielestä herkullinen roskaruoka jota voi syödä hyvällä omalla tunnolla navan täyteen kuulostaa erittäin hyvältä idealta 🙂 Toivottavasti lopputulos natsaa sitten teidän masuihin!

 • Riikka sanoo:

  Päivän paras uutinen! Tosin noiden herkkujen kohdalla on synti puhua roskaruoasta! 😉

  Onnea Jenni! Oot kyllä supermimmi!

 • Aivan mahtavaa Jenni! Tsemppiä kovasti rutistukseen. Juuri tuollaisen keittokirjan mentä aukko löytyy meidänkin hyllystä.

 • Chef Jones sanoo:

  Onnea Paljon ja hyvä idea kirjalle! Itelle eka unelma oli päästä kokiksi,se on tavoitettu! Toinen on vieläkin se oma kirja,se odottaa… Vieläkin.

 • Hanna sanoo:

  Onnea Jenni, olen tosi iloinen puolestasi! Ja toki myös omasta puolestani – parempaa roskaruokaa kun nautitaan meidänkin perheessämme, reseptejäsi odottellaan siis vesi kielellä!

 • Aivan mahtavaa! 🙂 Tätä kyllä odotan innolla 🙂

 • Tuplaespresso sanoo:

  Hieno juttu! Aihe on ihan loistava ja antaa paljon mahdollisuuksia. Nyt vaan kokkaamaan ja kirjoittamaan. Otatko itse kuvat vai maksaako kustantaja sinulle erikseen valokuvaajan?

 • Aila sanoo:

  Hienoa Jenni! Onnittelut!
  Ihanaa, että haaveet toteutuvat, ja yleensä parhaiten silloin, kun ei niitä väkisin yritä, vaan ajallaan.
  Omistuskirjoituskappaletta odotellessa! 🙂

 • Jenni sanoo:

  Kiitti Riikka, kiitos JenniKaroliina, tämä on ollut kyllä ihan paras päiväkin kun voi nyt fiilistellä tätä julkisesti 🙂

  Minna, mä lupaan tehdä siitä niin hyvän kuin osaan ja toivottavasti sille sitten löytyy aukko teitin hyllyssä 🙂

  Chef Jones, kaikesta sun tekemisestä huokuu että olet määrätietoinen ja en epäile hetkeäkään etten joku päivä vielä pitele uunituoretta kirjaasi kädessäni 🙂

  Hanna, samoin, Safkaa 2 on odotuslistalla ja paikka sille varattu liesituulettimen päältä!

  Tuplaespresso, kuvapaja on jo hyvässä vauhdissa 🙂 Kuvaan kaikki kuvat itse. Se on mulle luonnollinen ja mieluisa vaihtoehto kun haluan ja tykkään kuvata ruokaa. Lisäksi käytännönkin kannalta se taitaa olla ainoa oikea vaihtoehto koska kuvailen ”miten sattuu” eli jokaisessa sopivassa välissä iltaisin ja viikonloppuisin. Kustantaja maksaa tällöin minulle erikseen palkkion kuvista.

  Aila, totta. Tämä on erittäin mieluinen ja jännittävä käänne. Siellä se nökötti nurkan takana! Heh, pitääkö tässä alkaa treenata omistuskirjoitusta varten nimmaria 🙂

 • Mona sanoo:

  Oi, kuulostaa aivan mielettömän herkulliselta! Tälle löytyy kyllä selvä rako keittokirjamarkkinoilta sekä meidän kirjahyllystä! 🙂

 • Sari sanoo:

  Tuhannesti onnea!nyt vain odotellaan 🙂

 • Jonna sanoo:

  Hienoa Jenni, mahtava idea. Tämän kirjan haluan hyllyyn. Tsemppiä rutistukseen!

 • Marjorie sanoo:

  Vau, todella hieno juttu! Onnea kirjan tekoon!

 • Merituuli sanoo:

  Sinulla riittää kyllä puhtia kadehdittavan paljon. Oikein paljon voimia puristukseen ja onnea!

 • Laura sanoo:

  Onnittelut, hieno uutinen!

  Jään odottamaan kirjaa – riivitty kana mm. kuulosti tosi hyvältä.

 • Nanna sanoo:

  Jäikö mieleen eräänä kuvauspäivänä mitä sanoin sinusta kolmannelle henkilölle? Tarkoitin joka sanaa. Ei voi kun ihmetellä tuota puhtia ja aikaansaapuutta.
  Tosi hieno homma, Jenni! Pieni bonusihanuus itsellesi nyt myös kun voit jo vapaasti hehkuttaa!

  Mä niin tuun tämän kirjan julkkareihin!

 • Portobello sanoo:

  Wau, onnea Jenni! Meillä onkin näemmä sama kustantaja… 😉

 • Jael sanoo:

  Mahtavaa,paljon onnea ja tsemppejä tuolle projektille!

 • Jenni sanoo:

  Kiitos kaikista kannustavista sanoista!

  Ja todellakin sitten joskus vielä kaukana tunnelin päässä pidetään julkkarit, se oli varmaan mun tärkein ehto kustantajalle 😀 Puhtia ei ehkä ole tekemään tätä sentään ihan jatkuvasti joten kyllä sitä sietää vähän juhlistaa.

  Portobello, juu huomasin, ja tuntuu että aika monella muullakin ruokaihmisellä 🙂 Mites teidän projekti on edennyt?

  Nanna, miten voisin unohtaa! Muistan joka sanan. Etenkin se p*reikä vertaus kosketti <3 Eikun oikeesti, kiitos Nanna :)

  Jenni

 • Sofia sanoo:

  Wow! Onnittelut!
  Onpa hyvä kirjan teema. Hankin varmasti omaan hyllyyn 🙂
  Ja hienoa, kun ahkeran ihmisen unelma toteutuu. Tsemppiä rutistukseen!

Jätä kommentti