Skip to main content

Kasvissosekeitto. Niin nähty. Mutta senkin voi tehdä paremmin. Juurekset paahdetaan uunissa ennen soseuttamista, mikä syventää ja makeuttaa makua. Joukkoon paahdetaan myös kokonaisia valkosipuleita ja tämä ei ole enää hajutonta ja mautonta nähnytkään. Sama kaava toiminee lähes juurekselle kuin juurekselle. Lisään kasvissosekeittoihin aina perunaa ja kermaa ettei vahingossa mene diettauksen puolelle vaan se nälkäkin lähtisi. Halpa, terveellinen, maukas ja helppo syksyinen ruoka!

kasvissosekeitto
Kasvissosekeitto on mainettaan parempaa.

paahdetut juurekset
Valkosipulinkynnet irtoavat kuorestaan lähes itsestään kun ne ovat kypsiä.<

Kasvissosekeitto

4 hlö

1 kg paahdettuja juureksia (sipuli, porkkana, nauris, palsternakka, peruna, kokonainen valkosipuli)
1 dl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa tai siirappia
2 dl kuohukermaa
1 vettä
1 kasvisliemikuutio tai 1 rkl kasvisfondia
suolaa
pippuria
timjamia

Kuori ja paloittele juurekset. Kesän perunoihin ja porkkanoihin jätin kuoret. Kaada päälle oliiviöljyä ja hunajaa tai siirappia. Sekoita. Valkosipuleista leikkaa irti ’lakki’ ja kaada päälle reippaasti oliiviöljyä. Asettele juurekset uuninpellille tai uunivuokaan yhdeksi kerrokseksi. Ripottele päälle sormisuolaa. Paista uunin ylätasolla 200 asteessa n. 45 minuuttia.

Kiehauta kattilassa vesi ja mausta kasvisfondilla tai kasvisliemikuutiolla. Lisää paahdetut juurekset ja anna hautua hetki. Kuumista valkosipuleista saat kynnet irti haarukan avulla – jos ne ovat kypsiä niiden pitäisi irrota suht helposti kuorestaan. Survo keitto sauvasekoittimella. Aseta takaisin liedelle ja lisää kerma. Hauduta hetki, tarkista suola, mausta pippurilla ja tuoreilla yrteillä kuten timjamilla.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

9 Kommenttia

 • Jenni sanoo:

  Moi Ninni!

  Jos olen (ja haluan olla) kiva niin vastaan että yritän osallistua tähän haasteeseen! 🙂 Yritän siis parhaani näiltä kiireiltä – kiva haaste!

  Jenni

 • Lumo sanoo:

  Viime viikonloppuna paahdoin reilun satsin juureksia anoppilasa. Niitä jäi ylikin, joten totesin anopille, että lopuista voi seuraaavana päivänä tehdä sosekeiton. Hän oli aivan ällisynyt ”luovuudestani”, mutta edellispäivän juureksista tehty keitto oli kuulemma ollut ”parasta koskaan”…

 • Hoo sanoo:

  Punaviinikastikkeestakin tuli kerran eri hyvä kun käytti pohjaliemessä paahdettuja kasviksia. Keitto lähtee het to do -listalle, kiitos!

 • Jenni sanoo:

  Lumo, totta, joskus ne pienet yksinkertaiset ideat ovat niitä toimivampia jo ihan sen takia että niitä tulee tehtyä 🙂 Tuo on kyllä hyvä tapa että aina miettii mihin vanhoja ruokia voisi käyttää ennenkuin lappaa menemään tai syö samaa ruokaa viidettä päivää.

  Hoo, kuulostaa aikkasta hyvältä punaviinikastikkeelta. En ole itse mikään kastikevelho ja en ole tuollaista ajatellutkaan. Olepa hyvä – ota koppi! 🙂

 • Anonyymi sanoo:

  Heippa, kiitos kivasta reseptistä. Tuo on varmastikin ”1 litra vettä”, siitä kun tuo yksikkö puuttuu.

 • Jenni sanoo:

  Kiitos loistavasta ideasta! Ihan noita samoja juureksia ei kaupasta mukaan tarttunut mutta kuten sanoit, idea näemmä toimii juureksilla kuin juureksilla.

Jätä kommentti