Skip to main content

Urbaani kaupunkiviljelmämme tuotti tänä vuonna jopa 100 % enemmän tomaatteja kuin edellisenä vuonna. Vinkithän täytyy laittaa jakoon jotta mahdollisimman harva kotitalous saisi yhtä säälittävän sadon kuin meidän kaupunkiviljelmä. Jo viljelyhistorianikin valossa voidaan sanoa että ainakin osaan kertoa mitä ei missään nimessä pidä tehdä.

Väri saisi vielä vähän syventyä.

Tomaatin kasvatus – näin epäonnistut varmasti

Taimikasvatus

Se meni sinulta ohi jo keväällä, joten siirry suoraan vaiheeseen 2 eli valmiin taimen istuttamiseen.

Istutus

Homma lähtee varmimmin menemään pieleen jo alkuvaiheessa kasvattamalla tomaatintaimea silminnähden liian pienessä ruukussa. Uskottele itsellesi että vaihdat pian ruukun kohtana kun taimi vähän kasvaa. Ei se kasva.

Lannoitus

Tomaatit kasvatetaan täysin luomuina mikä tekee kasvattamisesta helppoa ja huoletonta; lannoitetta ei käytetä. Kasvukauden ehtoopuolella tökätään hädissään ruukkuun yksi kanankakkapökäle.

Hoito

Et tunnistaisi lehtihankojen ja varren väliin kasvavia ”varkaita” vaikka se tökkäisi sinua silmään. Hyvä vaan että taimi kasvaa, joten mitä niitä tai latvoja poistelemaan.

Jos tomaatti on läkähtyneen näköinen kaada sen juurelle oikein kylmää vettä.

Sadonkorjuu

Lapset innostuvat ja yrittävät kiertää vihreää tomaattia irti. Elokuussa koko kesän kestänyt kasvatusprojekti on tuottanut hedelmää oikein kaksi kappalein! 🙂

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

23 Kommenttia

 • Veera sanoo:

  Tervetuloa tomaattitumpeloiden kerhoon! Mä olin jo omiani heittämässä pois, mutta niissä olikin tomaatti, yksi kappaletta kirsikkatomaattia! Viereiseen taimeen on sittemmin tullut lisää.

  Mulla on ne valtavassa ruukussa kaikki ja ne makaa viehkosti pitkin partsin lattiaa, koska varret ovat kaksimetrisiä. Eikä niissä ole juurikaan lehtiä.

 • Jenni sanoo:

  Yksi (1) kirsikkatomaatti? – vau! 😀 Kaksimetrisen tomaatin kasvattaminen on jo sinällään meriitti tuli tomaattia tai ei. Ja mitä siitä sadosta kun niitä on niin kaunis katsella 😉

 • Johanna sanoo:

  Tuo on jo paljon enemmän kuin meillä. En saanut sitä tomaattia istutettua enkä edes ostettua tainta, joten plussat sulle.

 • Campasimpukka sanoo:

  Melkein yhtä avutonta kuin minulla 😀

 • Soppasirkus sanoo:

  No voi ei! Täällä Espoossa parvekkeella alkaa tomaatit vihdoin punehtua eli täällä on ollut parempi onni! Kasvatin tomaatit puutarhalta ostamistani taimista.

 • Jenni sanoo:

  Johanna, sun kommentti melkein lohduttaa 🙂

  Campasimpukka, ehkä saadaan vielä tästä kisa aikaiseksi. En maininnut että onhan mulla yksi kesäkurpitsa vielä hihassa. Siinä oli yksi kukka, mutta viime yön myrsky vei senkin vähän 😀

  Soppasirkus, liekö onnesta kiinni. Mutta ihanaa! Ehkä Espoon tropiikissa on vähän kuumempi kuin Helsingissä.

 • Jonna sanoo:

  Tämä vahvistaa kyllä, että se on ihan tuurissaan. Ei lannoiteita, erittäin huolimatonta kastelua, mutta todella aurinkoinen paikka ja satoa on tullut yllinkyllin. Mutta tiedän niin tuon tunteen – viime vuonna kokonaista yksi tomaatti kypsyi…

 • Mathias sanoo:

  Hei, mut täähän onkin ruokablogi eikä puutarhablogi – mitä voi odotta? 😉

 • Mathias sanoo:

  Hei, mut täähän onkin ruokablogi eikä puutarhablogi – mitä voi odotta? 😉

 • Jael sanoo:

  Sadan prossan lisäys edelliseen vuoteen on hieno juttu;D Tomaattipoloiset eivät ehkä saaneet ihan tarpeeksi aurinkoa….

 • Jenni sanoo:

  Mathias, juu, odotukset eivät olleet kovin korkealla 😀

  Jael ja Jonna – No se auringon puute on varmasti yksi asia. Meidän parvekkeelle paistaa periaatteessa hyvin aurinko päivän aikana mutta ehkä sitä ei ihan riittänyt tuolla lattiatasossa.

 • Sarppu sanoo:

  Tämä oli ihana 🙂 minulla oli onneksi anopien esikasvattamat komeat taimet, joten satota tullut kiitettävästi 🙂

 • Katja sanoo:

  Ensi vuonna taas paremmalla onnella! Jos joka vuosi satoa tulee 100 % enemmän, niin jossain hamassa tulevaisuudessa siintää oikein huippusato.:)

 • kanapeet sanoo:

  Toi on paljon parempi suoritus, kuin mulla. Olen 2 vuotta AIKONUT laittaa tomaatteja kasvamaan, aina se on jäänyt. Kannattaa kokeilla amppelimansikkaa, se tuuppaa mulla satoa!

 • Jenni sanoo:

  Sarppu, onni on tomaatin taimia kasvattava anoppi – pidä löydöstä kiinni!

  Katja, ettei vain tulisi seuraavaksi katovuosi 😉

  Meillä on yksi amppelimansikka. Annettiin viime ja tänä vuonna Minille mansikka päiväkodin kevätjuhlalahjaksi. Viime vuoden sato ei ollut hääppönen mutta tänä vuonna on tullut marjoja ok.

 • Anonyymi sanoo:

  Viime vuonna mulla oli tomaatit kokonaan ulkona keittiöpuutarhassa, raakileita kyllä tuli, syyskuussa alkoi vähän punertaa.
  Tänä vuonna pidin tomaatin minikasvihuoneessa alkukesän ruukussa, olisi vaan pitänyt vaihtaa ruukkua jossain vaiheessa isompaan, heinäkuussa siirsin keittiöpuutarhaan kun alkoi kärsiä. (liian pieni ruukku ja huolimaton kastelu, eikä aina muistanut töihin lähtiessä avata ovia) Nyt on ensimmäiset pari pientä tomaattia syöty, muutama valmiina lähipäivinä. Tänä kesänä ei ole paljon ollut varkaistakaan haittaa, taisivat kuivua pois :), sillä en ole hetkeen niitä nyppinyt pois.
  Toivottavasti saan kasvihuoneen ensi kesäksi taas, sillä ei ne muualla täällä e-p:llä kunnolla kasva.

 • Jenni sanoo:

  Jouduin googlettamaa mikä on keittiöpuutarha. Huomaa että näillä taajuuksilla ei olla liiemmin puutarhanhoidosta keskusteltu 🙂 Millainen se minikasvihuoneesi on? Mietin että mitä vaihtoehtoja olisi tälläiselle parvekekasvattajalle. Ainakin ensi vuonna voisi yrittää istuttaa tomskun isompaan ruukkuun tai säkkiin, ja nostaa ehkä jakkaran päälle jotta saisi enemmän suoraa aurinkoa.

  Säälittävää touhuahan tämä on kun puutarhani on 50-luvun pienen parvekkeen varassa, mutta on hauska puuhastella omaksi iloksi vaikka mitään satoa tulisi.. Ja onhan se lapsillekin opettavaista ymmärtää ettei ruoka puussa kasva – tai siis kasvaa. Eiku.

 • Pata sanoo:

  Voi kuin lohduttavaa! Erinäiset anopilta saadut taimet olivatkin jo jääneet epäonnen unholaan 😉

 • Me aloitettiin taimien kasvatus…mutta meidän 2v. puutarhuri oli innokas kitkemään rikkaruohoja! Niin kauppaan mars ostamaan uusia taimia. Vähän kellertävät ovat meidän ruukkutomaattien lehdet, mutta onneksi sieltä tomaattia vähän tuleekin! Takapihan tomaatit kyllä kasvavat hienosti kun ne ovat istutettu vanhojen kanikoppien paikalle…eli maa oli kyllin lannoitettu! 🙂 Kiitos vinkeistä! Jospa ensivuonna paremmalla onnella!

 • Anonyymi sanoo:

  🙂 Ostin sen minikasvihuoneen biltemasta keväällä. Se on n. metrin korkuinen ja n. 30-40 cm syvä. Muovihuppu vedetään päälle, ovi vetoketjuilla.

 • Lumo sanoo:

  Tuossa olikin aika monta syytä miksi en yrittänytkään kasvattaa tomaatteja tänä vuonna. Ne muutamat yksilöt, jotka olen onnistunut saamaan kypsiksi asti ovat olleet taimen hintaan nähden aika kalliita…

 • hiippu sanoo:

  Googlaillessani ideoita ja inspiraatiota ensi kesän parvekepuutarhasuunnitelmiani varten, osuin tänne, ja pitää kyllä jättää ihan kommentti tämän ylistykseksi. Itselläni onnistui tomaatin kasvatus parvekkeella edelliskesänä tosi hyvin (satoa lukemattomia hedelmiä) ja viim kesänä homma meni aivan perseelleen (ei lainkaan satoa), joten ajattelin, ettei pieni tiedonhaku olisi pahitteeksi. Tässä oli hyviä vinkkejä. Laitan muistiin. :DDD

 • Anneli sanoo:

  Ostin tomaatin taimenen. En kysynyt mitään koska taimi kuin taimi. Nyt se kasvaa kasvatussäkissä. Sitten googlailin huvikseen. Kauhistuin. Mikä taimenen nimi on? Onko se runo- vai pensastaimi. Se olisi hyvä tietää, sillä runkotaimen varkaat pitäisi napsia pois, mutta pensastaimesta ei. Novoihitto. Mistä sen erottaa? Ei löydy googlaamalla vastausta. Täytynee vaan päättää ite. Jos joku osaa kertoa, että jos vaikka lehdet olisivat erilaiset, niin otan nöyrästi neuvoja vastaan.

Jätä kommentti