Skip to main content

Mikä tahansa kala kokonaisena uuniin törkättynä on meidän perheen luottokesäruokaa. Vaalea siika on yksi suosikeista, ja nämä komeat villiyksilöt kesytin ja kotiutin Hakaniemen hallista sen jälkeen kun kävin moikkaamassa K-kaupan kalatiskillä makaavia erilaisia nahattomia fileitä kilohinnan huidellessa 40 eurossa. Vieraiden kanssa mietittiin miksi suomalaisissa ravintoloissa ei tarjota kokonaisia kaloja, mutta ei kai täällä sellainen hulluus kannata. Hyvä jos kannattaa tarjota 100 g kirjolohta.

Valmiina uuniin 5 minuutissa!

 Kala on yksinkertaisen hyvä ruoka kunhan noudattaa kahta ohjenuoraa: kala on tuoretta ja kalaa ei saa päästää ylikypsäksi. Kokonaisen kalan valmistus folion tai leivinpaperin alla uunissa on siitä kätevää, että sitä on vaikeampi päästää pahasti ylikypsäksi.

Vaalean kalan herkkä maku ei kaipaa paljon mausteita seuraksi. Yleensä riittää voi, suoka, sitruuna/lime ja yrttejä, jolloin kalan oma maku pääsee oikeuksiinsa. Samalla reseptillä voit paistaa ahvenet, lohen tai vaikka kuhan.


Kokonainen siika uunissa

4 hlö

2 kokonaista siikaa á 500 g
1 luomusitruuna
50 g voita
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
timjamia (tai esim. rosmariinia)

leivinpaperia tai foliota

Hulauta kala kylmän veden alla ja pyyhi sisältä sekä pinnalta talouspaperilla kuivaksi. Aseta öljyttyyn uunivuokaan ja hiero sisäpinnoille sekä kalan pintaan öljyä ja suolaa. Laita kalan sisään voinokareita. Tee kalan pintaan viiltoja veitsellä. Sitruunat voi laittaa joko kalan sisälle tai kalan pintaan viiltojen sisään. Tunge viiltoihin yrttejä.

Peitä vuoka leivinpaperilla ja paista 180 asteessa n. 20-40 minuuttia kalan koosta riippuen. Kala on kypsä kun kalan liha irtoaa ruodoista. Parhaiten minkäkin kokoisen kalan paistoajan omassa uunissa tietää lopulta vain kokemuksen (ja erehdyksen) kautta.

Jos teet kalan grillissä niin öljyä hieman grilliritilöitä kalan pinnan lisäksi. Voit myös tehdä kalan folion sisässä grillissä. Huolehdi että grilli ei ole liian kuuma, vaan että kala kypsyy tasaisesti. Yksi vaihtoehto on tehdä kala savustuspöntössä, mutta sen kanssa en uskalla lähteä neuvomaan. Onko savustuspöntöstä kokemuksia?

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • Anonyymi sanoo:

    Hei. Tarvitseeko siika suomustaa ensin? Jos viiltoja, niin eikö suomut mene viiltoihin?

  • Jenni sanoo:

    Siiassa on aika pienet suomut, joten en ole itse suomustanut. Mutta toki jos taidat, niin voi suomustaa ensin 🙂

Jätä kommentti