Skip to main content

Mini täytti viime kuussa neljä vuotta. Enää ei voi käyttää vauva-aikaa tekosyynä, vaan oli aika kutsua pitkästä aikaa illallisvieraita. Valmistimme autenttisen portugalilaisen illallisen; alkuun Lissabonin lentokentältä valuvaa Azeitaio-juustoa, K-kaupasta oliiveja ja Stockan herkun bakerystä leipää. Pääruualle Alkosta asti roudattu viini, Casal Garcia (7,98 €) hulahti alas jo alkupalojen saatteena. Helppo, pirskahteleva, hapokas, omenainen ja kesäinen vinho verde eli vihreä viini. Portugalilaisen viinin kilpaillessa hinnoissa veden kanssa, menetin kyvyn ostaa ylemmän hintaluokan viinejä suomihinnoilla.

Portugalilainen ruoka on hyvin yksinkertaista, ronskia ja tuoreisiin hyviin raaka-aineisiin nojaavaa. Piperrystä ei näkynyt. Portugalin reissun elimme lähinnä kokonaisilla kaloilla, jotka tarjoiltiin tyypillisimmin perunan kera. Vieraillemme tarjosin Hakaniemen hallin villisiikaa. Uuni ajoi avohiiligrillin asiaa. Jälkkärin kohdalla lähdin vähän sivuraiteille. Chez Jasu sattui jakamaan ranskalaisen Cherry Clafoutis-kuvan instagramissa, ja siitä se kirsikkapiirakka-idea sitten lähti.

Clafoutis on alkuperältään perinteinen ranskalainen jälkiruoka. Väitetään että jättämällä siemenet kirsikoihin saadaan maultaan täyteläisempi piirakka, mutta viittasin kintaalla ja nypin kirsikan siemenet pois. Kirsikan siemenen poistaminen onnistuu tekemällä pienen viillon kirsikan pohjaan ja kaivamalla pienellä veitsellä siemen pois. Clafoutis muistuttaa rakenteeltaan meidän pannukakkua, joten tämä jälkkäri saa jäädäkin vähän valuvaksi ja raa’an oloiseksi.

Kirsikkapiirakka

4-6 hlö

3 dl täysmaitoa
1,5 dl sokeria (1 dl ja 0,5 dl)
3 kananmunaa
2 tl vanijasokeria
hyppysellinen suolaa
1,5 dl vehnäjauhoja
3 dl tuoreita kirsikoita

voita vuuan voiteluun
tomusokeria koristeluun

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sekoita maito, 1 dl sokeria, kananmunat, vaniljasokeri, suola ja jauhot sähkövatkaimella, yleiskoneella tai blenderillä. Voitele vuoka ja kaada vuuan pohjalle n. 1 cm taikinaa. Paista uunissa n. 7-10 minuuttia. Asettele kivettömät kirsikat pohjalle, ripottele 0,5 dl sokeria ja kaada loppu taikina päälle. Paista uunin alatasolla 45-55 minuuttia. Tarjoile lämpimänä jälkiruuaksi tai jos olet ranskalainen, myös aamupalaksi.

En ole ihan vakuuttunut että piirakan pohjaa tarvitsee paistaa erikseen. Kokeilen ensi kerralla paistaa koko komeuden kerralla.

Alkuperäinen resepti: edesmenneen yhdysvaltalaisen tv-kokki Julia Childin resepti / Food.com

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

5 Kommenttia

 • Mainio jälkkäri mainioon aikaan, kun kirsikat alkavat olla kypsiä Helsingissä. Kaikki muu löytyi kaapista, mutta kirsikat piti hakea naapurin puusta, kun pimeä jo laskeutui 🙂
  Tuolle puolikkaalle desille sokeria en löytänyt käyttöä reseptissäsi, mutta heittelin sen kirsikoiden päälle ennen uunin menoa. Hyvä tuli. nam!

 • Jenni sanoo:

  Niin siis toivottavasti hait kirsikat naapurin puusta luvan kanssa 😀 Oho, aivan oikein: loppusokeri tulee kirsikoiden päälle. Lisään sen reseptiin. Kiva kun maistui!

 • Nanne sanoo:

  Tätä kirsikkapiirakkaa pitänee kokeilla, näyttää niin herkulliselta!! 🙂

 • Jenni sanoo:

  Hyvä että näyttää herkulliselta! Mulla on taas ruokakuvaus/ruokabloggaus-kriisi kun tuntuu että mitkään omat tekeleet ei näytä hyviltä kuvissa 😀 Meidän vieraat ilmeisesti tykkäsivät ja ottivat lisääkin. Ehkä se on hiljainen tapa sanoa että hyvää oli 🙂

 • Löysin muutaman vuoden takaisen bloggauksesi, kun etsin ohjetta kirsikkapiirakalle. Testasin -maitona oli raakamaito- ja tuli erinomaisen herkullista! Teen toistekin; seuraavaksi aion kokeilla, kuinka mantelimaito toimii maidon tilalla. Aikomus on kokeilla myös, kuinka toimii luumuilla ja kriikunoilla -kunhan ne kypsyvät (jos kypsyvät tänä kesänä).
  Pohdiskelit, tarvitseeko pohjaa esipaistaa, onko oleellista eroa lopputulokseen. Ainakin ulkonäköön on vaikutusta: tämä taikina on niin löysää, että täytemarjat/- hedelmät tms uppoavat täytteeseen vuoan pohjalle mikäli pohjaa ei esipaista.

Jätä kommentti