Skip to main content

Iltapäivälehtimäisen klikkikalastuksen on pakko toimia. Ja toimihan se jos luet tätä. Omalta kohdaltani voin surutta ilmoittaa että en enää koskaan tule perhematkoilla yöpymään hotellissa, jos ei ole ihan pakko. Viime vuodet olemme poikkeuksetta vuokranneet lomakohteesta asunnon Airbnb:n* kautta hotellihuoneen sijaan. Tällä hetkellä lusitaan Kööpenhaminassa tällaisessa luukussa.

Kumpi kuulostaa paremmalta: 15 neliön hotellihuone minibaarilla ja taulutelevisiolla VAI 140 neliön jugend-asunto sisustuslehtien sivuilta repästyltä lastenhuoneella ja jumalaisella erkkerillä Frederiksbergissä VAI yhdellä Lissabonin seitsemästä kukkulasta sijaitseva asunnoiksi entisöity vanha nunnaluostari, jossa aamupala nautitaan oliivipuiden katveessa omalla sisäpihalla VAI ystävällisen ruokabloggaajan herttainen kaksio Portossa VAI oma rantatalo kolmessa kerroksessa Cascaissa VAI kolmio Turun keskustassa VAI tämänhetkinen tanskalaisilla design kalusteilla sisustettu perheasunto eläväisessä Nørrebrossa Kööpenhaminassa?

Airbnb vs. hotelli

Plussat

+ Tulee tutustuttua muihinkin alueisiin kuin pelkästään ytimeen ja turistialueisiin. Esimerkiksi Kööpenhaminassa olemme reissanneet jo useaan otteeseen, mutta joka kerralla olemme vuokranneet asunnon eri huudeilta.
+ Lapsien kanssa matkustettaessa lastenhuone, lelut ja tila ovat luksusta jota hotellihuone ei voi koskaan tarjota
+Kodinomaista asumista. Suurin osa asunnoista on jonkun oikea koti. Täällä ihminen viihtyy.
+Keittiö. Yksi tärkeimmistä kriteereistä asunnon valinnassa on keittiö. Omassa keittiössä on helppo keitellä kahvit, syödä kauppahallin antimista aamu- ja välipaa  ja vaikka innostua kokkaamaan paikallista ruokaa.
+Hinta. Ison asunnon vuokraaminen perheelle ei tule sen kalliimmaksi kuin hyvä keskustahotelli. Vuokraamamme asuntojen hinnat ovat vaihdelleet 80-160 € / yö.
+ Toimivat nettisivut, joilla on helppo vertailla asuntoja
+ Airbnb toimii luotettavana välikätenä ja ottaa pienen komission välistä. Maksu luottokortilla.
+Tutustuminen paikallisiin ihmisiin. Olemme saaneet hyviä vinkkejä asukkailta niin ravintoloista, kahviloista, nähtävyyksistä kuin lähialueen leikkipuistoistakin. Mieleenpainuvin kohtaaminen oli kerran Kööpenhaminassa, kun perheen isä odotti meitä saapuvaksi tuoreiden pullien kanssa ja antoi hengästyttävän paljon vinkkejä kaupunkiin.

Miinukset

– Kukaan ei kanna aamupalaa sänkyyn
– Epäluotettava. Meillä on kaikki sujunut aina hienosti, ja suosittelustani ystäväni vuokrasi Pariisista asunnon. Varmasti vain huonoa tuuria, mutta juuri ennen reissua vuokra-asunnosta oli pamahtanut vesiputki. Ystävillä tuli kiire hommata uusi asunto.
– Miten toimitaan korvaustilanteissa. Mini liukastui kerran suihkussa ja repäisi koko suihkutangon mukanaan. Soitimme vuokranantajalle, joka vakuutteli että asia on ok. Jätimme kuitenkin pöydälle setelin, jolla maksaa uudelleenasennus.
– Siivous. Kämppien siivouspolitiikka vaihtelee. Yleensä olemme siivonneet omat jälkemme, järjestelleet tavarat, laittaneet tiskit, vieneet roskat jne. Emme kuitenkaan ole lähteneet lattioita pesemään.
– Useimmissa asunnoissa minimi yöpyminen on kolme yötä. Lyhyille yhden tai kahden yön reissuille hotelli on kätevämpi. Esimerkiksi tehdessäni itsenihemmottelushoppailuloman Tukholmaan antauduin suosiolla Story-hotellin palveltavaksi. Helsingissä ykkösvaihtoehto olisi Klaus K hotelli jo pelkän aamiaisen takia.

*Sponsoroitu / mainoslinkki. Tämän linkin kautta rekisteröitymällä saat 23 € alennuksen Airbnb yöpymisestä ja minä saan lisää omaa matkakassaa. Win-win!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä Instagramissa @liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

16 Kommenttia

 • No juu, sait vakuutettua! Onpa upea majapaikka nytkin teillä! Muutaman kerran on tullut paikallisten vuokraamissa asunnoissa majailtua ja vain hyviä kokemuksia itselläkin. Airbnb:stä en olekaan ennen kuullut, pitääpä pistää mieleen tulevien reissujen varalta. Kiitos vinkistä!

 • Kuulostaa hyvältä! Taas tuli se tunne, että on ihan pakko alkaa opiskelemaan kieliä, kouluaikana ne jäi vähän hunningolle 😀 Mihin tahansa meniskin, sais kielitaitoisena enemmän irti 🙂

 • Jenni sanoo:

  Yhdeksi miinukseksi voisi laskea vielä sen että asunto saattaa olla niin mukava ettei tee mieli lähteä mihinkään, heh. Airbnb on kyllä kätevä ja kansainvälinen. Asunto löytyy lähes maailman joka kolkasta. Suosittelen!

 • Jenni sanoo:

  Koulunpenkin jälkeen alkaa elämänkoulu, joten ei kai se myöhäistä koskaan ole. Nykyään varmaan voi netinkin kautta opiskella kieliä, en ole perehtynyt..englannilla pärjää hyvin monessa paikassa, täälläkin. Ja perusturistisanastollakin pääsee pitkälle jos pänttää parina iltana ennen reissua 🙂

 • Tuplaespresso sanoo:

  Plussia on paljon, mutta miinuksiakin kannattaa miettiä ajatuksella. Jos kaikki alkaisivat majoittua vain airbnb’n asunnoissa (joista tuloista tuskin monikaan maksaa veroa), mitä tehdään niille kaikille ihan oikeille majoitus- ja matkailualan ammattilaisille, joiden työllisyyttä tällainen harmaa talous nakertaa? Yöpymisen hinta 80-160 euroa/yö vastaa asunnon 2.400-4.800 euron kuukausivuokraa, josta oikeat vuokra-asunnon omistajat joutuvat maksamaan nettotuotoista 30% pääomatuloveroa.

 • Elisabeth sanoo:

  Olen kanssa kuullut paljon tuosta, että airbnb'ss ei makseta veroja? Eikö itse nettisivu maksa veroja tuloistaan?

  xxx
  E
  http://dragonflyelisabeth.blogspot.fi/

 • Tuplaespresso sanoo:

  Ei airbnb:llä ole muuta tehtävää kuin välittää asuntoja. Kaipa ne jonnekin maksavat verot välityspalkkioistaan?

  Ongelman ydin on ihan muualla eli asunnon vuokraajan päässä. Asunnon omistajan eli vuokranantajan vastuulla on hoitaa kuntoon yhteiskunnalliset velvoitteet, suomeksi veronmaksu. 4.800 euron kuukausivuokra kalustetusta asunnosta on aika hyvä tulonlähde yhtiövastikkeenkin jälkeen, jos asunnon vuokraaja ei ”muista” ilmoittaa tulojaan verotukseen. Veikkaan optimistisesti, että ehkä yksi sadasta maksaa airbnb:n avulla saaduista tuloista veroa. Jos majoituselinkeino siirtyy näin yksityisasuntoihin, kohta ei tarvitse miettiä kumpaan menee, sinne vai hotelliin – kun hotelli toisensa jälkeen laittaa lapun luukulle… Sorry olen vähän tällainen ikävä tosikko joka ajattelee asioita monelta kantilta.

 • Sofia sanoo:

  Olen kokeillut kumpaakin ja itse suosin hotellia. Lomalla en halua viedä itse roskia, keittää aamulla itse kahvit, pedata sänkyä ja siivota jälkiäni. Lomalla on ihanaa, kun joku muu tekee kaiken tuon puolestani. Siitä minä nautin aivan suunnattoman paljon 🙂

 • Anonyymi sanoo:

  En millään jaksa uskoa, että kaikki ryhtyisivät tästä lähin käyttämään airnb:n kaltaisia vuokra-asuntoja. Toiset tykkäävät perinteisistä hotelleista, jotkut b&b-majoituksesta, jotkut all-in-one tyyppisistä hotelliketjuista, jotkut leirintäalueista, ja sitten on vielä niitä jotka ihan vaan coach surffaavat (tai menevät mummolaan). Vaihtoehdot eivät sulje toisiaan pois.

  Ja mitä veroihin tulee, niin turisti varmasti tuo käyttö- ja veroeuroja ympäristöönsä ihan kivasti muutenkin, joten ehkei kannattaisi ampua uutta vaihtoehtoa alas tuosta noin vaan.

 • Jenni sanoo:

  Hyvää pohdintaa ja oiva tämä verotuspointti – sitä en käsitellytkään. Juuri näin, eli Airbnb on yritys joka vain toimii välittäjänä. Asuntojen vuokraajat huolehtivat itse verojen maksusta omassa kotimaassaan.

  Suomessa ihan samat lait ja verotus koskee asunnonvuokraajaa alivuokrasi sitten itse tai airbnb:n kautta. Eli kyllä airbnb:n kautta vuokrattaessa vuokranantajan pitää ilmoittaa vuokratulot pääomatuloina veroilmoituksella ja maksaa veroa 30-32 %. Verottajan tehtäväksi jää varmasti parempi tiedottaminen asiasta, mutta voisin kuvitella että useimmalle suomalaiselle alkaa olla pikku hiljaa selvää että mikään ei ole niin varmaa kuin kuolema ja verojen maksu…onkohan mitään dataa kuinka moni oikeasti jättää verot vuokratuloista maksamatta?

  Suurin ero tulee lähinnä arvonlisäverosta, joka hotellialalla on ymmärtääkseni nyt 10 %. Eli hotellit maksavat majoituksesta alv:tä 10 %, kun taas yksityisen vuokranantajan ei tarvitse alv:ta maksaa ellei kyse ole pysyvästä majoitustoiminnasta. Mikä sitten on pysyvää, yleisesti kai ajatellaan että yli 1 kk majoittaminen. Kaikissa tapauksissa voi kai laittaa aika pitkälle kuluja vähennyksiin, jolloin veroja ei jää lopulta niin paljon maksettavaksi.

  Itse taas näkisin tämän niin että sen sijaan että hotellit vastustavat muutosta, kilpailua ja uusia toimijoita, niin mietittäisiin miten kohdistaa omaa tarjontaa niin että se palvelee paremmin asiakkaiden tarpeita. Ja kyllä perinteisille hotelleille varmasti on asiakaskuntansa.

 • Jenni sanoo:

  Juu, muutkin vaihtoehdot varmasti säilyvät, nyt on tullut vain uusi ja ilmeisen kaivattukin vaihtoehto rinnalle.

 • Jenni sanoo:

  No se onkin se piiiitkä miinus 🙂 Mutta näin lasten kanssa plussat ovat meille huomattavasti suuremmat, joten senkin kestää. Jos matkustan itsekseni tai kaksistaankin niin silloin hotelli voi olla myös hyvä vaihtoehto.

 • Anonyymi sanoo:

  Heippa! Löytyykö suositusta Tukholmasta? Meillä 1 v taapero, jonka kanssa reissataan.

  Terv Mai

 • Jenni sanoo:

  Heippa! Taaperon, tai ylipäänsä lasten, kanssa suosittelen Airbnb asuntoa. Vanhempien ei tarvitse maata hiljaa pienessä hotellihuoneessa jos taapero menee ajoissa nukkumaan 🙂 Eli surffaisin vaihtoehtoja airbnb.com: sta. Södermalm on kivaa aluetta putiikkeineen, ravintoloineen ja kahviloineen, mutta kuitenkin lähellä keskustaa. Kivaa reissua!

 • Jenni sanoo:

  Tässä vielä edullisia ravintolavinkkejä Tukholmaan 🙂

  http://liemessa.blogspot.fi/2016/09/tukholman-edulliset-ravintolat.html

 • Anonyymi sanoo:

  Ok kiitos! Vähän haastellista etsiä lapselle sopivaa majoitusta, kun useissa noissa ei lue kuuluuko lastensänky mukaan. Ei muuta kun lähettelemään sähköpostia… huoh…

  Tukholma on kyllä niin kiva kaupunki!

Jätä kommentti