Skip to main content


YHTEISTYÖSSÄ FAZER LAKRITSI

”Miten sä oikein osasit tehdä ton?” Mini totesi osuvasti löytäessään näyttävän lakritsikääretortun jääkaapista. Samaa ihmettelin minäkin. Mini on myös seurannut lähietäisyydeltä äitinsä leivontahistoriaa ja pieni kutkuttava jännitys oli itsellänikin lähtiessäni tekemään elämäni ensimmäistä kääretorttua. Samaan hengenvetoon piti tunnustaa että marenkia piti harjoitella pariin otteeseen. Kennollinen kananmunia ja useampaa Fazer lakritsi Soft Caramel pussia myöhemmin marengit olivat kuin pieniä karamelleja. Olin tehnyt äärimmäistä keskittymistä vaativaa Fazer lakritsien maistelua ja reseptin kehittämistä kotisohvalla jo useamman viikon. Urakka oli mittava, sillä Fazer lakritseja on neljää eri makua: pehmeä, tuttu ja turvallinen Soft Original, karamellille maistuva Soft Caramel, Smooth Salmiak ja vaniljasokeroitu Madagascar Vanilla. Lakritsipakkaukset olivat niin kauniita, että melkein teki pahaa repiä niitä auki. Paino sanalla melkein 😉

Lakritsikääretortun sisään kätkeytyy pehmeästä ja aidosta Fazer soft original lakritsista tehty lakritsimousse. Kaksivärinen lakritsimousse-vispikerma pursotus syntyi hetken mielijohteesta. Muutama vadelma päälle väripilkuksi ja raikastukseksi. Komeuden viimeisteli lakritsimarenkilumi. Omien leipuritaitojen suhteen olin epäuskoinen aina siihen asti kun nautin ensimmäisen siivun lakritsikääretorttua marenkipölyllä iltapäiväkahvin kanssa. Täydellinen nautinto!

Lakritsikääretorttu

kääretorttupohja
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

lakritsikastike
100 g Fazer lakritsi soft original (tai oma suosikkimaku: madagascar vanilla, salmiak, soft caramel)

3 dl kuohukermaa

lakritsitäyte
jäähtynyt lakritsikastike vaahdotettuna
2 dl vispikermaa vaahdotettuna
1/3 dl vaniljakreemijauhetta

koristeluun
2 dl vispikermaa vaahdotettuna
loppu vaahdotettu lakritsitäyte
vadelmia
marenkihippuja

Lakritsikastikkeen valmistus

Lakritsikastike kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä tai vähintäänkin hyvissä ajoin jotta kastike on kunnolla jäähtynyttä täytettä varten. Pieni lakritsi veitsellä mahdollisimman pieniksi paloiksi. Lämmitä 2 dl kermaa kattilassa ja lisää lakritsi. Kuumenna keskilämmöllä ja anna poreilla. Sekoita samalla voimakkaasti. Lisää loppu kerma eli 1 dl. Valmis kastike on paksua. Sekaan jää todennäköisesti jonkun verran sulamattomia lakritsanpalasia, mutta älä hätäänny. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin odottamaan.

Kääretorttupohjan valmistus

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi ja yhdistä kuivat aineet. Sekoita kuivat aineet vaahdon joukkoon. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Levitä taikina pellille. Paista 225 asteessa noin 7-8 minuuttia uunin alatasolla. Pohjan paistuessa ota esiin leivinpaperi ja sirottele sen päälle sokeria. Kippaa kääretorttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä hetki. Poista leivinpaperi varovasti rullaten. Leikkaa halutessasi reunat siistimmäksi.

Lakritsitäytteen valmistus

Vaahdota 2 dl vispikermaa. Vaahdota toisessa astiassa jäähtynyt / kylmä lakritsitäyte. Lakritsitäytteestä ei tule ilmavaa vaahtoa, mutta vatkaa huolellisesti. Yhdistä vispikermavaahto lakritsivaahtoon ja vatkaa kunnes vaahdot ovat hyvin sekoittuneet.

Kääretortun täyttäminen ja koristelu

Levitä kääretorttupohjan päälle täytettä n 1 cm paksuudelta. Laita täytettä vähemmän viimeisenä rullautuvaan päähän, ettei täyte tursuisi rullattaessa yli. Rullaa kääretorttu pituussuunnassa leivinpaperia apuna käyttäen.

Voit hyödyntää lopun lakritsivaahdon koristeluun. Tein myös lisää kermavaahtoa vispikermasta. Yhdistin valkoisen ja harmaan lakritsivaahdon pursottimessa .Vaahdot lusikoidaan pursottimeen toinen toiselle puolelle ja toinen toiselle puolelle – näin saat kaksivärisen pursotuksen. Päälle tökkäsin vadelmia ja murskattua marenkia.

Vinkki! Saat leikattua kääretortusta kauniita siivuja langan avulla. Laita lanka kääretortun alle, laita langan päät päältä ristiin ja vedä.

Minin seuraava kysymys oli koska sä äiti taas teet tätä kääretorttua? Totesin että en ihan heti uudestaan; sen verran mittava urakka oli takana. Lakritsaisen makunautinnon saa myös helposti ihan yhdellä pussillisella Fazer lakritsia, kourallisella vadelmia ja iltapäiväkahvilla sohvan pohjalla. Pelkät lakritsimarengit kyllä voisin leipasta ystävälle ruokalahjaksi. Ja jos haluaa ihan oikeasti päästä helpolla tai keksiä jotain ihan muuta kuin tusinalahjaviinipullo, niin kaupasta Fazerin lakritsipaketti ja rusetti ympärille. Kaunis lahja sellaisenaan ja kuka voisi vastustaa pehmeää lakritsia? 🙂

Lahjavinkki! Fazerin sivujen kautta voi myös lähettää pehmeän, aidon ja kotimaisen lakritsilahjan suoraan ystävälle. Valittavana on kaksi kivan näköistä Fazer lakritsipakkausta: vaniljasokeroitu Madagascar Vanilla ja salmiakkisokeroitu Smooth Salmiak.

Rakas joulupukki…

Lakritsimarengit

5 valkuaista
500 g tomusokeria
2 rkl sitruunamehua

lakritsikastike
50 g Fazer lakritsi soft caramel
1 dl kermaa

Valmista ensin lakritsikastike. Laikkaa lakritsit pieniksi paloiksi ja lämmitä keskilämmöllä teflonkattilassa. Sekoita koko ajan esimerkiksi käsivispilällä. Lisää hieman kermaa tarvittaessa, kastike saa olla paksua. Laita kastike muovikippoon jäähtymään ja odottamaan.

Marenki vatkataan vesihauteessa isossa metallikulhossa. Varmista että kaikki valmistusvälineet ovat puhtaita ja kuivia. Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan. Laita valkuaiset, tomusokeri ja sitruunamehu isoon metallikulhoon ja aseta se kattilan päälle. Vatkaa voimakkaasti sähkövatkaimella kunnes marenki on reippaasti yli kädenlämpöistä, noin 4 minuuttia. Ota kippo pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista vielä noin 7-10 minuuttia kunnes marenki on jähmeää ja kiiltävää.

Ota marengista sivuun 2 rkl ja vatkaa sähkövatkaimella jäähtyneeseen lakritsikastikkeeseen. Nostele lakritsivaahto varovasti ja vain muutamilla nostoilla marengin sekaan. Marenki saa jäädä raitaiseksi. Varo sekoittamasta liikaa, muutoin marenki löysistyy liikaa.

Pursota marenkeja tähtityllan läpi leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista uunissa kiertoilmalla 80 asteessa 1,5 h – 3 h riippuen marenkien koosta ja kuinka kuivaksi marengit haluat.

Vinkki! Jos valmistat myös kääretortun, voit käyttää kääretorttua varten tehtyä lakritsikastiketta. Tee kääretorttua varten silloi hieman isompi satsi, 150 g lakritsia ja 4 dl kermaa, niin voit nipistää 1/4 lakritsikastikkeesta marenkeja varten.

Vinkki! Jos haluat harmaita tai mustia marenkeja voit värjätä marengin mustalla elintarvikevärillä tai murskaamalla hiilitablettaja.

Sneakpreview Instagramissa @liemessa #fazerlakritsi #fazersuomi

Yhteistyössä Fazer Lakritsi

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

3 Kommenttia

  • Kaura sanoo:

    Lakritsia leivonnassa en ole kokeillut. Nyt on blogeissa ollut monia houkuttelevia ohjeita lakusta. Tuo kääräri näyttää ihan mun jutulta! 🙂 :p

  • Jenni sanoo:

    Ehkä se johtuu siitä että pehmeä lakritsi on niin hyvää ihan sellaisenaan? 🙂 Jonkun verran löytyy leivontaohjeitakin, ihmeessä kokeilemaan!

  • JenniinaE sanoo:

    Näyttää toosi hyvältä. Täytyypä kokeilla.

Jätä kommentti