Skip to main content

Oma pikku silmäterämme ja lapsinero Mini on aloittanut tiedenaisen uraputken Helsingin Yliopistolla Lasten Tiedekerhossa. Leikkimielellä tottakai! Mini saa valita itse mitä tekee isona. Kunhan se on tiedettä eikä mitään höpönpöpöä niinkuin vaikka bloggaamista 😉 Mini sai Lasten Tiedekerhon oppitunnilta elämänsä ensimmäiset läksyt. Vanhempiakaan ei päästetty ihan helpolla; sunnuntai-iltapäivä kului tieteellisten kokeiden esivalmisteluissa.

Muistatko tehneesi tieteellisiä kokeita ruoalla omassa lapsuudessasi? Ruokasoodalla pelleily nyt ainakin tuli itsellä mieleen. Ja pikkusiskon kanssa järjestimme vanhemmille hääpäivän kunniaksi herkkuillallisen: jättikulhollinen jogurttia, kaakaojauhetta ja appelsiinimehua. Eräänlainen epäonnistunut tieteellinen koe sekin. Suurin osa tätä Lasten tiedekerhon tehtävää varten tarvittavista tarvikkeista löytynee valmiina kotoa. Ainoa erikseen ostettava raaka-aine oli luonnon oma indikaattori eli punakaali. Punakaalimehu reagoi happamaan ja emäksiseen. Uuh – arvaatko mitä tapahtuu!

Lasten tiedekerhoa varten tarvitset esimerkiksi:

punakaalia
viinietikkaa
sitruunaa
ruokasoodaa
leivinjauhetta
kivennäisvettä
öljyä
balsamicoa
tiskiainetta
vettä

läpinäkyviä laseja tai purkkeja ja lusikoita
kattilan punakaalimehulle

Lasten Tiedekerho tehtävät:

1. Valmista punakaalimehu. Punakaalimehun valmistukseen tarvitaan vanhemman apua. Pilko punakaalista mahdollisimman pieniä paloja ja suikaleita. Laita punakaalisilppu kattilaan ja laske päälle kuumaa vettä hanasta. Lisäsin hieman keitettyä vettä joukkoon niin väri irtosi kaalista paremmin. Varovaisia kuuman veden kanssa – tässä kohtaa vanhemman on hyvä olla koko ajan läsnä. Sekoitellaan ja odotetaan että vesi värjäytyy.

2. Kaada punakaalimehua laseihin ja kokeile laittaa eri ruoka-aineita joukkoon. Havannoidaan mitä tapahtuu.

3. Valitse kaksi ainetta. Mittaa kumpaakin ainetta astiaan yhtä paljon. Havannoi mitä tapahtuu.

4. Valitse kaksi ainetta. Yritä tällä kertaa tehdä ensin ennustus mitä tapahtuu kun mittaat aineet astiaan. Sekoita aineet yhteen ja havannoi mitä tapahtuu.

5. Kokeile saatko tehtyä pinkkiä kuplivaa ainetta.

6. Peto on irti eikä sitä voi enää pysäyttää. Tässä vaiheessa kaikki aineet ovat sekaisin, pöytä on sekaisin, elämäsi on sekaisin. Mutta lapsilla on hauskaa!

Liemessä Snapchatissa @liemessa
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä Instagramissa @liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

6 Kommenttia

 • Jenni sanoo:

  Hehe, nämä on ihan loistavia! Pienenä on suuri välttämättömyys saada kokeilla ja ihmetellä kaikkea (ja sotkea).
  Meillä tuo jugurtti-kaakaojauhe-appelsiinimehu esiintyi versiona ”leivän päälle sitä punaista” eli voileipä perustäytteillä ja punaista elintarvikegeeliä ja sitten juomaksi superherkullinen maito-kokis -drinkki 😀 Vanhemmat sitten myöhemmin pyysi, että jos ei tälläkertaa sitä punaista…. Silloin ne oli hyviä ideoita.

 • Kakkumonsteri sanoo:

  Onpas kiva idea. Me ollaan poitsun kans tehty sitä ruokasoodatulivuorta. Nostan kipot varmuuden vuoksi aina kylppärin lattialle niin siellä saa oikein antaumuksella sotkea. =D Taidetaanpa kokeilla tätäkin seuraavaksi 😉

 • Jenni sanoo:

  Yh-hyh! Pistää miettimään mahdoitteko itsekään syödä sitä punaista geeliä 😀 Mini on nyt 6-vuotias, mutta vielä se ei ole järjestänyt meille vanhemmille herkkuillallista. Sitä odotellessa…

 • Jenni sanoo:

  Kylppäri on hyvä idea! Meillä on käytettynä lapsiperheestä 20 eurolla ostettu Ikean täysipuinen pöytä. Mun suuri haave on joku ihana keittiönpöytä, mutta vielä pari vuotta joutuu odotella että uskaltaa investoida. Meidän lasten jäljilta tuo nykyinen pöytä taitaa enää kelvata klapeiksi 😀 Pahimmat jäljet tosin taitaa olla mun käsialaa: kuuma kattila poltti keskelle mustat renkulat…

 • DesignDiverso sanoo:

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 • DesignDiverso sanoo:

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

Jätä kommentti