Skip to main content

Odottava hetki juuri ennen talven vaihtumista kevääseen. Vielä ehtii työntää varpaat lampaantaljaan ja lusikoida sielunsa täyteen lämmittävää ranskalaista bouillabaisse kalakeittoa. Ja nyt perheelliset korvat hörölle! Ennakkoluulottomuus ei välttämättä katso ikää. Simpukat ovat 6-vuotiaan Minin lempiruokaa, kun taas mummu jätti simpukat kattilaan. Lasten mielestä simpukoiden avaaminen on hauskaa puuhaa. Maukas liemi on bouillabaisse keiton sydän. Tomaattisessa liemessä uiskentelevien fenkolin, simpukoiden ja lohen kaveriksi sopii valkosipulimajoneesi, timjami ja pala tuoretta leipää.

Bouillabaisse

1 kg sinisimpukoita
400 g lohta
1 l kasvis- tai kalalientä
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
hyppysellinen sahramia
1 fenkoli
4 laakerinlehteä
suolaa
pippuria
3 dl valkoviiniä
2 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl sokeria

oliiviöljyä
1/2 puntti tuoretta timjamia

Simpukoiden käsittely

Tarkista että kaikki simpukat sulkeutuvat kopauttaessa niitä. Jos ei, niin heitä sellaiset pois. Heitä pois myös rikkinäiset simpukat. Pese ja harjaa simpukat viileän juoksevan veden alla. Sinisimpukoista täytyy myös poistaa ’parta’. Rapsuta sinisimpukoiden parta pois veitsellä juuri ennen valmistamista. Keitettäessä simpukoiden tulisi avautua, joten kiinni jääneet simpukat täytyy myös heittää pois ennen tarjoilua.

Keiton valmistus

Saksi lohi paloiksi. Jätä nahka, siitä tulee makua.

Freesaa pieneksi silputut sipulit, viipaloidut valkosipulit öljyssä padassa tai kattilassa. Lisää tomaattipyree. Lisää joukkoon sokeri ja karamellisoi hetki. Lisää ohueksi siivutettu fenkoli ja freesaa hetki. Kaada päälle valkoviini ja anna keittyä 10-20 minuuttia kunnes noin puolet viinistä on haihtunut. Lisää joukkoon tomaattimurska, kasvis- tai kalaliemi, laakerinlehdet, suola ja pippuri. Anna hautua noin 20 minuuttia. Lisää lopuksi kalanpalat ja simpukat ja sekoita varovaisesti. Laita kansi päälle ja anna hautua noin 5 minuuttia. Sekoita välissä.

Tarjoile heti majoneesin kera. Majoneesin voi halutessaan maustaa murskatulla valkosipulilla.

Alko liemessä! Olen vallannut tällä viikolla @alko_oy Instagram-tilin! Bouillabaisse ja lisää ruoka inspiraatiota @alko_oy Instagram-tilillä! 🙂


Yhteistyössä Alko

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • Oih, näyttää kerrassaan herkulliselta! Bouillabaisse on yksi oman perheeni suosikkikeitoista ja isännän ehdoton bravuuri. Täytyypä vinkata hänelle versiostasi eli testiin menee 🙂

  • Jenni sanoo:

    Sullahan on hauska ”vauvojen” ruokablogi! Jos en nyt väärin muista, niin taisin törmätä myös Instagram tiliisi…näytä ihmeessä reseptiä miehellesi. Tässä versiossa on vedetty muutama mutka suoraksi ja kalalientä ei ole keitetty itse alusta asti. Eli sellainen lapsiperheystävällinen versio 🙂

Jätä kommentti