Skip to main content

YHTEISTYÖSSÄ SNELLMAN ALL NATURAL

Heitin itselleni haasteen: viettäisin 24 tuntia ilman lisäaineita. Ensimmäinen ajatus oli, että helppo nakki! Olen kohtuullisen kiinnostunut siitä mitä suuhuni laitan, ja kuvittelin että hädin tuskin huomaisin haastetta. Tieto kuitenkin lisää tuskaa. Ensitöikseni minun tuli määritellä lisäaine ja rajat joiden sisällä haasteen toteutan. Lisäaineita käytetään elintarvikkeissa parantamaan esimerkiksi niiden säilyvyyttä, makua, väriä tai rakennetta. Lisäaine voi olla luontainen, luontaisen kaltainen tai keinotekoinen eli synteettinen. Luontainen lisäaine on täysin luontaista ja esimerkiksi uuttamalla luonnonmateriaalista erotettu aine. Luontaisen kaltainen lisäaine vastaa täysin luonnossa esiintyvää luontaista lisäainetta, mutta se on valmistettu kemiallisin menetelmin. Keinotekoinen lisäaine on taas valmistettu kokonaan kemiallisin menetelmin laboratoriossa, eikä sitä esiinny luonnossa. Lisäaineet merkitään tuotteisiin useimmiten ns. E-koodeilla. Rajat joiden sisällä toteuttaisin haasteen muotoutuivat: ei lisäaineita, lukuunottamatta juoksutetta ja hapatetta, jotka luetaan esimerkiksi voin ja kypsytettyjen juustojen valmistusaineeksi. Näillä hatarilla peruskuluttajan tiedoilla ja  Snellman All Natural lisäaineettomien makkaroiden survival kitillä lähdin uhkarohkeasti haasteeseen.

24 h ilman lisäaineita

6:00 Aamukahvin keittoon! Paitsi, että kahvini kanssa nauttimaani täysmaitoon on lisätty D-vitamiinia. Kauppareissu ja hakemaan luomumaitoa.

8:00 Vähän jo alkaa hiukomaan. Kuvittelen olevani hyvin valmistautunut ja kaivan lisäaineettoman ruisleivän esiin. Päälle voita ja… irtomyynnistä ostetussa tanskalaisessa haisulijuustossa ei näy tarkempia tuotetietoja. Googlettamallakaan en saa selville tarkoin varjeltua tanskalaisten kruununjalokiven valmistusprosessia. Ei auta; jos en tiedä mitä syön niin tänään se jää syömättä.

9:00 Haahuilen metsässä keräämässä kuvausrekvisiitaksi aluskasvillisuudesta pilkottavia vihreitä versoja. Raitis ilma saa minut entistä nälkäisemmäksi.

11:00 Ensimmäiset vieroitusoireet. Huippaa ja heikottaa. Pikkuhiljaa pitäisi saada jotain syötävää. Mietin, että taisin mokata aamiaisen kanssa. Olisi vaan pitänyt paistaa joku makkaramunakas. Nuuhkuttelen chorizo-pakettia, josta valmistaisin lounaan. Mutta koska olen bloggaaja, en voi vain syödä. Chorizot on ensin kuvattava ja virittelen makkaroita roikkumaan lattiamoppiin. Napsasen yhden All Natural nakin suoraan paketista.

12:30 Muussatut chorizot ritisevät chilin ja valkosipun seurana rosmariiniöljyssä. Pelkästä tuoksusta humaltuneena siemailen alkupalaksi espanjalaista biodynaamista viiniä, jota hulahtaa myös kastikkeeseen.

Mahdollisimman luonnonmukaisen viinin löytäminen osoittautuikin hieman kimurantiksi. Toisin kuin saattaisi luulla, luomuviini ei tarkoitakaan välttämättä sitä luonnonmukaisinta vaihtoehtoa. Luomu sertifikaatti ei kerro mitään viinin valmistuksesta, ainoastaan viljelystä. Paras vaihtoehto olisivat alkuviinit, joiden valmistuksessa ei ole käytetty lainkaan lisäaineita ja sulfiittiakin on minimaalinen määrä. Alkuviinejä löytyy joitakin Alkon tilausvalikoimasta. Tähän hätään paras mahdollinen vaihtoehto oli biodynaaminen viini, jonka valmistuksessa pyritään luonnonmukaisuuteen: lisäaineita on huomattavasti vähemmän ja sulfaatin määrä on alhaisempi kuin esimerkiksi luomussa. Ei täydellistä, mutta niin täydellistä tuon chorizo-bolognesen kanssa, että menköön.

13:00 Vihdoin sitä ruokaa!  Tomaattinen Chorizo-bolognese, italilaista pastaa, buffalomozzarellaa ja rosmariinia. Vedän pienimuotoiset ähkyt.

14:00 Lisäaineeton valveillaoloaika lähemmäs kahdeksan tuntia. Vatsa on täynnä ja fiilis hyvä. Ilta alkaa huolettaa. Olen lähdössä kaupungille ja ulkomaailman haasteet jännittävät. Helppohan se täällä kotona on elellä lisäaineettomasti All Natural makkaravuoren keskellä.

15:00-18:30 Noukin lapset tarhasta ja käytän Herra Simpukan lääkärissä. Viikottainen vesijuoksu Yrjönkadun uimahallissa.

19:00 Treffaan Nirson ja Herra Simpukan kaupungilla. Ulvon kiukkunälkääni ja Nirso ehdottaa että nappaa joku hodari tosta Kampista. Mutta kun en voi – ravintolasta täysin lisäaineettoman ruoan tilaaminen tuntuu ihan mahdottomalta tehtävältä. Kuulemma ”ihan älytöntä taas nää sun tempaukset”. Lapset pitää saada nukkumaan. Käärin kasaan ensiapupakkauksen Ruohonjuuresta: luomuhapankaalia, luomusmoothie, lisäaineeton ruispatonki ja lisäaineetonta jogurttia.

20:30 Iltaruoaksi All Natural bratwurstia ja kermassa haudutettua luomuhapankaalia.

21:00 — Nukahdan ennen kuin ehdin syödä iltapalaa.

No miten meni noin niinkuin omasta mielestä? En väitä että täysin ilman lisäaineita eläminen on itsessään mahdotonta, mutta se vaatii yllättävän paljon energiaa ja etukäteissuunnittelua. Ajan kanssa varmasti oppisi valitsemaan oikeat tuotteet jo kaupassa jonka jälkeen ei tarvitsisi käyttää enää energiaa jokaisen paketin tuoteselosteen syynäämiseen. Tempauksen sponsori eli Snellman All Natural makkarat (ei lisäaineita!) kyllä pelastivat pulasta monta kertaa päivän aikana 😀

Miksi sitten olla kiinnostunut lisäaineista? Lisäaineiden haitallisuudesta on käyty pitkään keskustelua puolesta ja vastaan. Lisäaineita ei voine niputtaa samaan; osa on haitallisempia kuin toiset. Esimerkiksi makkarapakettien kyljestä tarkastan, että ne eivät sisällä nitriittiä eivätkä natriumglutamaattia. Omalla kohdallani suurin syy vältellä lisäaineita, on epäilys lisäaineita täyteen ammutun prosessoidun elintarvikkeen laadusta. Joku tuotteen laadussa, maussa tai valmistusmenetelmässä aiheuttaa sen, että sitä mahdollisesti paikataan lisäaineilla. Tekemällä itse ruokaa päivittäin välttänen jo suurimman osan lisäaineista. Syöminen on tiedostavampaa ja todella tiedän mitä suuhuni laitan. Vaikka täysin hysteeriseksi en rupeaisi, niin summaisin ruokafilosofiani näin – hyvän makuista ruokaa hyvistä raaka-aineista. Jokainen voi sitten miettiä tarvitaanko siihen lisäaineita. Mites omalla kohdalla, vältteletkö lisäaineita ja miten se on onnistunut?

resepti-inspiraatio Donna Hay

Chorizo bolognese pasta

2 pkt (460 g) Snellman All Natural Chorizo
1 rkl oliiviöljyä
2 oksaa rosmariinia
1/2 tl kuivattua chiliä
2 valkosipulinkynttä
merisuolaa ja pippuria
125 ml biodynaamista punaviiniä (tai alkuviiniä)
400 g tomaattimurskaa
1 rkl ruokosokeria
400g tagliatelle pastaa

250 g buffalomozzarellaa

Tee chorizoihin viilto ja poista kuori. Jos ja kun hermot menee, niin poista päällisin puolin – ei ole niin tarkkaa. Muussaa chorizot haarukalla. Kuumenna oliiviöljy pannulla ja paista rosmariinia öljyssä 3-5 minuuttia. Ota rosmariinit sivuun talouspaperille kuivumaan.

Lisää pannulle rosmariinilla maustettuun öljyyn hienonnettu chili ja valkosipuli. Anna kuullottua. Lisää chorizo ja paista kuumalla pannulla noin 5 minuuttia. Lisää viini, anna hieman kiehahtaa ja lisää tomaattimurska sekä sokeri. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna porista noin 10 minuuttia.

Tarjoile chorizo bolognesekastike keitetyn pastan, mozzarellan ja öljyssä paistetun rosmariinin kera.

Viinisuositus: biodynaaminen espanjalainen punaviini, El Collao Roble 2015. Mausteinen ja täyteläinen viini sopii täydellisesti chorizokastikkeeseen ja ruoan kanssa nautittavaksi – ei niinkään seurusteluviiniksi.

Snellman All Natural lisäaineettomien makkaroiden survival kit

Hyvän ruoan valmistaminen ei ole koskana ollut näin helppoa – kurkkaa kaikkien bloggaajien herkulliset Snellman reseptit, äänestä suosikkiasi ja voita huikea paketti kesägrillattavaa ja valintasi mukaan Weber brikettigrillin tai lahjakortin ravintola Gaijiniin (arvo 200 €)!


Yhteistyössä Snellman All Natural

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti