Skip to main content

06fe9-viininmaistajaiset-1

YHTEISTYÖSSÄ MIELE

Kutsuin ystäväpariskunnan meille pienimuotoisiin viininmaistajaisiin. Ruokapöytään oli katettuna reilu kolmekymmentä Riedelin viinilasia maistatuskarttoineen. Että tervetuloa ja ihan rennosti vaan! Viiniharrastajana luokittelen itseni noviisiksi, joten suoraan sanottuna jännitin hieman miten klaaraisin maistatuksen vaikka tässä ihan ystävien kesken oltiinkin. Viini(njuonti) toki kiinnostaa. Ulkomaanmatkoilla on tullut pyörähdettyä useammallakin viinitilalla, mutta viinitietämyksellä ja nippelitiedolla en pysty pätemään. Otin asenteen, että jos osaa haistaa ja maistaa niin hyvin se menee. Vääriä vastauksia ei ole, tärkeintä on hetkestä, viineistä ja ystävien seurasta nauttiminen.

ecfee-viininmaistajaiset-4

Olen testannut syksyn Miele astianpesukonetta, joka on osoittautunut nopeudessaan arjen timantiksi. Riedel viinilasivalmistaja suosittaa lasiensa pesua Mielen koneilla. Riedelin muutamiin viininmaistajaisiin osallistuneena, tiesin että lasilla on väliä. Ystävällisesti Riedel antoi lasejaan lainaan ja kaupanpäälle sain heiltä pienen johdannon viininmaistajaisten järjestämiseen. Jäin ainoastaan kaipaamaan asiantuntijan vinkkejä, miten selvitä noloista tilanteista, kuten pullonkorkin katkeamisesta, kunnialla. Siitäkin onneksi selvittiin naurulla ja nyt jaan teille vinkkini do-it-yourself viininmaistajaisiin!

6b088-riedel-viininmaistajaiset-1

Lasilla on väliä

Kotona säilytystilaa on yleensä rajallisesti. Riedel suosittaa, että viisi erilaista viinilasisettiä vitriinikaapissa olisi optimi, mutta ainakin meillä sellaisen lasimäärän säilyttäminen on silkka mahdottomuus. Pohtisin ensin millaisista viineistä pidän ja optimoisin lasit niiden mukaan. Muutamalla erilaisella lasilla pääsee jo alkuun. Tosiharrastajalle löytyy neljän erilaisen lasin Riedel Tasting Set, vaikka nyt joululahjaksi.

Riedel viininmaistajaisissa tarvitaan lisäksi ns. jokerilasi, johon verrataan miten viini muuttuu kun se juodaan kyseiselle viinille sopimattomasta lasista. Jokerilasiksi käy vaikka muovimuki. Mähän olen siis tietämättäni aloittanut viininmaistelun jo opiskeluaikoina!

8f604-riedel-viininmaistajaiset-2
Katkaisin sitten korkin 😀

Viini on pyöreä, viini on soikea, viini on juoma ihan oikea

Valitse mahdollisimman erilaisia viinejä; ne voivat olla valkoisia tai punaisia tai molempia sen mukaan millaisia laseja sinulla on käytössäsi. Meidän viiden viinin setti näytti tältä: kuiva sampanja, valkoinen sauvignon blanc, valkoinen chardonnay, punainen pinot noir ja punainen bordeaux. Kaikki viinit olivat hintaluokaltaan 15 euron molemmin puolin ja löytyvät Alkon valikoimista. Voit vaikka nykäistä Alkon myyjää hihasta ja pyytää auttamaan valinnoissa.

1cac7-viininmaistajaiset-3

Kylmästä lämpimään

Kaikki viinit kannattaa laittaa kylmään ennen viininmaistajaisia. Aloittaessa kaadoin jokaista viiniä valmiiksi lasiin, mutta maistelu aloitettiin valkoviineistä. Päästyämme punaviineihin, ne olivat jo lämminneet sopivaan lämpötilaan.

c36b3-viininmaistajaiset-5

Haista ja maista

Jos pystyt haistamaan ja maistamaan, osaat viininmaistelua jo aika pitkälle. Ensimmäiseksi viiniä siis haistetaan. Nenä työnnetään syvälle lasi – kuvittele että silmälasiesi sanka kopsahtaa lasiin. Viinilasin maljan pitää olla kullekin viinille optimaalisen kokoinen, jolloin tuoksu avautuu lasista. Sama viini kaadetaankin nyt jokerilasiin ja haistetaan uudestaan. Vääränlainen lasi muuttaa tai kadottaa tuoksuja.

Nyt päästään maistamaan. Viinilasin erilaisilla suuaukoilla viini voidaan ohjata eri kohtaan suun makualueita. Kielen etuosa, eli kielen kärki, maistaa makeuden ja sivuosat hapokkuuden.
Esimerkiksi Riedelin sauvignon blanc lasista viini tippuu ensimmäisenä kielen kärkeen, joka maistaa hedelmäisyyden hapokkuuden seasta. Jokerilasissa hapokkuus oli pääroolissa koska viini valui suun sivuille. Ammattitermein; maistui kissan pissalle. Viininmaistelussa kokemus on valttia. Treenaamalla ahkerasti erilaisten viinien haistelua ja maistelua harjaannutat itseäsi ja opit löytämään ja yksilöimään hajuja ja makuja koko ajan paremmmin.

2e0a9-riedel-viininmaistajaiset-5

Ensin juodaan, sitten syödään

Viininmaistelussa kannattaa keskittyä siihen juomiseen. Haisteltua ja maisteltua viimeisenkin viinin voidaan siirtyä syömiseen ja nauttia lasin pohjalle jääneet viinit ruoan kera. Valmistin meille kevyeksi lounaaksi helppoja punajuuri-vuohenjuustotorttuja ja maapähkinävoilla maustettua speltti-lehtikaalisalaattia.

7a604-viininmaistajaiset-2

Punajuuri-vuohenjuustotortut

10 kpl

10 kpl lehtitaikinalevyä (pakaste)
200 g pehmeää vuohenjuustoa
1 prk (250 g)  mascarponejuustoa
6-8 punajuurta
oliiviöljyä
1 + 1 rkl hunajaa
suolaa
pippuria

koristeluun 
timjamia

Siivuta punajuuret ohuiksi siivuiksi. Sekoita kulhossa punajuuret, tilkka oliiviöljyä, 1 rkl hunajaa, suolaa ja pippuria. Paista punajuuria 200 asteessa noin 20–30 minuuttia.

Ota taikinalevyt sulamaan leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Tee veitsellä viillot taikinalevyihin; kuvittele leikkaavasi taulunkehykset, mutta älä leikkaa aivan pohjaan asti. Anna taikinalevyjen nyt sulaa kunnolla, näin reunat nousevat kauniimmin.

Sekoita vuohenjuusto, mascarpone, 1 rkl hunajaa, suola ja pippuri tahnaksi. Levitä tahna torttujen päälle keskisosaan ja lado päälle paahdetutut punajuuret. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 15 minuuttia.

2ba70-riedel-viininmaistajaiset-6Riedelin viinilasit pesi tietysti Miele!

yhteistyö
Yhteistyössä Miele. Riedel lasit lainasi Decanter.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

3 Kommenttia

 • Aila sanoo:

  Olen kuulunut 5 vuotta viiniporukkaan, jossa meitä opettaa itsensä kouluttanut harrastaja, todnäk Master of Wine tasoa. Maistellaan normilasia hieman pienemmistä maistelulaseista, joita on tullut hankittua kotiinkin. Minä pesen ne koneessa, opettaja meidän lasit aina käsin, ja kattaa ne myös aina puuvillahanskoin!
  Viinit on makuasioita, mutta on kiva oppia asiasta rypäleittäin, maittain, sekoitteista… Ei tarvitse olla ryppyotsainen, mutta parasta näissä illoissa on, kun eri ihmisten kuvailut tuoksuista ja mauista sekoittuvat, ai sitähän siinä tuoksussa olikin jne. Olen ottanut tavaksi leipoa maisteluihin jotakin, sillä välttää närästyksen ja pääsee myös testaamaan, miten viini muuttuu ruuan kaverina.

 • Jenni sanoo:

  Monesti käy juurikin niin, että löytää viinistä jonkun tutun tuoksun tai maun, mutta ei vaan saa kielen päälle mikä se on. Kunnes joku muu sanoo sen! Niin sitä oppii itsekin kokoajan paremmin erottamaan makuja ja löytämään niitä aromeja. Teidän viiniporukan illanistujaiset kuulostaa todella mielenkiintoiselta ja hauskalta! 🙂

 • Tuula Laakso sanoo:

  Hei
  Kuka järjestää viinimaistiaiset meidän synttärijuhlissa heinäkuun 02 päivä ??
  Ollaan Villa Jämissä .. Mistä voi kysellä ??

Jätä kommentti