Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Rummo

Pasta et fagioli eli papupasta

Pastaperjantaihin Pasta e fagioli eli suomeksi pastaa ja papuja! Lämmittävä ja syksyyn istuva papupasta on yksi italialaisista klassikkopastoista ja jostain syystä jäänyt hieman vähemmälle huomiolle – ainakin toistaiseksi omassa keittiössä. Nyt virhe on korjattu ja takaisin ei ole menemistä!

Papupastan aromaattinen liemi syntyy valmistamalla ensin soffritto eli italialaisesta keittiöstä tuttu makupohja kuullotetusta porkkanasta, selleristä, sipulista ja valkosipulista. Liemeen lisätään kokonaisia tölkkitomaatteja, valkoisia isoja tölkkipapuja, chiliä, rosmariinia, parmesaania ja tietysti laadukasta italialaista pastaa. Pastaksi valitsin Rummon hyvin saatavilla olevan täysjyvä fusillin, joka pitää hyvin muotonsa ja napakkuutensa myös haudutettavissa ruoissa. Hyvä vaihtoehto voisi olla lyhyt ja paksu putkipasta Rummo täysjyvä mezzi rigatoni. Papupastan voi valmistaa runsaassa liemessä enemmän keittomaiseksi tai tämän reseptin mukaisesti meheväksi ja makurikkaaksi pastaksi.

papupasta

Mistä tunnistaa laadukkaan pastan?

Rummo pastat ovat olleet tuttu näky omassa keittiössäni jo pitkään. Rummo spagettikin on uunifetapastasta tuttu! Rummon pastat valmistetaan laadukkaasta semolina durumvehnästä ja lähdevedestä. Rummo pastoja  on nyt saatavilla myös terveellisellä täysjyvä-durumvehnällä. Täysjyväpastoja voit bongata kaupastasi eri muodoissa: mm. Spaghetti, Fusilli, Penne ja Mezzi rigatoni. 

Pastan valmistusmenetelmällä on myös iso rooli. Rummon pastat valmistetaan hitaalla Lenta Lavorazione (slow processing) valmistusmenetelmällä, joka säilyttää maun ja ravintoarvot.

Etsi pakkauksesta al bronzo-merkintää. Al Bronzo tarkoittaa, että pasta valmistettu pronssimuotilla, jolloin pastan pinta jää karheaksi ja kastike tarttuu siihen hyvin.

Pasta tulisi keittää al dente, eli niin että siinä säilyy pieni puruvastus. Keitettäessä Rummon täysjyväpasta säilyttää hyvin muotonsa ja sopivan puruvastuksen. Väittäisin, että sitä on liki mahdoton ylikeittää. Rummon täysjyväpastat sopivatkin loistavasti haudutettaviin tai uunissa paistettaviin pastaruokiin. Ne säilyttävät myös muotonsa ja kauniin ulkonäön jääkaappisäilytyksessä ja uudelleen lämmitettäessä.

Jos huippukokit Italiassa käyttävät sitä, se ei voi olla huonoa. Rummo on ainoa pasta maailmassa, joka on saanut arvostetun italialaisen kokkiyhdistyksen Federazione Italiana Cuochi hyväksyntäsinetin käyttöoikeuden.

Pasta et fagioli eli papupasta

Pasta e fagioli papupasta

2 varsisellerin vartta
2 porkkanaa
sipuli
4 valkosipulin kynttä
1 dl oliiviöljyä
chilihiutaleita
1 prk (400 g) kokonaisia säilyketomatteja
1 l kasvislientä
4 laakerinlehteä
mustapippuria
2 rosmariininoksaa
parmesaanin kanta
2 prk (á 400 g) isoja valkoisia säilykepapuja
4 lehtikaalin tai mustakaalin lehteä
500 g Rummo täysjyvä fusilli pastaa
tuoretta persiljaa

Pilko varsisellerit, porkkanat, sipuli ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota kasviksia ja chilihiutaleita reippaassa oliiviöljyssä padassa 10 minuuttia.

Murskaa kokonaiset säilyketomaatit käsin. Lisää pataan tomaattimurska ja kasvisliemi. Mausta laakerinlehdillä, mustapippurilla, pienityllä rosmariinilla ja parmesaanin kannalla. Anna porista noin 20 minuuttia.

Lisää huuhdellut valkoiset säilykepavut, silputtu lehtikaali (poista keskiruodit) ja Rummo fusilli pasta. Lisää tarvittaessa kasvislientä, niin että pasta juuri ja juuri peittyy. Anna porista 8 minuuttia ja sekoittele välillä. Viimeistele tuoreella persiljasilpulla.

Pasta et fagioli eli papupasta
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • Laura sanoo:

    Aivan superhyvää!! Minulta puuttui rosmariini, mutta maukasta tuli ilmankin. Tätä tulen tekemään uudestaan.

  • johanna sanoo:

    Todella hyvää!

    Pöytäseurue piti myös.

Jätä kommentti