Skip to main content


Suunnittelin eilen iltapäivän uusia reseptejä. Uppouduin työhön täysillä, mielikuvitus laukkasi ja hiveli makunystyröitä mennessään. Melkein voin jo haistaa ruoan tuok…palaneen käryn! Kello näytti jo puoli kolme iltapäivällä ja havahdun koneeltani. Lounaaksi kaavailemani uunissa paahdetut kasvikset olivat paistoasteeltaan rapsakan puoleisia. Pankkikorttikin oli unohtunut kotiin ja vasta illalla lounas eli harissa-bataattikeitto oli vihdoin edessäni.

Uudenvuodensuunnitelmani mukaisesti olen alkanut lisätä kasviksia ruokavaliooni. Oivalsin myös, että olen siirtänyt vastuuta ruokavaliostani – tai lähinnä kasvisten vähyydestä –  muille. Suurin tekosyyni on ollut lihaani Nirso, jonka lihanhimoista mieltä olen pyrkinyt miellyttämään liian pitkälle. Nirso syö lihaa lähes poikkeuksetta lounaalla, joten se kyllä selviää yhdestä tai kahdesta kasvisruoasta viikossa. Poikkeuksena kasvissosekeitto. Nirso ei voi sietää kasvissosekeittoa, koska siitä ei kuulemma lähde nälkä. Meillä on jo pidempään ollut keskinäinen kasvissosekeittosopimus, jonka mukaisesti ilmoitan hyvissä ajoissa etukäteen Nirsolle jos meillä on iltaruokana kasvissosekeittoa. Nirso osaa sitten varautua ja hankkia jotain ”oikeaa ruokaa” ennen töistä lähtöä. Saatoin itsekin laittaa tilaukseen yhden take-away falafelpitan Fafasista. Mutta hei, elin yhden päivän kasvisruoalla! 😀

Idea harissa-bataattikeittoon tuli oikeastaan sen perusteella mitä löysin valmiina jääkaapista. Sain samalla tuhottua purkkien pohjalle jääneet tulisen harissa-valmistahnan ja maapähkinävoin. Harissa on pohjois-Afrikkalaisessa keittiössä käytetty chilistä, paahdetuista paprikoista ja mausteista valmistettu tahna, jota joku reipas voisi tietysti kokeilla tehdä itsekin. Kasvissosekeitot porisevat näin tammikuussa varmasti monessa keittiöissä: kurkkaa vaikka Viimeistä Murua Myöten Saaran vegaaninen intialainen garam masala bataattikeitto tai Chocochilin Elinan maapähkinä-bataattikeitto.

 

Harissa-bataattikeitto

4 porkkanaa
3 perunaa
1 bataatti
1 pieni kokonainen valkosipuli
1/2 sipuli
2 cm pala tuoretta inkivääriä
1 rkl harissa tahnaa (purkista)
2 rkl rypsiöljyä
1 tl kuivattua timjamia
2 rkl makeuttamatonta maapähkinävoita
1 prk (2 dl) vihreitä linssejä (GoGreen)
n. 1,5 l mietoa kasvislientä
1 tl timjamia
suolaa
pippuria

tarjoiluun
suolapähkinöitä
turkkilaista jogurttia
tuoretta timjamia

Kuori bataatti ja sipuli. Pilko bataatti, perunat, porkkanat ja sipuli lohkoiksi. Leikkaa kokonaisesta valkosipulista ”lakki” pois, niin että kynnet tulevat näkyviin. Aseta pilkotut kasvikset ja valkosipuli leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja suolaa. Paahda 220 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota raastettua inkivääriä sekä harissatahnaa. Lisää joukkoon paahdetut kasvikset, kasvisliemi, linssit, maapähkinävoi ja mausteet. Nestettä vähintään sen verran että kasvikset peittyvät hyvin. Anna poreilla hiljalleen noin 10 minuuttia. Soseuta ja tarkista suola.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

16 Kommenttia

 • Sari sanoo:

  Bataattisosekeitto on yksi mun lempi sosekeitoistani. Se maustetaan meillä melkein aina punaisella currylla. Kaapissa olisi tuota harissaakin, sitä en olekaan edes ajatellut käyttäväni bataattikeittoon. Mutta nyt kun olet testannut ja hyväksi havainnut, täytyy itsekin testata. Ihan täydellisen kuuloinen keitto.

  • Jenni sanoo:

   Mä vaan laitoin sitä mitä jääkaapissa oli 😀 Vihaan sitä kun jääkaappi täyttyy miljoonasta avatusta purnukasta ja yritän koko ajan keksiä mihin niitä saisi tuhottua. Mutta siis tuo harissatahna onneksi sopi oikein mainiosti tähän bataattikeittoon 🙂

 • Saara sanoo:

  Haha 😀 Nauroin niin tolle ”Nirso ei voi sietää kasvissosekeittoa, koska siitä ei kuulemma lähde nälkä. ” On niin sama juttu meillä. Munkin täytyy varoittaa poikaystävää hankkimaan itselleen ekstraruokaa sosekeittopäivänä 😀

  • Jenni sanoo:

   Mulla jäi vielä lounas väliin kun käräytin ne kasvikset uuniin, joten kasvissosekeitto oli kyllä nyt liian kevyt iltaruoka. Nirso sai kunnon naurut kun laitoin tekstaria että tuotko mullekin Fafasista falafelpitan iltapalaksi 😀

 • Oma mieheni taas vihaa keittoja, koska ”niitä on niin ärsyttävä syödä” 😀

  • Jenni sanoo:

   Mitä ihmettä 😀 Ehkä niitä on jotenkin hitaampi syödä tai pitää syödä enemmän jotta nälkä lähtisi. En tiedä 😀

 • Heidi K. sanoo:

  Mä en kestä kun nää sun kuvat on niin ihania! <3

  -Heidi
  http://www.tiskivuorenemanta.fi/

 • Virpi sanoo:

  Bataattisosekeittoa tulee tehtyä usein mutta harissaa en olekaan kokeillut vielä maustamiseen. Pistetään vinkki korvan taakse, pieni variaatio on aina hyvästä!

 • Kyllä kuulosti tutulta syyt miksi kasvissosekeittoa pitää vältellä, samaa tein itsekin vielä muutama vuosi sitten. Ja hyvin samankaltainen keitto mitä olet tehnyt muutti mun mielipiteeni koko ruokalajia kohtaan. Löysin silloin paahdetuista vihanneksista tehdyn keiton marokkolaisittain maustettuna, ja blogasinkin siitä joku aika sitten. Tässä vielä sulle linkki omaan keittooni http://ninniskitchen.blogspot.fi/2016/11/roasted-vegetable-soup.html

 • M Vuo-Cho sanoo:

  Harissa on minun lempparini, mutta mies ei voi sietää joissain vahvasti esilletulevaa aniksen makua. Jääkaapissa on nyt sellaista merkkiä, joka kelpaa. Se pitääkin nyt kirjoittaa isolla johonkin (siis varmaan blogiin) talteen…

 • minni / kokeileva keittiöni sanoo:

  Harissamauste on ihanaa! Siitä saa herkkua vaikka vaan wokkaamalla kiinankaalia, porkkanaa ja paprikaa. Päälle vaikka fetakuutioita.

 • Merituuli sanoo:

  Kasvissosekeitot ovat itsellenikin vähän vaikeita, koska meillä ei ole välinettä jolla saisi koostumuksen tasaiseksi (niin halutessaan). Eikä arkikeittoja viitsi ruveta pusertamaan siivilän läpi.

 • peggy thomas sanoo:

  Meillä kaikki tykkää kasviskeitoista, mutta niistä ei vaan lähde nälkä 😀 Jälkkäriksi tarvitaan ainakin pannaria, jotta keittopäivä on kruunattu.

 • Annaleena sanoo:

  Meilläkin on sama probleema kasvisruoan kanssa, mies on sitä mieltä ettei niillä lähde nälkä. Tosin viimeisen parin vuoden aikana tähän ongelmaan on saatu pientä muutosta. Hiljaa hyvä tulee! 🙂

 • Kasvissosekeitot on meidän kotitoimiston parasta lounasruokaa, kun vielä joku tekisi ne valmiiksi päivittäin 😉

 • Harissa on multa unohtunut viime aikoina kokonaan! Oi miksi!!! Siinä on ihanan tuju se tulisuus, toimii varmasti täydellisesti makean bataatin kaverina.

Jätä kommentti