MEZE-LAUTANEN

mezelautanen meze

Kaupallinen yhteistyö, Vaasan ja Asennemedia

Naposteleeko? Tässä tulee jättimäinen meze-lautanen akuuttiin naposteluhimoon! Vähän niinkuin sipsikulho 2.0. Meze-lautanen on helppo ja nopea heittää kasaan isollekin porukalle juhliin, brunssille tai illanistujaisiin. Meze tarkoittaa lähi-idän alkuruokalajitelmaa. Pääsiäiseen ja kevään juhliin sopivalta värikkäältä, freesiltä ja kasvispainotteiselta tarjottimelta löytyy dippailuun herne-guacamole, porkkanahummus, tabouleh-salaatti tattarista, ruisnacho-lammaspyörykät, ricottajuustoa oliiviöljyllä ja rosmariinilla, kirsikkatomaatteja ja röykkiöittäin ruisnachoja. Astetta terveellisemmät, mutta niin herkulliset napostelut huuhdellaan alas inkivääri-porkkanamocktaililla.

mezelautanen meze resepti

Napostelu särähtää korvaan helposti epäterveellisenä mättämisenä. Lapsuuden kodissa meillä oli tapana napostella viikonloppuisin pussillinen sipsejä ja nuoruuden bileiden tarjoilut koostuivat pöytään heitetyistä sipsipusseista. Kymmenisen vuotta sitten lopetin sipsien syömisen. Transrasvat eivät vaan enää napostelleet. Tuon vuosikymmenen olen kaivannut terveellistä vaihtoehtoa sipseille koska onhan se sipsien rouskuttaminen parasta ja nyt se on löytynyt! Runsaskuituiset ruisnachot on tehty 100 % täysjyvärukiista eikä niissä ole lisättyä rasvaa. Ja mikä parasta, ne on ihan törkeen hyviä! Paljon parempia kuin perinteiset sipsit jos multa kysytään. Omat makusuosikit ovat Seesami & Merisuola (koska suola) ja paahdetut siemenet, jotka sopivat mielestäni parhaiten vahvemmin maustettuihin ja runsaan makuisiin dippeihin. Tomaatti & Rosmariini ja Valkosipuli & Yrtti ruisnachot toimivat hyvin ihan sellaisenaankin. Ruisnachoja metsästäessä ohita kaupan sipsihyllyt ja suuntaa kuivaleipähyllylle, josta ne todennäköisimmin löytyvät.

Video: Mustarttu

Ylläolevalla videolla kootaan mezelautanen assarini Saaran kanssa. Meni yhdellä otolla, on se helppoa kun osaa. Siis osaa kuvata videota! Videon kuvannut Arttu on ihmemies. Se ilmestyy paikalle ja huomaamatta se saa aina purkkiin niin kivoja videoita. Me saatiin Saaran kanssa keskittyä siihen mitä me osataan parhaiten eli syömiseen 🙂


MEZE-LAUTANEN RESEPTIT

Jättimäinen meze-lautanen pääsiäisena on ainakin jotain ihan muuta kuin perinteistä. Lisää uusia ideoita pääsiäisen tarjoiluihin Vaasanin sivuilta 🙂

Herne-guacamole

200g sulatettuja pakasteherneitä
2 avokadoa
2 limen mehu
kourallinen tuoretta korianteria
2 valkosipulinkynttä
iso kourallinen ruisnachoja
suolaa
mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Porkkanahummus

500g porkkanoita
3 valkosipulinkynttä
1 tetra kikherneitä
½ dl oliiviöljyä
½ dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1 tl juustokuminaa
1½ rkl tahinia
suolaa
mustapippuria

Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Kuori ja paloittele porkkanat. Lisää ne uunipellille valkosipulinkynsien kanssa(älä kuori). Lorauta päälle oliiviöljyä ja rouhi suolaa. Paahda uunissa n. 30 minuuttia. Sekoita sen jälkeen kaikki sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

mezelautanen meze resepti

Ruisnacho-lammaspyörykät

400g lampaanjauhelihaa
1 iso kourallinen ruisnachoja
1 dl turkkilaista jugurttia
1 kananmuna
½ sipuli
3 valkosipulinkynttä
kourallinen tuoretta minttua
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl kanelia
¼ tl kardemummaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Rouhi nachot pieneksi silpuksi tehosekoittimessa tai vaikka kaulimen avulla. Sekoita joukkoon jugurtti ja anna turvota n. 5 minuuttia. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet hienoksi. Raasta sitruunankuori. Sekoita sitten kaikki ainekset lihapullataikinaksi. Pyörittele minilihapulliksi ja paista pannulla oliiviöljyssä.

Tattaritabbouleh

2dl tattarisuurimoita (tai bulguria)
4 isoa tomaattia
1 kurkku
1 punasipuli
½ dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
kourallinen tuoretta minttua
runsaasti rouhittua merisuolaa ja pippuria

Kypsennä tattarisuurimot keittämällä niitä n. 25 minuuttia. Pilko tomaatit ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Pilko punasipuli mahdollisimman hienoksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

mezelautanen meze

Inkivääri-porkkanamocktail

2 kpl

2 dl porkkanamehua
0,5 tl raastettua inkivääriä
1 lime
1 dl kivennäisvettä

tarjoiluun ripaus kurkumaa, sellerinvarsi ja jäitä

Viipaloi lime ja survo limen puolikkaat lasin pohjalle. Lisää nokare raastettua inkivääriä laseihin. Täytä lasit jäillä. Kaada päälle porkkanamehua ja kivennäisvettä. Viimeistele ripauksella kurkumaa ja sellerinvarrella.

 

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

19 kommenttia

 1. Ooh mikä kattaus! <3

  Vastaa
  • Jenni 12.04.2017

   Kiitos Tuulia! 🙂 Tuosta isosta tarjottimesta saisi tehtyä vaikka pienen olohuoneen pöydän, se on ihana <3

   Vastaa
 2. Nanna 12.04.2017

  Tämä setti!!! Ihana!

  Vastaa
  • Jenni 12.04.2017

   Niii-i! Ihanasta puheenollen, ihanaa pääsiäistä Nanna! 🙂

   Vastaa
 3. Ruisnachot lihapullissa = loistava idea! Eipä sillä, tämä koko setti on upea 🙂 nam!

  Vastaa
  • Jenni 18.04.2017

   Ne oli superhyviä! Ja huomaatko että vegebuumista huolimatta halusin tunkea mukaan pienen pienen lautasen statement lihapullia? 😀

   Vastaa
 4. Uuh. En kestä!
  Nyt markkinoille on muuten tullut kaurasta tehdyt lastut/sipsit/nachot. Maistoin niitä muutama viikko sitten ja tykästyin!

  Vastaa
  • Jenni 18.04.2017

   Okei, en ole huomannutkaan. Kaikki perussipsejä paremmat vaihtoehdot kiinnostaa!

   Vastaa
 5. Ihana kattaus. Ton äärellä voisi vierähtää tovi jos toinenkin 🙂

  Vastaa
  • Jenni 18.04.2017

   Bileissä kannattaisi varata parhaat paikat ja parkkeerata itsensä mezetarjottimen viereen 🙂

   Vastaa
 6. Taidan olla kummajainen, kun en ole koskaan tykännyt sipseistä, en edes teininä. Saatan maistaa yhden tai kaksi, jos niitä tarjolle tuodaan, mutta en ikinä osta niitä itse. Mutta tämän meze-lautasen toivotan tervetulleeksi milloin vaan, huikeita komboja!

  Vastaa
  • Jenni 18.04.2017

   Mä olen nykyään samanlainen. En edes juhlissa yleensä koske sipsikulhoon, ei vaan tee mieli. Muistan kyllä yhden “insidentin” kun vuosia sitten pitkän tauon jälkeen menin jossain rohmuamaan nälkääni sipsejä. En meinannut saada silmiä auki aamulla! 😀

   Vastaa
 7. Sanna / Kukkala 13.04.2017

  Niin supersetti! Heti huomenna kokkailuun!!

  Vastaa
  • Jenni 18.04.2017

   Jeee! Toivottavasti maistui 🙂

   Vastaa
 8. Mari 15.04.2017

  Ihana kattaus. Ollapa tuo näin pääsiäisenä!

  Vastaa
  • Jenni 18.04.2017

   Kiitos! Me päästiin pääsiäinen helpolla kun ulkoistettiin itsemme reissuun ja ravintoloihin. Mutta muuten olisi voinut tehdä uudestaankin 🙂

   Vastaa
 9. Minna Vuo-Cho 15.04.2017

  Mahtavan näköistä! Meillä ollaan kovasti nyt tykästytty juurikin tuollaisiin runsaisiin ja monia erilaisia herkkuja sisältäviin tarjoamiin. Ehkä se johtuu nirpuista lapsista. Silloin kaikki löytävät helposti herkkunsa eikä tarvitse kuunnella valituksia 🙂

  Vastaa
  • Jenni 18.04.2017

   Mä olen myös tykästynyt näihin “tarjottimiin” tai “lautoihin”. Kai bongasit jo Kaikki äitini reseptit Nannan mielettömän näköisen savulohilaudan?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *