Skip to main content
mezelautanen meze

Kaupallinen yhteistyö, Vaasan ja Asennemedia

Naposteleeko? Tässä tulee jättimäinen meze-lautanen akuuttiin naposteluhimoon! Vähän niinkuin sipsikulho 2.0. Meze-lautanen on helppo ja nopea heittää kasaan isollekin porukalle juhliin, brunssille tai illanistujaisiin. Meze tarkoittaa lähi-idän alkuruokalajitelmaa. Pääsiäiseen ja kevään juhliin sopivalta värikkäältä, freesiltä ja kasvispainotteiselta tarjottimelta löytyy dippailuun herne-guacamole, porkkanahummus, tabouleh-salaatti tattarista, ruisnacho-lammaspyörykät, ricottajuustoa oliiviöljyllä ja rosmariinilla, kirsikkatomaatteja ja röykkiöittäin ruisnachoja. Astetta terveellisemmät, mutta niin herkulliset napostelut huuhdellaan alas inkivääri-porkkanamocktaililla.

mezelautanen meze resepti

Napostelu särähtää korvaan helposti epäterveellisenä mättämisenä. Lapsuuden kodissa meillä oli tapana napostella viikonloppuisin pussillinen sipsejä ja nuoruuden bileiden tarjoilut koostuivat pöytään heitetyistä sipsipusseista. Kymmenisen vuotta sitten lopetin sipsien syömisen. Transrasvat eivät vaan enää napostelleet. Tuon vuosikymmenen olen kaivannut terveellistä vaihtoehtoa sipseille koska onhan se sipsien rouskuttaminen parasta ja nyt se on löytynyt! Runsaskuituiset ruisnachot on tehty 100 % täysjyvärukiista eikä niissä ole lisättyä rasvaa. Ja mikä parasta, ne on ihan törkeen hyviä! Paljon parempia kuin perinteiset sipsit jos multa kysytään. Omat makusuosikit ovat Seesami & Merisuola (koska suola) ja paahdetut siemenet, jotka sopivat mielestäni parhaiten vahvemmin maustettuihin ja runsaan makuisiin dippeihin. Tomaatti & Rosmariini ja Valkosipuli & Yrtti ruisnachot toimivat hyvin ihan sellaisenaankin. Ruisnachoja metsästäessä ohita kaupan sipsihyllyt ja suuntaa kuivaleipähyllylle, josta ne todennäköisimmin löytyvät.

Video: Mustarttu

Ylläolevalla videolla kootaan mezelautanen assarini Saaran kanssa. Meni yhdellä otolla, on se helppoa kun osaa. Siis osaa kuvata videota! Videon kuvannut Arttu on ihmemies. Se ilmestyy paikalle ja huomaamatta se saa aina purkkiin niin kivoja videoita. Me saatiin Saaran kanssa keskittyä siihen mitä me osataan parhaiten eli syömiseen 🙂


MEZE-LAUTANEN RESEPTIT

Jättimäinen meze-lautanen pääsiäisena on ainakin jotain ihan muuta kuin perinteistä. Lisää uusia ideoita pääsiäisen tarjoiluihin Vaasanin sivuilta 🙂

Herne-guacamole

200g sulatettuja pakasteherneitä
2 avokadoa
2 limen mehu
kourallinen tuoretta korianteria
2 valkosipulinkynttä
iso kourallinen ruisnachoja
suolaa
mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Porkkanahummus

500g porkkanoita
3 valkosipulinkynttä
1 tetra kikherneitä
½ dl oliiviöljyä
½ dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1 tl juustokuminaa
1½ rkl tahinia
suolaa
mustapippuria

Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Kuori ja paloittele porkkanat. Lisää ne uunipellille valkosipulinkynsien kanssa(älä kuori). Lorauta päälle oliiviöljyä ja rouhi suolaa. Paahda uunissa n. 30 minuuttia. Sekoita sen jälkeen kaikki sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

mezelautanen meze resepti

Ruisnacho-lammaspyörykät

400g lampaanjauhelihaa
1 iso kourallinen ruisnachoja
1 dl turkkilaista jugurttia
1 kananmuna
½ sipuli
3 valkosipulinkynttä
kourallinen tuoretta minttua
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl kanelia
¼ tl kardemummaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Rouhi nachot pieneksi silpuksi tehosekoittimessa tai vaikka kaulimen avulla. Sekoita joukkoon jugurtti ja anna turvota n. 5 minuuttia. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet hienoksi. Raasta sitruunankuori. Sekoita sitten kaikki ainekset lihapullataikinaksi. Pyörittele minilihapulliksi ja paista pannulla oliiviöljyssä.

Tattaritabbouleh

2dl tattarisuurimoita (tai bulguria)
4 isoa tomaattia
1 kurkku
1 punasipuli
½ dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
kourallinen tuoretta minttua
runsaasti rouhittua merisuolaa ja pippuria

Kypsennä tattarisuurimot keittämällä niitä n. 25 minuuttia. Pilko tomaatit ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Pilko punasipuli mahdollisimman hienoksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

mezelautanen meze

Inkivääri-porkkanamocktail

2 kpl

2 dl porkkanamehua
0,5 tl raastettua inkivääriä
1 lime
1 dl kivennäisvettä

tarjoiluun ripaus kurkumaa, sellerinvarsi ja jäitä

Viipaloi lime ja survo limen puolikkaat lasin pohjalle. Lisää nokare raastettua inkivääriä laseihin. Täytä lasit jäillä. Kaada päälle porkkanamehua ja kivennäisvettä. Viimeistele ripauksella kurkumaa ja sellerinvarrella.

 

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

19 Kommenttia

Jätä kommentti