Skip to main content
Ahvenanmaan ravintolat

Kaupallinen yhteistyö Silja Line ja Asennemedia

Mikä on punainen, kiemurtelee ja kirkuu Maarianhaminan kaduilla? Tandempyöräily oli hauskaa, mutta tunnin kiemurtelun  tandempyöräilyretken jälkeen päätettiin jättää pyöräilyhommat ja jatkaa syömisen parissa. Silja LInen valikoimiin on tullut 1-2 yön hotellimatka Turusta Maarianhaminaan ja pyörähdimme toukokuun lopussa kolmen päivän makumatkalla Ahvenanmaalla Saaran kanssa. Tough job but somebody’s gotta do it!

En tiedä jäänkö nyt yksin tämän kanssa, mutta itselleni Ahvenanmaa on tähän asti ollut aika tuntematon matkakohde, joskin haavelistalla. Ahvenanmaan käsittämättömän upea luonto, merimaisemat, hyvät pyöräilyreitit, läheisyys, paikalliset herkut, Smakbyn kulinaristinen keskus, ravintolatarjonta, söpöt kahvilat ja yleinen hyggeily tekevät Ahvenanmaasta täydellisen ruoka- ja perhematkakohteen. Ahvenanmaan matka tuntui kuin ulkomaille lähtisi. Takataskussani oli passi ja suomi-ruotsi-suomi sanakirja. Matka alkoi aamun ensimmäisellä junalla Helsingistä Turun satamaan. Aamujunalla ei jää turhaa odotteluaikaa vaan kävelimme viimeisinä matkustajina Silja Linen Galaxy laivaan. Ruokamatka alkoi jo laivalla Happy Lobster ravintolan brunssilla. Happy Lobster ja muut Ahvenanmaan ravintolavinkit tulevat tässä!

Smakbyn makukylä

Smakbyn on kulinaristin Ahvenanmaan check listillä ensimmäisenä. Seinän kokoinen kuva julkkiskokki Michael Björklundista tervehtii meitä astuessamme sisään Smakbyn kulinaristiseen keskukseen. Matkasimme bussilla puolisen tuntia Maarianhaminasta ja lopun matkaa tallustelimme maantietä idyllisen maalaismaiseman halki. Smakbyn on enemmän kuin ravintola. Keskellä peltoja samassa rakennuksessa sijaitsee myös tislaamo (kokeile oman tuotannon kirsikkalikööriä kuohuviinillä!), pieni herkku- ja käsityöpuoti ja järjestetäämpä täällä kaikkea kokkikursseista juomatastingeihin. Vaikuttaa hyvällä tavalla suurunhullulta hankkeelta.

ahvenanmaan ravintolat

Oltiin Saaran kanssa ihan samiksii ja tilattiin samat alku, pää, ja jälkiruoat. Suolaisissa lähdettiin kalalinjalle: alkuun hämmentävän iso sillipala eli yksi paikan ikonisimmista annoksista matjeesilliä deluxe ja pääruoaksi täydellisen rapeakuoriseksi paistettua siikaa. No okei, jälkkäriksi mä vedin vielä extrana yhden tyrni creme bruleen. Smakby on ehdottomasti vähän pidemmänkin matkan väärti! Mannersuomeen verrattuna ravintolan keittiö sulkeutuu aikaisin jo klo 18-19, joten pöytävaraus kannattaa tehdä varmistuakseen aukioloajoista.

Smakbyn.ax
Smakbyn Facebook sivut

Stallhagen panimoravintola

Stallhagen on mututuntumani perusteella Ahvenanmaan suositelluin ravintola.  Stallhagen osoittautui rennoksi panimoravintolaksi, jonka isolla aurinkoisella terassilla voi siemailla vaikka pienen mustikkaolusen ja gastro pub henkistä rehtiä ruokaa paikallisista raaka-aineista.. Ravintola tuppautui toukokuisena arki-iltana täyteen joten varaa pöytäsi! Menu on perinteisesti liha- sekä kalavoittoista. Veget älköön vaivaantuko. Stallhagenissa oli yksi hämmentävä ei-niin-pieni yksityiskohta. Ravintolan edustalla lammen kupeeseen on rakennettu jättimäinen amfieatteri ja esiintymislava, jossa järjestetään konsertteja ja tapahtumia.

Haastavinta on päästä Stalhageniin – etenkin jos mielii maistlla oluita. Stallhageniin tulee Maarianhaminasta kilometrejä parisenkymmentä. Tsekkasimme myös julkisen liikenteen vaihtoehdon, mutta lopulta päädyimme suhaamaan tilanteeseen taksilla. Jos käytössä on oma auto ja kuski niin älä jätä Stallhagenia väliin!

Stallhagen.com
Stallhagen Facebook sivut

Pub Niska – Ahvenanmaalaista peltileipää

Ahvenanmaan vierassataman kupeessa löytyy Maarianhaminan paras ja sympaattisin peltileipäpaikka. That’s right, meidän pizza tunnetaan Ahvenanmaalla peltileipänä. Pub Niska ihastutti miljööllään ja pystyin jo kuvittelemaan kesäterassin täyteen iloisia turisteja nauttimassa kesäauringosta ja pizzasta. Peltileivät valmistetaan hyvistä raaka-aineista ja Niskan omalla tomaattikastikkeella. Suurin osa Niskan käyttämästä lihasta tulee Ahvenanmaalta. Pub Niskan ja peltileivän takana on kukas muukaan kuin Ahvenanmaan oma kokki Michael Björklund.

Pubniska.com
Pub Niska Facebook sivut

Bagarstugan

Ahvenanmaan ruokamatkan yksi kohokohdista oli aito ahvenanmaalainen pannukakku. Aito ahvenanmaalainen pannukakku tehdään manna- tai riisipuuroon, maustetaan kardemummalla ja tarjoillaan mansikkahillon, kermavaahdon ja luumukiisselin kera. Tai miksi ei valita kaikilla sörsseleillä niinkuin me tehtiin 🙂 Maarianhaminan paras pannukakku löytyy tunnelmallisesta  Bagarstugan kahvilasta Maarianhaminan keskustasta. Ahvenanmaalla pitää syödä ainakin yksi pannukakku,  jonka jälkeen voi siirtyä paakelsbuffan äärelle muiden houkutusten vietäväksi.

Bagarstugan.ax
Bagarstugan Facebook sivut

Happy Lobster

Ahvenanmaan ruokamatka alkoi jo laivalla. Päädyimme syömään Silja Linen Happy Lobster-ravintolassa laivamatkalla mennen tullen. Menomatkalla Turusta Maarianhaminaan Happy Lobster tarjoaa ihanan  brunssin klo 11 alkaen. Hedelmiä, smoothieta ja jälkiruokaa löytyy kauniisti katetusta buffetpöydästä. Brunssin jettava alkupalatarjotin ja a la carte pääruoka tarjoiltiin annoksina pöytiin.

Takaisintulomatkalla Happy Lobster tarjoasi mm. mereneläviä eri muodossa. Ja niitä täällä kannattaa ehdottomasti syödä! Viime Tukholman risteilyllä lapset tilasivat Happy Lobsterissa savustettuja katkarapuja, autoin vain rapujen päiden irrottamisessa. Siinä jäi nakit ja muusi toiseksi. Jo tuolloin seurasin kateellisena viereisiin pöytiin kannettavia jättimäisiä äyriäisvateja. Nyt jaoimme Happy Lobster klassikon eli yhden hengen äyriäisvadin  Saaran kanssa. Pöytämme täyttyi erilaisista veitsistä ja pihdeistä, mutta ei mitään mistä ei voimalla olisi selvitty 🙂 Leivän ja tahnojen kanssa yhdenkin hengen vadissa todella riitti syömistä ja akuutti merenelävähimo oli taltutettu.

Happy Lobster  / Silja Line
Silja Line Facebook sivut

Ahvenanmaan ravintolavinkit bubbling under / ensi kertaan:

Kahvila Stickstugan 10 km Maarianhaminasta (upea pyöräilyreitti!)
Kesäkahvila Kobba Klintar saaressa
Tunnelmallinen kahvila Svarta katten Maarianhaminassa
Nautical merihenkinen fine dining ravintola
Kalaravintola Gladlaxen saaressa
Bed & Breakfast Björnhufvud Eckerössä

Protips!

Reilun viiden tunnin merimatka Turusta Maarianhaminaan taittuu hujauksessa, etenkin wifin äärellä ja ravintolassa herkutellen.  Kun kuulutuksessa sanotaan että laiva saapuu Maarianhaminaan, niin se on vähän kuin bussibysäkillä jäisi. Muutoin saattaisi käydä niin hassusti että juoksisi hysteerisenä pitkin käytäviä ja hyppäisi ulos laivasta viime tingassa juuri ennen kuin kävelysilta nostetaan ylös. Matkasuunnittelussa kannattaa myös huomioida että iso osa Ahvenanmaan ravintoloista ja palveluista aukeaa kesäkuun alusta kesäkaudeksi. Ahvenanmaa on paljon muutakin kuin Maarianhamina. Voit ottaa oman auton tai pyörän mukaan laivalle. Lisää vinkkejä Ahvenanmaalle Silja Linen sivuilta!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

5 Kommenttia

 • Koska mä oikein pääsisin Ahvenanmaalle? Mullekin se on sellainen toteutumaton haave – jospa se joskus toteutuu, ei se niin kaukanakaan ole. Haaveilen pyöristä ja telttaöistä, ehkä siis odotan hetken, että lapset on vähän vanhempia tai sitten jätän ne isän kanssa kotimiehiksi 😀

  • Jenni sanoo:

   Ahvenanmaalle matkustaminen on aika edullista ja siis laivamatka meni kuin laineilla. Toki pienten lasten kanssa on aina _vähän_ enemmän säätöä, mutta juurikin lasten kanssa ollaan tykätty harrastaa lähimatkailua Pohjoismaissa. Jäi sellainen fiilis että paras tapa tutustua vielä koko Ahvenanmaahan perinpohjin olisi mennä omalla autolla tai vuokrata paikan päältä. Kai jotkut vetää koko Ahvenanmaan ympäri pyörälläkin, mutta menee mulle ehkä vähän liian urheilulliseksi 😀

 • Merituuli sanoo:

  Me ajeltiin kaksi kesää sitten Affenanmaalla ja tykättiin koko reissusta kovasti! Smakby jätti paljon vaisumman olon mitä odotimme. Parasta oli telttailu, pannukakut ja Kastelholman linna loistavalla oppaalla. Tässä linkki meidän juttuumme jos sallit http://sillasipuli.blogspot.fi/2015/07/ahvenanmaa-kiinnostava-ja-ihana.html

  • Jenni sanoo:

   Postauksestasi löytyi kyllä osittain tuttuja maisemia ja reittejä 🙂
   Mulle Smakbyn oli se mitä odotinkin ja ehdottomasti reissun paras ruoka. Kokemus riippuu tietty aina odotustasosta ja ehkä (toivottavasti!) Smakbyn on kehittynyt parissa vuodessa. En osaa sanoa. Perheen kanssa telttailu oli varmasti elämys! 😀

 • Heidi Kuikka sanoo:

  Nonni, tässähän nää kaikki tärkeimmät olikin. Jestas miten ihana postaust taas kerran Jenni! Näillä vinkeillä päästään toukokuussa pitkälle (pitää tarkistaa vaan aukioloajat kun ollaan jo toukokuussa reissussa). 🙂

Jätä kommentti