Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö, BIC Megalighter ja Asennemedia

Kesällä kokonainen kala valmistuu helposti grillissä. Viimeiset kesäpäivät Suomenlinnassa olivat käsillä, kun appelsiinilla, limeviipaleilla ja tillillä täytetty nieriä nostettiin grilliin. Nieriä sai seurakseen kesäisen ja raikkaan fenkoli-retiisi-perunasalaatin. Tässä täsmävinkkini kokonaisen kalan grillaamiseen!

1. Valmistelut

Kokonainen kala on onneksi suhteellisen helppo ja nopea valmistella grillausta varten. Ensimmäiseksi kannattaa kuitenkin sopia selkeästä tehtävänjaosta. Miehet yleensä ilmoittautuvat ritarillisesti vapaaehtoiseksi grillin sytyttäjiksi. Onhan siinä hommaa: grilli pitää sytyttää ja sitä pitää vahtia. Herkeämättä. Oli teidän perheen grillimestari sitten nainen tai mies, niin muille jääkin sitten enää enää kaupassa käynti, perunasalaatin valmistaminen, kalan valmistelu, kattaminen, lasten hoito ja siivous. Fair enough. Täytin nieriän appelsiini- ja limeviipaleilla, ja tillillä. Valelin nieriän sisältä ja ulkoa itsetehdyllä kalamarinadilla.

2. Grillin sytyttäminen

Paras tapa sytyttää grilli on käyttää piippusytytintä, mutta meidän grilliin sellainen ei mahdu. Miniatyyrigrillimme sytyttämiseen on omat niksinsä. Uusia brikettejä kasataan pieneksi keoksi, päälle hieman sytytysnestettä, lisää uusia brikettejä ja taas sytytysnestettä. Päällimmäiseksi voidaan laittaa vanhoja brikettejä . Ja vielä vähän sytytysnestettä. Rypsiöljypohjaisen hajuttoman sytytysnesteen voi tuikata tuleen heti, eikä imeytymistä tarvitse odotella.  Kun liekki on hävinnyt briketeistä, laitetaan kansi päälle ja varmistetaan että tuuletusaukot ovat auki. Grilli on valmis kun se ei enää tupruta pahasti. Mitä ikinä teetkin, älä puutu grillimestarin grillin sytytys prosessiin.

3. Optimaalinen grillauslämpötila

Grillimestari ilmoittaa koska grilli on valmis. Aikaa on mahdoton arvioida etukäteen, mutta kun hetki lyö, täytetty nieriä tulee kiidättää täydellisesti hohkaaville briketeille sillä sekunnilla. Jos jokin sattuisi kestämään,  niin se on kovin harmillista. Minigrillimme optimaalisen grillauslämpötilan aikaikkuna saattoi jo mennä. Briketit onneksi hohkaavat kuumina pidempään kuin häitäiset hiilet.

4. Kokonainen kala grillissä

Appelsiiniviipaleilla, limellä ja tillillä täytetty nieriä grillataan kokonaisena nahkoineen päivineen grillausfolion päällä. Grillausfolioon sipaistaan kevyesti rypsiöljyä estämään nieriää tarttumasta folioon. Unohdin lisätä välissä rypsiöljyä ja nieriän nahka takertui kiinni grillausfolioon. Raavin nieriän rämmäleitä hysteerisenä grillausfoliosta ja yritän pelastaa kalan kuvaa varten. Grillatun kalan tuoksu houkuttaa nälkäisien lapsien lisäksi paikalle kymmeniä Suomenlinnan talojen katoilta syöksyviä lokkeja. Tunnen ensimmäiset sadepisarat iholla. Keräämme tavarat takaisin sisätiloihin kolmanteen kerrokseen. Ruokapöydän ääressä huomaamme että hysterian vallassa grillistä rääpimäni kala on vielä sisältä raaka. Lapset syövät vatsansa täyteen perunasalaatista. Nostamme kalan uunista, aikuisetkin saavat vatsansa täyteen ja päätemme yhteistuumin tilata ensi kesäksi halsterin.

Appelsiininieriä – resepti

1 kokonainen nieriä
1 lime siivuina
1 appelsiini siivuina
nippu tuoretta tilliä

Kalamarinadi:
1/2 salaattikastikkeesta (ks. alla)
2 cm raastettua inkivääriä
1 rkl ruokosokeria
1 punainen chili

Pyyhi nieriä talouspaperilla. Täytä nieriä lime- ja appelsiini siivuilla ja tillillä. Sulje kala grillaustikuilla tai hammastikuilla. Sekoita kalamarinadi. Valele nieriä marinadilla. Grillaukseen suosittelen halsteria, mutta grillaus onnistuu myös grillausfolion päällä. Sivele grillausfolioon rypsiöljyä. Lisää öljyä kun käännät kalan.

Kesäinen perunasalaatti

1 l uusia perunoita
nippu retiisejä siivutettuna
1/2 fenkoli siivutettuna

salaattikastike:
1 dl oliiviöljyä
1 appelsiinin mehu
suolaa
pippuria
tuoretta persiljaa

Pese ja keitä perunat. Anna perunoiden jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset salaatiksi. Sekoita kaikki salaattikastikkeen aineet. Ota puolet salaattikastikkeesta sivuun kalan marinadia varten. Sekoita kastike salaatin joukkoon.

Voita mestareiden illallinen Farangissa

BIC Megalighter on laadukas ja helppokäyttöinen sytytin, joka tuottaa turvallisen ja luotettavan liekin. Se auttaa virittämään tunnelman tai valmistaman ruoan – voit sytyttää esimerkiksi kynttilöitä, takan tai grillin sekä hankaliakin kohteita vaivattomasti. Osallistu kampanjasivuilla 26.6.-30.7.2017 Mestareiden illallisen arvontaan. Farangissa voittajaa on vastaanottamassa Tomi Björck ja illallinen sisältää kolme ruokalajia viineineen.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

6 Kommenttia

 • Tiiana sanoo:

  Khyyllä tuohon piippusytytin menee, sellainen pienempi. Ja ihan weberin oma. Meillä on käytössä 🙂

  • Jenni sanoo:

   Kiitos vinkistä, tsekataan! 🙂 Sen kanssa hiilloksesta tulee vaan niin paljon parempi ja nopeammin.

 • sauvajyvänen sanoo:

  Ah miten ihanan raadollisen todentuntuinen kuvaus työnjaosta, nauroin ihan ääneen. Meillä tuohon vielä kuuluu, että kaikki muistavat vuolaasti kehua grillimestarin taitoja, joiden ansiosta koko ateria on onnistunut superhyvin. Kun ensin olen suunnutellut kaiken, marinoinut lihan ehkä jo edellisenä päivänä, pilkkonut kasvikset, tehnyt salaatit ja muut lisukkeet, kattanut pöydän ja huolehtinut ne lapset ja kaupat ja muut. Tasan ei käy taidot, ainakaan meillä 😉

  • Jenni sanoo:

   ”Apukokki” ei paljon kerää kiitosta 😀 Mutta toi on vähän kaksipiippuinen juttu. Kuitenkin haluan vaikuttaa niin paljon siihen mitä grillataan, niin tämä on toimivampi työnjako. Joskus voisi olla hauska vaihtaa osia ja kokeilla itse miten helppoa se grillin sytyttäminen onkaan..heh heh. Voi olla että jäätäisiin ilman hiillosta 😀

 • A.H., sanoo:

  Eihän sitä piippusytytintä mikään pakko ole sinne grilliin tunkea. Sytyttää vaikka kiven päällä ja kaataa syttyneet hiilet/briketit grilliin.

  • Jenni sanoo:

   No joo, ihan totta. Me ollaan lähinnä grillattu Suomenlinnassa asuintalojen pihoilla ja siellä paloturvallisuuden kanssa pitää olla erityisen tarkka. Ettei käräytetä koko Suomenlinnaa…Mutta joo, jos on sellaisessa maastossa että löytyy jonkunlaista kivialustaa niin onhan se nyt niin superkätevää.

Jätä kommentti