Skip to main content
lettukakku resepti

Kaupallinen yhteistyö, Valio ja Asennemedia

Minin 8 vee synttärispektaakkelia juhlittiin Suomenlinnassa. Oli viisi kakkua, kesäteatteri ja brontosaurus. Ensi vuonna mäkkisynttärit 😉 Nirso muuntui synttäreitä edeltäviksi viikoiksi professori Pinkkiseksi – jos ei ollut pukeutunut tyrannosaurus Brunoksi – ,kirjoitti puhtaaksi näytelmän synopsista ja käsikirjoitusta, rekrysi sukua kesäteatterin näyttelijöiksi, harjoitteli dinosauruksen ampumista nerfpyssyllä ja mutisi itsekseen.  Miten selvitä synttäritarjoiluista kun miehesi on poissa pelistä? Vastaus on lettubuffa ja erittäin ahkera letunpaistaja-käly. Kahdeksan vuoden synttärispektaakkelikokemuksella olen tullut siihen tulokseen että lapset eivät erityisemmin välitä perinteisistä sokerimassakakuista. Paremmin uppoaa juustokakku tai tälläinen hauska lettukakku. Lettubuffasta löytyi suolainen ja makea puoli. Yhden vuoden lettubuffakokemuksella tulin myös siihen tulokseen että lapset eivät erityisemmin välitä lettubuffan suolaisesta puolesta. Suolaisen puolen tattariletut, katkaraputahna ja savustetut uudet perunat upposivat onneksi sukulaisiin. Makean lettubuffan kaikilla sörsseleillä kruunasi Valion maustetuilla rahkoilla täytetty sitruuna-lakritsi lettukakku, joka sen sijaan hävisi nopeasti lasten lautasilta.

lettukakku resepti

Lettukakun lettutaikinasta löytyy unikonsiemeniä ja sitruunaa. Unikonsiemenillä letuista tulee jännittävämpiä ja mustapilkullisia; makuun siemenet eivät erityisemmin vaikuta. Lettukakun sitruunaista makua korostamaan täytin kakun Valion sitruunainen lakritsi maustetulla rahkalla. Rahkan maku on intensiivisen lakritsainen ja se soveltuukin siksi niin hyvin leivontaan. Lasten makuaisti on herkempi, joten taitoin lakritsaisuutta vaniljaisella maustetulla rahkalla ja hyvin muotonsa pitävällä vispikermalla. Lettukakku tehdään jääkaappiin edellisenä päivänä, jotta täytteet ehtivät jähmettyä ja kakusta saa helposti leikattua kakkupaloja. Juhlatarjoilut teen aina mahdollisuuksien mukaan laktoosittomina, niin tälläkin kertaa. Lettukakku viimeistellään juuri ennen tarjoilua sitruunaisella lakritsirahkalla ja vadelmilla. Lettukakuista voi keksiä vaikka mitä kivaa lettubuffaan. Valion sivuilta löytyy esimerkiksi suolainen lettukakku, mansikkainen lettukakku ja vohvelikakku.

lettukakku reseptilettukakku resepti

lettukakku resepti

lettukakku resepti

lettukakku resepti

lettukakku resepti

Kurkkaa Instagramin puolelta miten hyvältä näytän jättimäisessä dinosaurupuvussa 😀

Sitruuna-lakritsi lettukakku resepti

unikonsiemen-sitruuna lettutaikina:
3  kpl kananmunia
6  dl Valio Eila® 3% maitojuoma laktoositon
4  dl vehnäjauhoja
1  kpl luomu sitruuna
3  rkl unikonsiemeneniä
1  tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

paistamiseen:
3  rk l Valio Eila® laktoositon voita

lettukakku täyte:
200  g Valio maustettu rahka sitruunainen lakritsi laktoositon
200  g Valio maustettu rahka vanilja laktoositon
2  dl Valio Eila® laktoositon vispikerma UHT

lettukakku koristeet:
200  g tuoreita vadelmia
200  g Valio maustettu rahka sitruunainen lakritsi laktoositon

Unikonsiemen-sitruunalettujen valmistus:

Pese sitruuna ja raasta kuori hienolla raastimella. Purista sitruunan mehu. Sekoita taikinaan kaikki ainekset. Anna taikinan turvota 30 minuuttia. Paista letut voissa kuumalla paistinpannulla. Anna lettujen jäähtyä.

Lettukakun kokoaminen:

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Yhdistä puolet vispikermasta vaniljaisen rahkan kanssa ja puolet lakritsaisen rahkan kanssa. Kokoa kakku levittämällä letun päälle reippaasti vaniljaista rahka-kermavaahtoa. Aseta päälle seuraava lettu ja levitä päälle reippaasti lakritsaista rahka-kermavaahtoa. Jatka näin kunnes kakku on haluamasi korkuinen.
Laita lettukakku jääkaappiin jähmettymään yön yli. Koristele seuraavana päivänä marjoilla ja maustetulla rahkalla sitruunainen lakritsi.

lettukakku resepti

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

5 Kommenttia

 • Minna Vuo-Cho sanoo:

  Mmm, ihanan herkullisen kuuloinen lettukakku.

  Noita maustettuja rahkoja olen välillä kokeillut minäkin ja hyvin tuntuvat maistuvan. On myös hienoa, kun laktoosittomia tuotteita on hyvin tarjolla niitä tarvitseville. MUTTA välillä ottaa pannuun oikein suurenmoisen lujaa, kun ei ns. normaaleja tuotteita löydä millään. Kaikki on vaan laktoositonta ja mahdollisimman rasvatonta eli entistä kalliimpaa ja prosessoidumpaa, eivätkä kaikki perinnereseptit meinaa onnistua millään.

  Olisi kiva, jos kyseessä olisi tosiaan mahdollisuus valita tarpeidensa ja halujensa mukaan, eikä kaikkia pakotettaisi käyttämään samoja tuotteita – suuntaan tai toiseen.

  • Jenni sanoo:

   Kiitos Minna kommentistasi ja vähän erilaisesta näkökulmasta näihin laktoosittomiin tuotteisiin. Juhlatarjottavissa ostan tosiaan aina mahdollisuuksien mukaan laktoositonta niin tarjoilut käyvät mahdollisimman monelle. Kaikki kun voivat myös syödä laktoositonta, eikä tässä kakussa eroa mitenkään huomaa tavalliseen verrattuna – en ainakaan usko. Yksi päivä piti ostaa illallisvieraille laktoositonta vaniljajäätelöä ja pienessä kaupassa ei edes ollut muuta vaihtoehtoa kuin laktoositon…eli totta että laktoosittomat tuotteet ovat selkeästi vallanneet kaupan hyllyiltä pinta-alaa. Enemmän minua(kin) ehkä häiritsee jos vähärasvaiset tuotteet kasvattavat suosiota; siinä makueron jo huomaa selvästi tavallisiin rasvaisempiin tuotteisiin. Olen kyllä onnekas että voi syödä kaikkea mitä haluaa ja siinä mielessä valinnanvaraa riittää ainakin vielä 🙂

 • Elli sanoo:

  upea tuo lettukakku ja varmasti hyvä 🙂

  • Jenni sanoo:

   Kiitos Elli! Lettukakku oli aivan ihanan makuinenkin. Aurinkoista ja makoisaa kesän jatkoa sinulle 🙂

 • Mari sanoo:

  Ei jesta, kuka noi kaikki letut on paistanut… 😉

Jätä kommentti