Skip to main content

Kyrös. Iso-Kyrös. Isossa-Kyrössä. Joka tapauksessa pohojanmaalla sijaitsee Kyrö Distillery Company, maailman parhaan ginin tuottaja. Kyrö Distillery Company on häpeilemättä paikallinen, suomalainen, rohkea, rehellinen, laadukas, viimeisen päälle hiottu ja brändätty yritys. Kyrö Distilleryyn ja suomalaiseen hulluuteen ei voi olla rakastumatta. Pääsin tutustumaan ruisviskin ja voittoisan ginin valmistukseen tislaamoon kyröjoen varrelle.

Kuten suomalaiseen menestystarinaan kuuluukin, kaikki alkoi saunan lauteilta. Ilmoille heitettiin hullu ajatus: voisiko Suomessa valmistaa ruisviskiä? Kaveriporukasta kenelläkään ei ollut varsinaisesti minkään valtakunnan kokemusta miten ruisviskiä tehdään, mutta se ei ole estänyt tätä hullunrohkeaa porukkaa rakentamasta yhtä Suomen rakastettavimmista tislaamoista. Kyrö Distillery Companyn tislaamo nousi vanhaan juustolaan Kyröjoen varrelle. Haasteena oli myös ratkaista miten rahoittaa toiminta sillä välin kun viski tekeytyi tynnyreissä. Gini valmistuu kohtuullisen nopeasti, joten kaverukset päättivät aloittaa ginin valmistuksen. Enää piti googlata miten giniä tehdään. Vuonna 2016 tavoite oli myydä 22 000 ginipulloa. Voidaan sanoa että tavoite saavutettiin kohtuullisesti 99 989 myydyllä pullolla. Maailman paras gini-palkinnon pokkaaminen pisti pullolinjastoon vauhtia. Odotetusta ruisviskistä saadaan ensimmäiset pullot myyntiin nyt elokuussa.

Suomalaisesta täysjyvärukiista valmistettuun Kyrö Napue giniin antavat aromia myös lähitienoon itsekerätyt tuoreyrtit kuten koivunlehti, mesiangervo, karpalo ja tyrni. En varsinaisesti ole vahvojen viinojen ystävä, koska suurimmaksi osaksi makuelämys jää siihen että alkoholi polttaa limakalvoni. Pääsin testaamaan ginin sekoittamista itse erilaisilla makuvivahteilla ja kas, pystyin jopa erottelemaan makuja toisistaan. Kyrö Distilleryn toinen päätuote on Koskue; tammitynnyreissä kypsytetty gini, josta löytää vaniljan, mustapippurin ja appelsiinin vivahteita. Koskue on kuulemma monen viskin ystävän suosikki.

Osta oma ruisviskitynnyri

Alkuaikojen etiketinliimauskone

Kyrö Distilelryn tiloissa järjestetään myös vierailukierroksia, tastingeja ja illallisia.

Viinahan on parhaimmillaan jaettuna ystävien kanssa. ”Meirän Nanna” pohjanmaalta oli järkännyt samaan hötäkkään gininhuuruisen ruokabloggaajatapaamisen. Tässä porukassa ruoka taitaa silti näytellä aina sitä suurinta osaa. Illalla nautimme seinäjokilaisen Juurella ravintolan upean juurevan illallisen. Aamulla Kyrö Distilleryn vierasmajan keittiöstä  nostelimme pöytään vielä yhteisen herkkuja notkuvan brunssin.

Lähtöaamuna katoimme pikkubrunssin.

Jos Queen of delicious Veeran sokerittomat herkut kelpaa Red Hot Chili Peppersille niin kelpaa ne mullekin.

Yksikään ruokabloggaaja ei edes hätkähtänyt kun nousin paljain jaloin ruokapöydälle kuvaamaan 😀

Kiitos Kaikki äitini reseptit Nanna reissun järjestämisestä ja Kyrö Distillery vierailusta! Kiitos ruoka, juoma- ja nauruseurasta Sillä SipuliSiskot kokkaa, Queen of DeliciousViimeista murua myötenKu ite tekee ja Hannan soppa.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

8 Kommenttia

 • Hauska reissu kerta kaikkiaan! Kiva palata näihin muistoihin teidän muiden postausten myötä 🙂

 • Nanna sanoo:

  Niin on. Ja sulla oli ihana tunnelma kuvissa. Mun kuvat reissusta taitaa olla ihan kauheita, en tainnut edes paljon räpsiä, kun olin niin jännitystäpinöis. Oli ihanaa kun kaikki tulitte!

 • Nanna sanoo:

  Sä varmaan huuratat mua , Jenni, mutta: Isokyrö, Isonkyrön, Isossakyrössä jne <3

  • Jenni sanoo:

   Se mua naurattaakin kun en ikinä osaa sanoa sitä (Isoakyröä?) oikein 😀

   Sulla oli hommaa järkkäilyssäkin ja jännittämisessä, oikein teit että jätit kuvaamisen meille. Kiitos Nannna, tämä oli ihan huippujuttu ja niin kiva nähdä kaikkia 🙂

   • Molemmat vanhempani ovat Isostakyröstä ja käymme ahkerasti miehen kanssa mökillämme Isossakyrössä. Mutta niin vain kaikkien näiden vuosien jälkeen toimittajamiehenikään ei muista, miten Isokyrö taipuu. Ei ole helppoa! ?

 • Santtu sanoo:

  Mielenkiintoinen postaus, vaikka itsekin olen monesti tislaamossa vieraillut. Missä yövyitte tuolloin (ts. missä sijaitsee KD:n vierasmaja)?

  • Jenni sanoo:

   Moi! Samassa pihapiirissä on vanha keltainen puutalo, johon pojat tekivät ”pientä pintaremonttia” eli kaikki uusiksi.
   Ymmärsin että vierasmajaa käytetään erityisesti ulkomaisten toimittajien majoittamiseen. Upea!

Jätä kommentti