Skip to main content
Mustatorvisienipasta I Mustatorvisieni I Sienipasta I Resepti I Sieniruoka I Kasvisruoka

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ, FISKARS & ASENNEMEDIA

Sienestäjät hakautuvat Facebookin sieniryhmiin vertaistuen toivossa: kuinka selvitä metsässä keräämättä enää yhtään sientä. On se rankkaa. Kaikki paikat kotona kun ovat jo sieniä täynnä ja metsässä pitäisi kävellä laput silmillä. Kanttarellitkin ovat miehen kämmenselän kokoisia. Vaikea eläytyä. Tämän syksyn sienisaaliini Helsingin Keskuspuistosta on laihahko: kourallinen kanttarelleja ja pussillinen tatteja. Sekin on 192 % enemmän kuin aikaisempina vuosina. Liikun metsässä pari kertaa viikossa ja en ole eläissäni törmännyt esimerkiksi mustatorvisieniin. Aromaattinen ja riittoisa mustatorvisieni on mielestäni yksi parhaista ruokasienistä. Jos pystyt samaistumaan kaupunkisienestäjän laihaan sienisaaliiseen, niin vinkkinä kauppatorilta irtoaa nyt litra mustatorvisieniä kahdeksalla eurolla. Testasin Fiskarsin kovaan käyttöön tarkoitetun Hard Face Steel sarjan uusia mattaharjattuja teräskattiloita ja pannuja valmistamalla torisaaliistani mielettömän maukasta mustatorvisienipastaa.

Mustatorvisienipasta I Mustatorvisieni I Sienipasta I Resepti I Sieniruoka I Kasvisruoka

Pastan keittäminen

Jos luulit, että pastan keittäminen on jotenkin yksinkertaista niin tämä on sinulle! Muutamalla niksillä ja oikeilla välineillä onnistut varmasti 😉

Valitaan tarkoituksen mukainen kattila pastan keittämiseen. Hard Face Steel sarjan täysteräksiset kattilat ovat omiaan vesipohjaisten ruokien valmistamiseen. Keitän pastaa neljälle hengelle eli puhutaan noin 500 grammasta tuorepastaa. Sovellan kattilan koon valintaan 1000-100-10 sääntöä: 1000 ml vettä 100 g pastaa kohden ja 10 g suolaa. Lukion lyhyellä matematiikalla se tekee 500 gramman pasta-annokselle 5000 ml eli 5 l vettä. Valitsen siis pastan keittämiseen Fiskars Hard Face Steel 5 litran kattilan.

Hard Face Steel sarjan keittiövälineet sopivat kaikille liesityypeille, joten voit käyttää kotoasi löytyvää kuumennuslähdettä. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Paksun kolmikerroksisen pohjan ansiosta lämpö jakautuu tasaisesti. Lisää 10 g suolaa  per vesilitra. Hyvänä nyrkkisääntönä pastan täydellisesti suolatun keitinveden tulisi maistua merivedelle. Käytä tarvittaessa keittiövaakaa tarkan grammamäärän mittaamiseen. Keitinveteen ei lisätä öljyä, sillä se vaikeuttaa kastikkeen imeytymistä pastaan. Lisää pasta. Keitä kuivapasta al denteksi eli jätä pastaan hieman purutuntumaa. Tuorepasta  valmistuu muutamassa minuutissa. Ota yksi spagetti ja heitä se seinään. Sanotaan, että jos pasta tarttuu seinään kiinni, se on valmista. Tai sitten vain luotat maistamiseen ja purutuntumaan.

Valuta pasta siivilässä tai valuta vesi Hard Face Steel sarjan kattiloista löytyvän silikonireunaisen kannen kätevistä kaatoaukoista. Pastaa ei huuhdella kylmällä vedellä. Halutessasi voit lisätä öljyä keitettyyn pastaan, etenkin jos pastaa ei sekoiteta kastikkeen joukkoon välittömästi tai tarjoilla heti.

Kermapohjaisen kastikkeen valmistus

Mustatorvisienipastakastike valmistetaan erikseen omassa tarkoituksenmukaisessa paistoastiassaan ja sekoitetaan valmiin pastan joukkoon. Kastikkeen haudutteluun valitsin perhemallin eli  ison paistinpannun 28 cm:n halkaisijalla. Paistinpannuissa ja paistokasarissa on sisäpinnalla Hard Face sarjasta tuttu tarttumaton pinnoite, jonka ansiosta kermaisia, maitopohjaisia kastikkeita on huomattavasti vaikeampi käräyttää.

Mustatorvisienipasta I Mustatorvisieni I Sienipasta I Resepti I Sieniruoka I Kasvisruoka

Mustatorvisienipasta resepti

4 hlö

3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
2 rkl voita
1 l mustatorvisieniä
2 dl kuohukermaa
1 prk mascarponejuustoa
nippu tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria
500 g tuorepinaattipastaa

tarjoiluun:
parmesaania
tuoretta timjamia

Mustatorvisienet putsataan halkaisemalla sienet ja poistamalla mahdolliset elukat, tai sitten olet laista ja otat ne proteiinin kannalta kuten minä 🙂 Kuullota voissa pannulla siivutettu valkosipuli ja pienitty sipuli. Nosta hieman lämpöä ja lisää mustatorvisienet. Paista muutama minuutti. Lisää joukkoon kerma ja mascarponejuusto ja anna hautua hetki. Mausta tuoreella timjamilla, suolalla ja pippurilla.

Keitä tuorepasta ohjeen mukaan (yleensä 2 minuuttia). Sekoita pasta kastikkeen joukkoon ja nauti mustatorvisienipasta parmesaanin kera.

 

Mustatorvisienipasta I Mustatorvisieni I Sienipasta I Resepti I Sieniruoka I Kasvisruoka

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
UUTTA! Nordic vibes @nordicfoodtales

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti