JOULULAATIKOT JA PERINTEET UUSIKSI

Joululaatikot I Perunalaatikko I Inkivääri-palsternakkalaatikko I Joululaatikko I Resepti I Ohje I Joulu I Jouluruoka I Ruokakuvaus I Christmas casserole I Christmas food I Food photography I Nordic food

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: TUOREVERKKO / SUVITUORE-KASVISSOSEET

Muistojeni joululaatikot! Hämäläisen sukuni perinteiden mukaisesti joulu alkaa vasta kun joulusiivous on tehty ja joululaatikoita valmistettu laatikko kaupalla yötä päivää.  Äitini imellytti perunalaatikkoa niinkuin hänen äitinsäkin oli tehnyt ennen meitä. Kun vihdoin sukat oli mankeloitu, sauna pesty ja viimeisillä voimilla imelletty perunalaatikko oli valmista, hyvä jos me lapset suostuimme maistamaan. Porkkanalaatikko vielä meni, ehkä nokare lanttulaatikkoa, mutta imelletyssä perunalaatikossa oli joku makuvivahde jota en voinut sietää. Ehkä se vivahde oli nimeltään joulustressi. Tänä jouluna joululaatikot saavat uuden mahdollisuuden – mutta niiden valmistustavassa on nyt käynyt sukupolven vaihdos! Joululaatikoiden perunasose ja palsternakkasose tulee Suvituore sosetuubista valmiina. Spruits vaan!

Joululaatikko I Perunalaatikko I Resepti I Ohje I Joulu I Jouluruoka I Ruokakuvaus I Christmas casserole I Christmas food I Food photography I Nordic food

Uusin menetelmin perunalaatikon aktiiviseen valmistamiseen meni viitisentoista minuuttia ja päälle pari tuntia uunissa matalassa lämpötilassa. Maustoin perinteisesti miedon makuisen perunalaatikon reilusti paahdetulla valkosipulilla ja rosmariinilla. Tästä tuli täydellinen pari meidän joululampaalle, mutta miksi ei kinkullekin jos se löytyy pöydästä. Palsternakkalaatikon valmistin porkkanalaatikon tapaan, mutta ohrasta. Inkivääri antoi palsternakkaan kaivattua särmää, mutta maku ei puske läpi. Voilla ja kermalla läträsin ilman omantunnon tuskia.

Joululaatikot I Inkivääri-palsternakkalaatikko I Joululaatikko I Resepti I Ohje I Joulu I Jouluruoka I Ruokakuvaus I Christmas casserole I Christmas food I Food photography I Nordic food

Törmäsin Suvituore kasvissoseisiin taannoisen #kukkakaalitalkoot-kampanjan puitteissa. Olin yhteydessä Kuopiolaiseen Tuoreverkkoon, jolla on 30 sopimusviljelijää ja siten ajankohtaista tietoa eri kotimaisten kasvisten tuotantotilanteesta. Kasvissoseiden lisäksi Tuoreverkko toimittaa kotimaisia kasviksia keskusliikkeille. Bataattia lukuunottamatta kaikki heidän kasvissosetuotteet ovat kotimaisia, eikä niissä ole mitään ylimääräistä. Valikoimista löytyy esimerkiksi nyt ajankohtaista porkkana – ja lanttusosetta – ja wait for it – maa-artisokkasosetta! Jokainen maa-artisokkia kuorinut huutaa juuri nyt hoosiannaa.  Punajuuri-perunasose osoittautui jo erittäin käteväksi homejuusto-punajuurikeiton valmistuksessa. Tuoreverkko pakastaa myös raparperia, joten vadelma-raparperisosetta on myös saatavilla ympäri vuoden. Suvituore soseita voi bongata K-Supermarketeista, Citymarketeista ja Stockmannin Herkusta.

Joululaatikot on siis taputeltu ilman stressiä ja valmiina pakkasessa odottamassa joulua. Ja se joulusiivous? Siivooja on jo tilattu 🙂 Ihanan herkullista ja stressivapaata jouluviikkoa sinullekin!

Joululaatikot I Perunalaatikko I Inkivääri-palsternakkalaatikko I Joululaatikko I Resepti I Ohje I Joulu I Jouluruoka I Ruokakuvaus I Christmas casserole I Christmas food I Food photography I Nordic food

Inkivääri-palsternakkalaatikko resepti

 

3 cm inkivääriä raastettuna
1 rkl öljyä
2 dl vettä
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
4 dl täysmaitoa
2 tuubia Suvituore palsternakkasosetta
1 kananmuna
3 rkl siirappia
1 dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria

pinnalle:
korppujauhoja
voita

Keitä ohrasuurimoita kattilassa vedessä  5 minuuttia, kunnes keitinvesi on lähes imeytynyt ohraan. Lisää maito ja hauduta kannen alla noin 30 minuuttia. Sekoittele välillä.
Lisää joukkoon palsternakkasose,  kerma, kananmuna, siirappi ja mausteet. Kaada seos yhteen isoon voideltuun uunivuokaan tai useampaan pieneen vuokaan. Painele veitsellä tai lusikalla pintaan kuvioita. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja lisää muutama voinokare. Kypsennä palsternakkalaatikkoa 160 asteessa noin 1,5-2 tuntia vuoan koosta riippuen. Nosta lopuksi lämpötilaa 220 asteeseen 5-10 minuutiksi.

 

Joululaatikko I Perunalaatikko I Resepti I Ohje I Joulu I Jouluruoka I Ruokakuvaus I Christmas casserole I Christmas food I Food photography I Nordic food

Valkosipuli-perunalaatikko resepti

6 valkosipulinkynttä
50 g voita
2 tuubia Suvituore perunasosetta
0,5 l täysmaitoa
3 rkl siirappia
2 oksaa tuoretta rosmariinia
2 tl suolaa
1/2 tl muskottipähkinää

Kuori ja pieni valkosipulit. Sulata pannulla voi ja lisää valkosipulit. Anna valkosipulien kuullottua, mutta varo polttamasta. Ota pannu pois liedeltä.

Laita kaikki ainekset kulhoon mukaan lukien sulatettu voi, valkosipulit ja pienitty rosmariini. Vatkaa ainekset sekaisin sähkövatkaimella. Voitele uunivuoka voilla ja kaada seos vuokaan. Paista perunalaatikko uunissa keskitasolla 160-asteessa noin 1 h 20 min. Nosta lopuksi lämpötilaa 220-asteeseen ja paista vielä 5 minuuttia.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales

4 kommenttia

 1. Kiitos vinkeistä! Valmiit soseet ovat niin jees. Mulla on jo joululaatikoita pakkasessa, mutta saatan tehdä tuon valkosipulisen perunalaatikon. Alkoi kovasti houkuttamaan! Ihanaa joulun aikaa teille!

  Vastaa
  • Jenni 22.12.2017

   Voi kun kiva kuulla! Mulla on nyt enää yksi laatikko pakkasessa kun syötiin melkein kaikki laatikot nyt sitten ennen kuin ollaan päästy jouluun asti 😀 Samoin ihanaa ja herkullista joulua teille 🙂

   Vastaa
 2. Mikko 20.12.2017

  Taipuisikohan se maa-artisokkasose kanssa laatikoksi…?

  Vastaa
  • Jenni 22.12.2017

   Ihan varmasti! Sitä on tehnyt mieli kokeilla.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *