Skip to main content
Joululaatikot I Perunalaatikko I Inkivääri-palsternakkalaatikko I Joululaatikko I Resepti I Ohje I Joulu I Jouluruoka I Ruokakuvaus I Christmas casserole I Christmas food I Food photography I Nordic food

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: TUOREVERKKO / SUVITUORE-KASVISSOSEET

Muistojeni joululaatikot! Hämäläisen sukuni perinteiden mukaisesti joulu alkaa vasta kun joulusiivous on tehty ja joululaatikoita valmistettu laatikko kaupalla yötä päivää.  Äitini imellytti perunalaatikkoa niinkuin hänen äitinsäkin oli tehnyt ennen meitä. Kun vihdoin sukat oli mankeloitu, sauna pesty ja viimeisillä voimilla imelletty perunalaatikko oli valmista, hyvä jos me lapset suostuimme maistamaan. Porkkanalaatikko vielä meni, ehkä nokare lanttulaatikkoa, mutta imelletyssä perunalaatikossa oli joku makuvivahde jota en voinut sietää. Ehkä se vivahde oli nimeltään joulustressi. Tänä jouluna joululaatikot saavat uuden mahdollisuuden – mutta niiden valmistustavassa on nyt käynyt sukupolven vaihdos! Joululaatikoiden perunasose ja palsternakkasose tulee Suvituore sosetuubista valmiina. Spruits vaan!

Joululaatikko I Perunalaatikko I Resepti I Ohje I Joulu I Jouluruoka I Ruokakuvaus I Christmas casserole I Christmas food I Food photography I Nordic food

Uusin menetelmin perunalaatikon aktiiviseen valmistamiseen meni viitisentoista minuuttia ja päälle pari tuntia uunissa matalassa lämpötilassa. Maustoin perinteisesti miedon makuisen perunalaatikon reilusti paahdetulla valkosipulilla ja rosmariinilla. Tästä tuli täydellinen pari meidän joululampaalle, mutta miksi ei kinkullekin jos se löytyy pöydästä. Palsternakkalaatikon valmistin porkkanalaatikon tapaan, mutta ohrasta. Inkivääri antoi palsternakkaan kaivattua särmää, mutta maku ei puske läpi. Voilla ja kermalla läträsin ilman omantunnon tuskia.

Joululaatikot I Inkivääri-palsternakkalaatikko I Joululaatikko I Resepti I Ohje I Joulu I Jouluruoka I Ruokakuvaus I Christmas casserole I Christmas food I Food photography I Nordic food

Törmäsin Suvituore kasvissoseisiin taannoisen #kukkakaalitalkoot-kampanjan puitteissa. Olin yhteydessä Kuopiolaiseen Tuoreverkkoon, jolla on 30 sopimusviljelijää ja siten ajankohtaista tietoa eri kotimaisten kasvisten tuotantotilanteesta. Kasvissoseiden lisäksi Tuoreverkko toimittaa kotimaisia kasviksia keskusliikkeille. Bataattia lukuunottamatta kaikki heidän kasvissosetuotteet ovat kotimaisia, eikä niissä ole mitään ylimääräistä. Valikoimista löytyy esimerkiksi nyt ajankohtaista porkkana – ja lanttusosetta – ja wait for it – maa-artisokkasosetta! Jokainen maa-artisokkia kuorinut huutaa juuri nyt hoosiannaa.  Punajuuri-perunasose osoittautui jo erittäin käteväksi homejuusto-punajuurikeiton valmistuksessa. Tuoreverkko pakastaa myös raparperia, joten vadelma-raparperisosetta on myös saatavilla ympäri vuoden. Suvituore soseita voi bongata K-Supermarketeista, Citymarketeista ja Stockmannin Herkusta.

Joululaatikot on siis taputeltu ilman stressiä ja valmiina pakkasessa odottamassa joulua. Ja se joulusiivous? Siivooja on jo tilattu 🙂 Ihanan herkullista ja stressivapaata jouluviikkoa sinullekin!

Joululaatikot I Perunalaatikko I Inkivääri-palsternakkalaatikko I Joululaatikko I Resepti I Ohje I Joulu I Jouluruoka I Ruokakuvaus I Christmas casserole I Christmas food I Food photography I Nordic food

Inkivääri-palsternakkalaatikko resepti

 

3 cm inkivääriä raastettuna
1 rkl öljyä
2 dl vettä
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
4 dl täysmaitoa
2 tuubia Suvituore palsternakkasosetta
1 kananmuna
3 rkl siirappia
1 dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria

pinnalle:
korppujauhoja
voita

Keitä ohrasuurimoita kattilassa vedessä  5 minuuttia, kunnes keitinvesi on lähes imeytynyt ohraan. Lisää maito ja hauduta kannen alla noin 30 minuuttia. Sekoittele välillä.
Lisää joukkoon palsternakkasose,  kerma, kananmuna, siirappi ja mausteet. Kaada seos yhteen isoon voideltuun uunivuokaan tai useampaan pieneen vuokaan. Painele veitsellä tai lusikalla pintaan kuvioita. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja lisää muutama voinokare. Kypsennä palsternakkalaatikkoa 160 asteessa noin 1,5-2 tuntia vuoan koosta riippuen. Nosta lopuksi lämpötilaa 220 asteeseen 5-10 minuutiksi.

 

Joululaatikko I Perunalaatikko I Resepti I Ohje I Joulu I Jouluruoka I Ruokakuvaus I Christmas casserole I Christmas food I Food photography I Nordic food

Valkosipuli-perunalaatikko resepti

6 valkosipulinkynttä
50 g voita
2 tuubia Suvituore perunasosetta
0,5 l täysmaitoa
3 rkl siirappia
2 oksaa tuoretta rosmariinia
2 tl suolaa
1/2 tl muskottipähkinää

Kuori ja pieni valkosipulit. Sulata pannulla voi ja lisää valkosipulit. Anna valkosipulien kuullottua, mutta varo polttamasta. Ota pannu pois liedeltä.

Laita kaikki ainekset kulhoon mukaan lukien sulatettu voi, valkosipulit ja pienitty rosmariini. Vatkaa ainekset sekaisin sähkövatkaimella. Voitele uunivuoka voilla ja kaada seos vuokaan. Paista perunalaatikko uunissa keskitasolla 160-asteessa noin 1 h 20 min. Nosta lopuksi lämpötilaa 220-asteeseen ja paista vielä 5 minuuttia.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

5 Kommenttia

 • Kiitos vinkeistä! Valmiit soseet ovat niin jees. Mulla on jo joululaatikoita pakkasessa, mutta saatan tehdä tuon valkosipulisen perunalaatikon. Alkoi kovasti houkuttamaan! Ihanaa joulun aikaa teille!

  • Jenni sanoo:

   Voi kun kiva kuulla! Mulla on nyt enää yksi laatikko pakkasessa kun syötiin melkein kaikki laatikot nyt sitten ennen kuin ollaan päästy jouluun asti 😀 Samoin ihanaa ja herkullista joulua teille 🙂

 • Mikko sanoo:

  Taipuisikohan se maa-artisokkasose kanssa laatikoksi…?

 • Helppo Arkiruoka Imelletty Perunalaatikko sanoo:

  Olen luopunut kokonaan erityisten joululaatikoiden tekemisestä. Teen jouluksi käytännössä täysin samoilla ohjeilla kuin teen tavalliset ympäri vuoden valmistettavat laatikot.

  Tässä malliksi arkinen imelletty perunalaatikko vanhanajan tyyliin.Siihen ei lisätä siirappia eikä muutakaan makeutusta – makeus saadaan aidosti imeltämällä. Siihen ei myöskään lisätä mausteita.

  Siis mahdollisimman helppo ja arkinen imelletty perunalaatikko:

  Pese ja kuori 3 kg perunoita uuninkestävään kattilaan. Varsinkin keitossa hajoavat jauhoiset perunat tulisi kuoria raakoin, niin vältetään suurimmat kuorimis- ja keittotappiot.

  Samoin valmistustappioita vältetään, kun perunat keitetään täysin kypsiksi suolattomassa vähässä vedessä ja soseutetaan keittoveteen. Sose jäähdytetään lämpötila varmistaen noin 72-75 asteiseksi. Jauhot lisätään jäähdytettyyn soseeseen ja sekoitetaan hyvin.

  Sosekattilaan laitetaan kansi ja sose laitetaan noin 65-70 asteiseen uuniin imeltymään noin 3 tunniksi. Sekoitetaan imeltymisen aikana 2-4 kertaa.

  Imeltyneeseen soseeseen lisätään voita ”maun mukaan” noin 75 grammaa. Lisätään maitoa noin 1,2 litraa niin että saadaan notkeahko sose. Maidon määrä vaihtelee runsaasti eri perunalajikkeilla ja halutun lopputuloksen mukaan. Lisätään suola.

  Sose laitetaan voideltuihin oikeisiin kunnon uunivuokiin. Pinnalle lisätään muutamia voinokareita.

  Paistetaan ensin hiukan kuumemmassa uunissa niin että sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.
  Paistetaan noin 2½-3½ tuntia.

  Yksinkertainen arkinen ympäri vuoden imelletty perunalaatikko.

Jätä kommentti