Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö: Asennemedia ja ValioKesämenu I Lohi I Varhaiskaali I Kaali I Parsa I Valkoviini I Viini I Menu I Kesä I Resepti I Ohje I Valio I Grön I Ravintola I Illallinen I Salmon I Gabbage I Asparagus I Food photography I Styling I Food blog

Valio Luomu ja lempiravintolani Grön istahtivat samaan pöytään ja syntyi kolme ainutlaatuista pop-up illallista yllättävissä paikoissa Helsingissä. Juhannusviikolla Kansallismuseon torniin kapusi minun ja Hannan Soppa -blogin Hannan lisäksi 10 onnettaren valitsemaa voittajaa. Illallisen kulusta vastasi Ravintola Grön ja pöydän päässä meitä jututti supermukava Pipsa Hurmerinta. Juttu luisti ennestään tuntemattomien ihmisten kanssa saman pöydän ääressä ja Grönin kesämenu onnistui yllättämään annos toisensa jälkeen.

Kesämenu Valio Luomu x Grön

Parsa: vihreää parsaa, ruskistettua voita ja ketunleipää
Liha: ohra Pâte Brisée: herneitä, pehmeää kermajuustoa ja tryffeliä
Kala: suomalaista kaviaaria, kevätvihanneksia, karhunlaukkaa ja voikastiketta
Kasvis: maitojäädykettä, raparperia ja karamellisoitua maitoa

Sain käsiini Grönin illan aikana valmistamat reseptit. Voi kuinka hauskaa, minähän valmistaisin nämä samat ruoat kotona. Kunnes luin reseptit. No oli siellä jotain helppojakin, kuten ruskistettu voi-emulsio. Reseptin mukaan se vaan emulgoidaan majoneesin tapaan, kas näin. Kymmenesosagrammoja, vakuumeja, tryffeliä, kaviaaria ja outoja sanoja. Sanotaanko nyt näin, että en jätä päiväduuniani ihan vielä. Mutta ei hätää! Valikoin muutaman Grönin reseptin ja tein niistä teille karvalakkiversiot kotikeittiössä valmistettaviksi 🙂 Jos tuntuu, että itseltä lähtisi vähän haastavampaakin settiä, niin Grönin alkuperäiset reseptit löytyvät Valion sivuilta: parsa, lihakala ja kasvi.

Parsa. Grönin versio.

Kesämenu I Lohi I Varhaiskaali I Kaali I Parsa I Valkoviini I Viini I Menu I Kesä I Resepti I Ohje I Valio I Grön I Ravintola I Illallinen I Salmon I Gabbage I Asparagus I Food photography I Styling I Food blog

Parsa. Kotikokin versio.

Heti illallisen ensimmäisessä annoksessa korostui huippuraaka-aineiden tärkeys. Kotimaiset nuoret parsat olivat niin rapsakoita ja rouskuteltavia, että oli pakko jo illallisen aikana tiedustella kokeilta mitä niille oli tehty. No ei paljon mitään, siinä se salaisuus! Parsat oli uitettu omenaviinietikassa ja maustettu suolalla. Parsojen kanssa tarjoiltiin ruskistettua voita ja ketunleipiä. Kotona todellisuus iski päin kasvoja. Peruskauppojen valikoimat rajoittuvat usein ulkomaiseen hieman puuvartiseen paksuun parsaan. Tästä syystä kotikokin reseptissäni parsat paistetaan nopeasti luomuvoissa pannulla. Kaikki tarkat reseptit kotikokin versioista löytyvät postauksen lopusta.

Pop-up tapahtumaa varten luotu, Ravintola Grönin keittiömestarin Toni Kostianin kehittämä, kalaresepti oli huikea: suomalaista kaviaaria, kevätvihanneksia, karhunlaukkaa ja valkoviini-voikastiketta. Kranssin muotoinen, kukin koristeltu annos oli varmasti kaunein koskaan syömäni ruoka. Kotikokin versio on ruokaisampi ja riisuttu versio. Kaviaarin sijaan varhaiskaali tarjoillaan lohimedaljongilla. Karhunlaukka villiyrtin maku muistuttaa valkosipulia, joten korvasin tämän vaikeasti saatavilla olevan mausteen valkosipulilla. Valkoviini-voikastikkeen ainekset ovat aikalailla mestarin käsialaa, joskin ainesten määrät sovitin kotikeittiöön.

Kala – Grönin versio.

Kesämenu I Lohi I Varhaiskaali I Kaali I Parsa I Valkoviini I Viini I Menu I Kesä I Resepti I Ohje I Valio I Grön I Ravintola I Illallinen I Salmon I Gabbage I Asparagus I Food photography I Styling I Food blog

Kala – kotikokin versio.

Voissa paistettu parsa resepti

4 hlö

12 tankoa parsaa
0,5 dl omenaviinietikkaa
1 rkl Valio Luomu voita
sormisuolaa

Katkaise parsoista puinen alaosa. Laita parsat hetkeksi omenaviinietikkaan. Paista parsat nopeasti voissa pannulla ja mausta suolalla.

Kesämenu I Lohi I Varhaiskaali I Kaali I Parsa I Valkoviini I Viini I Menu I Kesä I Resepti I Ohje I Valio I Grön I Ravintola I Illallinen I Salmon I Gabbage I Asparagus I Food photography I Styling I Food blog

Varhaiskaali resepti

4 hlö lisukkeeksi

1/2 pieni varhaiskaali
2 valkosipulinkynttä
50 g Valio Luomu voita
1 sitruunan mehu
suolaa

Siivuta kaali niin ohuelti kuin pystyt. Sulata voi pannulla ja kuullota valkosipulinkynsiä voissa hetki. Kypsennä kaali nopeasti pannulla. Purista päälle sitruunamehu ja nosta kaali heti tarjoiluastiaan tai lautasille.

Kesämenu I Lohi I Varhaiskaali I Kaali I Parsa I Valkoviini I Viini I Menu I Kesä I Resepti I Ohje I Valio I Grön I Ravintola I Illallinen I Salmon I Gabbage I Asparagus I Food photography I Styling I Food blog

Valkoviini-voikastike kalalle:

100 g Valio Luomu voita
0,5 dl valkoviiniä
1 korkillinen omenaviinietikkaa
Ripaus suolaa

Kuutioi voi. Emulgoi kuutiot erissä noin 70 asteiseen viiniin vispaamalla kattilassa. Pidä kattila lämpöisellä liedellä samalla kun vispaat. Mausta lopuksi etikalla ja suolalla.

Kesämenu I Lohi I Varhaiskaali I Kaali I Parsa I Valkoviini I Viini I Menu I Kesä I Resepti I Ohje I Valio I Grön I Ravintola I Illallinen I Salmon I Gabbage I Asparagus I Food photography I Styling I Food blog

Voissa paistettu lohimedaljonki

4 hlö

800 g nahallista lohifilettä
2 rkl Valio Luomu voita
suolaa

Leikkaa lohifileestä noin 5 cm paksuja paloja nahkoineen. Leikkaa pala pituussuunnassa kalan lihan läpi nahkaan asti; älä leikkaa nahkaa. Käännä kalan reunat ulospäin medaljongiksi. Paista runsaassa voissa kuumalla pannulla molemmin puolin. Mausta suolalla.

Grönin hämmentävä jälkiruoka: olisin voinut vannoa, että tuo ruusuke on punajuurta, mutta ei. Se on punajuuriliemellä maustettua raparperia seuranaan maitojäädykettä ja karamellisoitua maitoa. Kotikokki suosittaa jälkiruoaksi hakeutumaan läheisimmän kaupan jäätelölaarille tai tekemään suosiolla illallisvarauksen ravintola Gröniin.

Valio X Grön X @liemessa

Instagramista @liemessa löytyy vielä profiilin kohokohdista ”Valio X Grön” videostoorit, jos haluat päästä illalliselle kärpäseksi kattoon 🙂

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

Jätä kommentti