Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Valio ja AsennemediaJuustotarjotin I Cheese board I Juusto I Illanistujaiset I Tarjottavaa I Resepti I Ohje I Juhlat I Syksy I Pikkujoulut I Cheese plate I Ruokakuvaus I Food photography I Food styling

Unelmien  juustopöytä! Sain kunnian suunnitella ja stailata unelmieni syksyisen juustopöydän Valion juustotilaisuuteen upeissa puitteissa designravintola Eevertissä. Toteutuksen suhteen oli vapaat kädet, mikä on samaan aikaan inspiroivaa ja jännittävää. Tässä juustopöytään toteuttamani ideat, joista voit napata inspiraatiota syksyisiin illanistujaisiin tai juhliin.

Juustotarjotin I Cheese board I Juusto I Illanistujaiset I Tarjottavaa I Resepti I Ohje I Juhlat I Syksy I Pikkujoulut I Cheese plate I Ruokakuvaus I Food photography I Food styling

Emmental juustokakku

Juustopöydän ja juustotapahtuman punaisena lankana oli juustojen eri kypsytysajat. Suomalaisten juustonkulutus on muuttunut koko ajan herkuttelevampaan suuntaan ja pidempään kypsytettyihin voimakkaampiin juustoihin. Näyttävä kolmikerroksinen ”juustokakku” on rakennettu eri kypsyysaikojen Valio Emmental juustoista. Alimmasta kerroksesta löytyy pisimpään, yli 9 kuukautta, kypsytettyä aromaattista Valio Mustaleimaa. Keskikerroksesta pilkistää Emmental punaleima ja huippuna päällä nuorin Emmental sinileima. Juustokakun koristelin yrteillä, viikunoilla, viinirypäleillä, kotimaisilla hedelmillä ja Eevert ravintolan omalla puolukkaspelttileivällä. Olin myös askarrellut omin pikku kätösin pienet juustokyltit, jotka kertoivat mikä juusto ja kypsytysaika on kyseessä vertailun helpottamiseksi.

Juustotarjotin I Cheese board I Juusto I Illanistujaiset I Tarjottavaa I Resepti I Ohje I Juhlat I Syksy I Pikkujoulut I Cheese plate I Ruokakuvaus I Food photography I Food styling

Salaneuvos-harkko

Tässä kohtaa jouduin turvautumaan Eevertin keittiömestarin apuun juustopalan leikkaamisessa. Kolmentoista kilon Valio Hienoin Salaneuvos-juustosta leikatun harkon koristelin satokauden marjoilla, viikunoilla ja yrteillä. Näitä jättimäisiä Salaneuvos-juustoharkkoja ei ole saatavilla lähikaupastasi, mutta juustotarjottimestakin saa kivan näköisen kun juustot koristelee marjoila ja yrteillä. Hienoin Salaneuvos on erityispitkään eli kaksi vuotta kypsytetty vahva gouda-juusto. Niin maukas, kiteinen ja mielestäni pakollinen juustotarjottimella!

Juustotarjotin I Cheese board I Juusto I Illanistujaiset I Tarjottavaa I Resepti I Ohje I Juhlat I Syksy I Pikkujoulut I Cheese plate I Ruokakuvaus I Food photography I Food styling Juustotarjotin I Cheese board I Juusto I Illanistujaiset I Tarjottavaa I Resepti I Ohje I Juhlat I Syksy I Pikkujoulut I Cheese plate I Ruokakuvaus I Food photography I Food styling

Juustotarjotin

Juustotarjottimen kanssa hyvä lähtökohta on more is more.  Asettele tarjottimelle mahdollisimman erilaisia juustoja erilaisilla kypsytysajoilla. Väleihin asetellaan vieri viereen esimerkiksi marjoja, hedelmiä, erilaisia crackereitä ja hilloja. Juustotarjottimelta löytyivät seuraavat juustot:

– Valio Hienoin Juhlacheddar 16 kk
– Valio Juhla cheddar 6 kk
– Valio Luomu kermajuusto pitkään kypsytetty 6 kk
– Valio Salaneuvos 3 kk
– Valio Vanhempi Salaneuvos 9 kk

Juustotarjotin I Cheese board I Juusto I Illanistujaiset I Tarjottavaa I Resepti I Ohje I Juhlat I Syksy I Pikkujoulut I Cheese plate I Ruokakuvaus I Food photography I Food styling

Oldie but goldie

Pääsimme maistelemaan juustojen eri kypsytysasteita. Yhdestä juustotyypistä oli esillä kahdesta kolmeen eri kypsyysastetta kypsytysaikojen mukaan. Valion juustojen kypsytysajat vaihtelevat tyypillisimmin kolmen kuukauden ja kahden vuoden välillä. Nyrkkisääntönä mitä pidempi kypsytysaika, sitä aromaattisempi ja voimakkaamman makuinen  juusto.

Juustotarjotin I Cheese board I Juusto I Illanistujaiset I Tarjottavaa I Resepti I Ohje I Juhlat I Syksy I Pikkujoulut I Cheese plate I Ruokakuvaus I Food photography I Food styling

Kuinka kauan juustoa voi sitten vielä itse muhitella jääkaapissa? Periaatteessa juustoa voi kypsytellä rauhassa siihen asti kun sen pintaan tulee hometta. Homeitiöitä on kaikkialla, joten lopulta home ilmestyy juuston pintaan. Jos kyseessä ei ole erityinen homejuusto, niin hometta me ei haluta. Joskus juuston pintaan ilmestyy valkoisia kiteitä, jotka eivät kuitenkaan ole hometta vaan vaaratonta hiivaa. Säilytän itse juustoja joko juustoliinassa (osta kallis pala kangasta keittiötarvikeliikkeestä tai uusiokäytä esiemerkiksi vauvaharso) tai leivinpaperimaisessa eväspussissa.

Juustotarjotin I Cheese board I Juusto I Illanistujaiset I Tarjottavaa I Resepti I Ohje I Juhlat I Syksy I Pikkujoulut I Cheese plate I Ruokakuvaus I Food photography I Food styling

Yleensä suosikkijuustoni ovat ne pisimpään kypsytetyt juustot kuten 2 vuotta kypsytetty Valio Hienoin Keisarinna, mutta hieman yllättäen toiseksi illan suosikiksi nousi 6 kuukautta kypsytetty Valio Juhla Cheddar. Juhla Cheddar on niin ikään kiteinen ja maukas  juusto, mutta siitä löytyy makuhermojani hivelevää hedelmäisyyttä. Illan sommelier yhdisti Juhla Cheddarin ranskalaisen täyteläisen punaviinin kanssa. Ei ehkä kuitenkaan niin suuri yllätys, että ihastuin yhdistelmään 🙂

Juustotarjotin I Cheese board I Juusto I Illanistujaiset I Tarjottavaa I Resepti I Ohje I Juhlat I Syksy I Pikkujoulut I Cheese plate I Ruokakuvaus I Food photography I Food stylingJuustotarjotin I Cheese board I Juusto I Illanistujaiset I Tarjottavaa I Resepti I Ohje I Juhlat I Syksy I Pikkujoulut I Cheese plate I Ruokakuvaus I Food photography I Food styling

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti