Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Vindirekt

Kimchinuudelit I Kimchi I Nuudelit I Korealainen I Alkuviini I Natuviini I Moshi moshi I Viini I Resepti I Ruoka I Aasialainen I Tofu I Kasvisruoka I Kasvis I Tulinen I kimchi noodles I food photography

Natuviinit ovat nyt kaikkien huulilla. Viime viikolla ihan kirjaimellisesti kun Helsinki Natural Wines-tapahtuma järjestettiin Korjaamolla ensimmäistä kertaa. Tapahtumassa ihastuttavia natuviinejä siemaillessani kuulin useampaankin otteeseen sanottavan, että ”ei se ole niin vakavaa”. Ei minustakaan pidä olla, mutta toki se harmittaa jos ostoskoriinsa valitsee arvokkaan viinin, joka maistuukin häkkimarsulta tai mehukatilta.  Helsingin Sanomatkin kiiruhti lyttäämään natuviinit. Mutta mitäpä me jonkun paikallislehden mielipiteestä, vaan otetaan asiasta itse selvää!

”Mikä ihmeen natuviini?” saatat nyt kysyä itseni tavoin. Entä mitä tarkoittaakaan vegaani, luomu, biodynaaminen tai oranssi viini? Omassa sivistyksessäni on ainakin ollut natuviinipostauksen mentävä aukko, joten tässäpä asiasta tuhti tietopaketti. Kaada siis lasiin lempiviiniäsi ja ota mukava asento!

Kimchinuudelit I Kimchi I Nuudelit I Korealainen I Alkuviini I Natuviini I Moshi moshi I Viini I Resepti I Ruoka I Aasialainen I Tofu I Kasvisruoka I Kasvis I Tulinen I kimchi noodles I food photography

Luomuviiniuutuus Moshi moshi aasialaiselle ruoalle.

Vegaaninen viini

Vegaanisten viinien valmistusprosessissa ei käytetä mitään eläinperäistä. Perinteisesti viinin kirkastamiseen käytetyn kananmuna- ja maitoproteiinin tai gelatiinin sijaan viini kirkastetaan joko ajan kanssa painovoimaisesti tai saviperäisellä bentoniitillä. Vegaaniviineille ei ole olemassa säädeltyä ja valvottua virallista sertifikaattia, vaan vegaanisuus perustuu tuottajaan ilmoitukseen.

Luomuviini

Luomuviineillä tarkoitetaan luonnonmukaisesti viljeltyjä viinejä, joiden valmistuksessa ei ole käytetty kemiallisia lannotteita tai rikkakasvien ja hyönteisten torjunta-aineita. Luomusta on vaikea löytää pahaa sanottavaa: viineissä on vähemmän kemikaaleja ja luomutuotanto on ympäristöystävällisempää. Perinteiset isot ja teolliset viinitarhat ovat usein todellisuudessa surullinen näky, kun muu luonnon monimuotoisuus kuolee torjunta-aineiden seurauksena. Luomutiloilla pyritään käyttämään pehmeämpiä luonnollisia keinoja. Viiniköynnökset joutuvat hakemaan ravinteet ja mineraalit syvältä maasta, jolloin köynnökset juurtuvat jopa 40 metriin maan alle. Jokainen voi päätellä miten se vaikuttaa myös viinin makuun!

Luomu ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti täysin lisäaineetonta viiniä. Luomuviineihin lisätään usein pullotuksessa viinissä luonnollisestikin esiintyviä sulfiitteja säilyvyyden parantamiseksi. Luomuviini on aina sertifioitu eli tuotantoon on tarkat kolmannen osapuolen  säädökset ja sitä auditoidaan.

Juomasuositus: UUTUUS Jean Biecher Moshi Moshi 2017  (12,99 €)
Ranskalainen Moshi moshi on aromaattinen ja pyöreän hedelmäinen luomu ja vegaani . viini, joka sopii erityisesti aasialaisten makujen kaveriksi.

Juomasuositus:  Jean Biecher Réserve Riesling 2017 (12,98 €)
Alkon myydyin luomuriesling! Kuivahko, sitruksinen  ja hedelmäinen viini aasialaiselle- ja kalaruoalle ja seurusteluun. 

Kimchinuudelit I Kimchi I Nuudelit I Korealainen I Alkuviini I Natuviini I Moshi moshi I Viini I Resepti I Ruoka I Aasialainen I Tofu I Kasvisruoka I Kasvis I Tulinen I kimchi noodles I food photography

Biodynaaminen viini

Biodynaaminen viini on usein myös luomua, mutta biodynaamisyys tarkoittaa paljon enemmän kuin tiettyjen aineiden poisjättämistä. Biodynaamisella viljelyllä tarkoitetaan holistista viljelyä, jossa otetaan huomioon luonnon oma tasapaino. Kantava ajatus on, että ihminen puuttuu luonnon toimintaan mahdollisimman vähän. Biodynaaminen maatila on myös omavarainen.

Biodynaamiseen viljelyyn liittyy paljon mystiikkaa lantasarven kosmisesta säteilystä kuun asentoon. Preparaattien eli maaperän luonnollisten lääkeaineiden tekeminen on olennainen osa viljelyä. Preparaatit lisäävät, ylläpitävät ja tukevat maaperän humuskerroksen ja mikrobien toimintaa. Esimerkiksi lehmänlanta tulee haudata talvella viinitarhaan lehmänsarvessa. Kesällä se kaivetaan ylös ja levitetään lannoitteeksi viinipuutarhaan.

Luonnonmukainen ja luonnon kiertokulkuun perustuva viljelytapa takaa viinintekijän jakamattoman huomion ja läsnäolon tilalla. Biodynaamiset viinitilat ovat usein enemmänkin keitaanomaisia villejä viinipuutarhoja. Biodynaamisen viljelyn voisi sanoa olevan elämäntapaviininviljelyä, jonka ehkä maistat lopputuloksessa!

Kimchinuudelit I Kimchi I Nuudelit I Korealainen I Alkuviini I Natuviini I Moshi moshi I Viini I Resepti I Ruoka I Aasialainen I Tofu I Kasvisruoka I Kasvis I Tulinen I kimchi noodles I food photography

Alkuviinit eli natuviinit (eng. natural wines)

Alkuviinit, puhekielessä natuviinit, ovat viininvalmistuksen luonnollisin ilmentymä ja alan villikko. Natuviinit valmistetaan mahdollisimman pitkälle mitään lisäämättä ja mitään pois ottamatta. Alkuviinien filosofia sai alkunsa Ranskasta vastaliikkeenä teollisesti tuotetuille viineille. Käytännössä alkuviinien valmistuksessa on palattu aikaan ennen teollistumista ja viiniä tehdään kuten sitä on tehty vuosisatoja sitten. Natuviinien rypäleet kerätään käsin. Alkuviini käy luonnollisilla rypäleen omilla villihiivoilla, mikä tuo alkuviineihin omaleimaisen ja monivivahteisen luonteen.

Paluu juurille ei ole kuitenkaan ongelmaton. Monilla lisäaineilla kuten sulfiiteilla on tarkoituksensa esimerkiksi viinin säilyvyyden kannalta. Alkuviineihin sulfiitteja ei lisätä lainkaan, tai hyvin vähän. Natuviineissä laatuerot voivatkin olla huomattavat, jopa saman erän sisällä. Natuviinivalmistajia löytyy myös tasalaatuisempia kuten Meinklang. Riski pilaantuneeseen viiniin on suurempi jos viini on huonosti tehty. Toisaalta makupaletti on mielenkiintoisempi, ja natuviinit aromaattisempia ja moniulotteisempia. Voisi sanoa, että natuviinien kautta aukeaa aivan uusi viinimaailma, eikä niitä tulisikaan suoraan verrata perinteisesti tuotettuihin viineihin vaan suhtautua kiinnostuneen uteliaasti ja ennakkoluulottomasti. Monesti natuviinejä ei suodateta eikä kirkasteta, mikä tekeekin samaudesta hauskan silmiinpistävän eron perinteisiin viineihin verrattuna.

Alkuviineille ei ole olemassa virallista sertifikaattia, vaan merkintä perustuu viinintekijään omaan ilmoitukseen viinin luonnollisesta tuotantotavasta. Alkuviinit tunnistaa Alkon hyllyssä amphora eli saviruukku merkistä.

Juomasuositus: Meinklang Grüner Veltliner 2017 (12,90 €)
Kevyt  ja  raikas yleisviini kevyen ruoan kuten salaattien ja juustojen kaveriksi tai seurusteluun. Kokeile samalta tuottajalta myös Burgenlandwhite 2017; vegaaninen, luomu ja biodynaaminen natuviini joka tilanteeseen. Pirtsakka ja upean hedelmäisen tuoksuinen, oikea kevätviini! (14,98 €).

Petillant Naturel eli Pet’Nat

Pet’Nat on viinivalmistustapa, jossa viini pullotetaan kesken alkoholikäymisen. Näin viiniin muodostuu luonnollisia kuplia. Hiilihappoisesta viinistä tuli ensimmäisellä siemauksella mieleen suomalaisillekin tuttu sima. Pet’Nat saattaisikin olla tämän vapun juttu!

Juomasuositus:  Meinklang Pet’nat (17,49 €)
Suodattamaton ja samea PetNat, joka on luonteeltaa pirskahteleva ja simamainen. Sopii rouhealle vege- ja kalaruoalle kuin myös seurustelujuomaksi vaikka vappuun.

Oranssiviini

Oranssiviini eli kuorikontaktivalkoviini on viininvalmistustapa, joka on kokenut esiinmarssin natuviinien yleistymisen myötä. Kaunis oranssihtava väri syntyy pidennetystä, parista päivästä jopa 30 päivän, kuorikontaktista valmistuksessa.

Juomasuositus: Meinklang Graupert Grauburgunder 2016 (28,98 €)
Vegaaninen oranssiviini, kypsytetty amphorassa eli saviastiassa. Ruokasuositus parsa, kala, kevyt liharuoka,  tattirisotto.

natuviinit alkuviinit viini

Moshi moshi ja korealaiset kimchinuudelit tofulla

Nyt kun tiedän tämän kaiken, niin vaikuttaako se omaan ostokäyttäytymiseen Alkon hyllyjen välissä? Ihan varmasti. Miten helppo tehdä pieni ekoteko siemailemalla lasillinen biodynaamista tai natuviiniä! Alkuviinejä löytyy vasta nelisenkymmentä Alkon valikoimasta. Jonkinlaisen laatuseulan läpikäyneistä natuviineistä on tietysti helpoin aloittaa harrastuneisuus. Ravintoloissa ja viinibaareissa kannattaa myös rohkeasti kysäistä alkuviinejä. Asiaan perehtynyt sommelier tai ravintoloitsija osaa varmasti suositella oman maun mukaisen natuviinin.

Tänään lasista löytyy  ranskalainen, uusi luomuviini Moshi moshi. Kuten etiketistä saattaa päätellä, hedelmäinen ja pyöreä Moshi moshi toimii loistavasti aasialaisten makujen parina. Korealainen keittiö kiinnostelee ja pyöräytin seuraksi kimchinuudelit fermentoidusta säilykekaalista ja lisukkeeksi tulista tofua. Kimchinuudelit valmistuvat todella näppärästi: kimchiä ja sipulia paistetaan pannulla, lisätään tulinen kastike ja nuudelit pyöräytetään mukaan. Yksinkertaisimmillaan kimchinuudelit voi tarjoilla paistetun kananmunan kera.

Kimchinuudelit I Kimchi I Nuudelit I Korealainen I Alkuviini I Natuviini I Moshi moshi I Viini I Resepti I Ruoka I Aasialainen I Tofu I Kasvisruoka I Kasvis I Tulinen I kimchi noodles I food photography

 

Korealaiset kimchinuudelit

4 hlö

300 g Udon noodeleita (tai paksuja munanuudeleita)
200 g  kimchiä säilykkeenä
1 sipuli

Kastike:
1 rkl korealaista chilitahnaa (Gochujang)
2 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
1 tl ruokosokeria
2 valkosipulia
0,5 dl seesamöljyä
1 korkki riisiviinietikkaa

Tarjoiluun 4 munaa

Keitä nuudelit ohjeen mukaan ja valuta. Lorauta nuudeleiden joukkoon hieman seesamöljyä etteivät ne takerru.

Sekoita kastike. Kuullota sipulisiivuja pannulla seesamöljyssä muutama minuutti.  Nosta lämpöä ja lisää kimchi. Lisää lopuksi kastike ja paista pari minuuttia. Pyöritä joukkoon nuudelit.
Paista seuraksi kananmunat pannulla.

Tulinen tofu

1 pkt maustamatonta tofua

marinadi:
1 rkl korealaista chilitahnaa (Gochujang)
1/2 dl soijakastiketta
1/2 dl seesamiöljyä
1 tl ruokosokeria

Lisäksi:
2 kevätsipulin vartta
2 punaista chiliä
1 rkl vaaleita seesaminsiemeniä

Viipaloi tofu noin 1,5 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Painele ja kuivaa tofulapaloja talouspaperilla. Paahda tofuja tilkassa öljyä keskilämmöllä paistinpannulla.
Lisää marinadi ja karamellisoi muutama minuutti. Tofut saavat hieman ”kärähtää”.
Viimeistele kevätsipulilla, seesaminsiemenillä ja chiliviipaleilla.

 

 

 

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • Johanna sanoo:

    Ah, tää on niin meidän perheen aikuisten lemppari! Tehdään varmaan parin viikon välein, jopa vannoutunut lihansyöjämieheni on aivan koukussa. Nam ?

  • Nina sanoo:

    Tuleeko tosiaan kokonaisia valkosipuleja kaksi? Kuulostaa niin suurelta määrältä ?

Jätä kommentti