Kuukauden päivät olen odottanut Suomenlinnan kesäkodin pihapuun kirsikkojen kypsymistä. Helleaalto värjäsi hailakat kirsikat nopeasti tumman punaisiksi ja teki meheviksi. Meidän tuli napata satoa talteen ennen lintuja ja turisteja. Toissailtana lapset keräsivätkin ihan oma-aloitteisesti pienen purkillisen kirsikoita herkkujen toivossa. Viimeistä murua myöten -blogin Saara piipahti samoihin aikoihin kylään ja saimme kaipaamamme tekosyyn leipoa syntisen suklainen kirsikkabrownie. Tuoreet kirsikat löytyvät taikinan sisältä ihanina mehevinä ja jopa kirpakoina yllätyksinä. Ulkomaiset kirsikat ovat toki makeampia. Vastapainona kirsikkabrownie taikinaan saattaa olla piilotettuna myös 300 grammaa suklaata. Pintaa koristaa tuorejuustoraidat.
Kyseinen kirsikkabrownie vilahti Instagram stoorissani ja voi sitä kuolaavien reseptivinkumisten määrää 😀 Lupasin reseptin eetteriin niin pian kuin mahdollista, joten tässä olkaapa hyvä. Syökää, nauttikaa ja lohduttautukaa!
Vahingossa gluteeniton
Kirsikkabrownie on gluteeniton, mutta gluteenittomien kaurajauhojen käyttäminen oli lähinnä sattuman kauppaa sen mukaa mitä kaapeista löytyi. Vielä tällä viikolla tapahtuvan muuton takia kaikesta mahdollisesta pitää yrittää päästä keittiössä eroon. Gluteenittomat kaurajauhot toimivat tässä todella hyvin ja niistä tulee mielestäni enemmän makuakin kuin vehnäjauhoista. Toki voit vaihtaa ne aivan hyvin vehnäjauhoihin, jos ei tarvitse olla gluteenitonta leivontaa. Mantelijauhetta sen sijaan kannattaa ehdottomasti lisätä taikinaan; se tuo makua, suutuntumaa ja mehevyyttä!
Vinkki! Voit vaihtaa gluteenittomat kaurajauhot esimerkiksi vehnäjauhoihin, mutta silloin browniet eivät tietysti ole gluteenittomia. Tarkista myös, että suklaa on gluteeniton, jos leivot gluteenittomasti.
Kirsikkabrownie
gluteeniton
2 dl gluteenittomia kaurajauhoja (tai vehnäjauhoja jos et tee gluteenitonta)
1 dl mantelijauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
300 g tummaa leivontasuklaata
200 g voita
2 dl sokeria
4 munaa
2 dl tuoreita kivettömiä kirsikoita
tuorejuustotäyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
½ dl tomusokeria
1 muna
1/2 dl gluteenittomia kaurajauhoja (tai vehnäjauhoa)
tarjoiluun:
vaniljajädeä
Suklaataikinan valmistus
Yhdistä kuivat aineet. Sulata mikrossa suklaapalat, pilkottu voi ja sokeri sekoittaen välillä. Anna hieman jäähtyä. Riko munien rakenne rikki ja sekoita munat suklaamassan joukkoon voimakkaasti vatkaten.
Tuorejuustotäytteen valmistus
Notkista huoneenlämpöinen tuorejuusto haarukalla sekoittaen. Siivilöi ja vatkaa nopeasti joukkoon muut aineet. Lopeta vatkaaminen heti kun ainekset ovat sekoittuneet.
Loppusilaus
Poista kirsikoista kivet ja levitä 3/4 kirsikoista leivinpaperilla vuoratun vuoan (25×35 cm) pohjalle. Kaada päälle suklaataikina ja levitä tasaiseksi. Nostele tuorejuustotäytettä klöntteinä päälle. Vedä pikkulusikan varrella raitoja brownien pintaan. Koristele kirsikoilla.
Paista 180 asteessa noin 30-35 minuuttia. Brownie saa jäädä pehmeäksi sisältä. Tarjoa kirsikkabrownie huoneenlämpöisenä jäden kera.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!