Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Finnair

Viime kesän pizzamatkastamme syttyi kipinä pastamatkasta Italiaan. Pastamatkan tavoite oli sukeltaa autenttisen italialaisen pastan maailmaan,  syödä napa täyteen maailman parhaita pastaruokia ja oppia tekemään parempaa pastaa. Matkan jälkeen pasta ei ole enää entisensä. Finnair lentää useampaan kohteeseen Italiassa, esimerkiksi pizzapääkaupunkeihin Roomaan ja Napoliin. Tällä kertaa suunnittelin reitin kulkemaan suoralla lennolla Milanoon ja autolla Modenan kautta Bolognaan. Tässä vinkit herkulliseen Italian matkaan!

Milano ja piilotetut helmet

Milano mielletään usein muodin- ja liike-elämän keskukseksi, mutta kaupungilla on kahdet kasvot. Milanon kattavalla  metrolinjastolla hurauttaa helposti muutaman pysäkin turistialueista sivummalle kapeille kujille, joissa piilotetut ravintolahelmet odottavat löytäjäänsä. Avain hyvään ruokaan on löytää paikallisten suosimat ravintolat. Todennäköisesti mitä hämyisemmän näköinen ravintola ja mitä hämyisemmällä paikalla, sitä parempi ruoka. Suurkaupungin sulatusuunissa pääsee maistelemaan maan ruokia monipuolisesti. Halutessaan kaupungin pölyt voi karistaa jaloista tekemällä päivämatkan kauniille Como-järvelle, jonne matka taittuu junalla 40 minuutissa.

Virittäydyimme milanolaiseen elämäntyyliin valitsemalla majapaikaksemme vanhaan katutason varastotilaan rakennetun loft-asunnon. Italialaiset ovat ymmärtäneet, miksi syödä aamupalaksi kaurapuuroa kun voi syödä herkkuja. Aamu aloitettiin perinteisessä Gattullo-leipomossa, jossa paikalliset hörppäsevät espressonsa seisten ja nappaavat pistaasi briochen kainaloon työmatkalle. Matkan toisena aamuna modernimpaa twistiä tarjosi supersuositun Pavén aamiaisbrunssi. 

Gattullo // Milano
Pavé / Milano

Lounasaikaan astuimme sisään hämyiseen, rakennustelineiden alle piilotettuun Dongiò ristoranteen, joka täyttyi ruokailun edetessä täpötäyteen paikallisista. Jo ensimmäisen lounaan aikana oli selvää, että täläistä pastaa ei vain Suomesta saa! Pronssimuoteilla valmistetussa hyvälaatuisessa durumpastassa on karhea pinta ja napakka purutuntuma. Pastan yksinkertaisen ulkonäön ei kannata antaa hämätä. Huomaat sen kyllä maistaessasi Chitarre All cetara pastaa anjoviksella, kapriksilla, oliivilla, valkosipulilla ja fenkolilla. 

Dongiò ristorante // Milano
Dongiò ristorante // Milano

Alkuillasta milanolaiset suuntaavat nauttimaan pientä suolaista ja aperitivot. Naviglin alueen kanaalien molemmin puolin levittäytyy ravintoloita, kahviloita ja elämää iltaisin.

Naviglin kanaalit // Milano

Illallispaikaksi suosittelen söpöä, tuorepastaa tarjoilevaa bistroa Pasta Fresca Brambilla, jossa kaikki pasta valmistetaan käsin päivittäin. Mahdoton ajatus, mutta jos pasta alkaa tökkimään, niin milanolainen klassikkoannos Risotto Alla Milanese on kokeilun arvoinen. Trattoria Milanese Dal 1933 ravintolan kirkkaan keltaista, lähes puuromaista, risottoa maustaa sahrami ja lihaliemi.

Pasta Fresca Brambilla // Milano
Pasta Fresca Brambilla // Milano
Como, 40-minuutin junamatka Milanosta

Seikkailunhaluisille kulinaristeille suosittelen Milanon laitamilta löytyvää Erba Bruscaa, mutta taita matka taksilla. Matkalla ravintolaan maantien viertä kävellen illan hämärässä meinasi jo usko loppua, mutta pieni seikkailu oli kaiken vaivan arvoista. Erba Bruscan keittiö antoi paljon enemmän kuin uskalsin toivoa chicin sisustuksen perusteella. Kurpitsa kolmella tapaa sai jo sanattomaksi, mutta lopulta kyynelkanavatkin aukesivat maistaessa Milanon etapin parasta pastaa: ricotta-basilika ravioleita ruskistetuilla voilla, porkkanapyreellä ja sitruunankuorella.

Erba Brusca // Milano

Modena – kulinaristinen pit stop

Finnair lentää ympäri vuoden suoria lentoja Milanoon, josta pääsee lähialueille kätevästi junalla tai vuokraamalla auton. Päädyimme road trippiin, joskin jälkikäteen ajateltuna juna voisi olla jopa parempi vaihtoehto jos matka käy raideverkoston kattamiin kaupunkeihin. Automme nokka osoitti Modenan kautta Bolognaan, jonne pääsisi kesäkaudella 2020 Finnairin siivillä suoraan. 

Kulinaristinen Modena on maailman parhaaksi ravintolaksi vuonna 2018 valitun Osteria Francescanan kotikaupunki ja kävimmekin ravintolan ulkopuolella ottamassa fanikuvat. Modenassa lounaspaikan valinnassa yllätti lähinnä runsauden pula ja teimme taas valinnan sen mukaan missä paikalliset viihtyvät. Piskuinen, autenttinen ja tupaten täysi Ermes oli ennenkaikea elämys, jota on vaikea sanoin kuvata. Se täytyy kokea. Yritän silti. Omia pöytiä ei jaettu, vaan vierustoveriksi sattuivat kaksi paikallista herrasmiestä. Keskustelu soljui sujuvasti italiaksi ja käsin huitomalla. Pääruoan kohdalla söin jo vierustoverin possunleikettä. Miekkoset maistelivat meidän jälkiruokaa, eivätkä antaneet lisätä kahviimme sokeria. Lounaan lopuksi löysimme itsemme ravintolan keittiöstä ja puhumasta suomea yhden työntekijöistä kanssa. Lounas, jonka muistan ikuisesti.

Ermes // Modena
Ermes // Modena

Bologna – pastan jäljillä

Bologna sykähdytti oransseilla holvikaarikäytävillä, viehättävillä ravintoloilla, herkkukaupoilla, intohimoisella suhtautumisella ruokaan ja elämänmakuisella elämäntyylillä. Ennen kuin matka edes oli ohi, tiesin tulevani tänne vielä uudestaan.

Majoittauduimme bed & breakfast Villa Benniin, joka paljastui enemmänkin suuren puutarhan ympäröimäksi kartanoksi. Nautimme linnanneitojen lailla kakkuaamiaista kristallikruunuin valaistussa suuressa ruokasalissa ja nukuimme makoisat  yöunet kivilinnan syleilyssä. Alunperin vuokrasimme auton, jotta pääsisimme liikkumaan majapaikasta Bolognan viehättävään vanhaan kaupunkiin, mutta helpoiten reitti taittui kävelemällä 15 minuutin matka ilman huolta parkkipaikoista.

Bed & Breakfast Villa Benni
Bolognalainen herkkukauppa

Bolognassa revittelimme valitsemalla illallispaikaksi hauskalla ja uudella tavalla perinteistä italialaista keittiötä edustavan Trattoria Da me-ravintolan. Makunystyröitämme heräteltiin juustojäätelöillä ja viikunahillolla – toimii! Pääruoan aikana teki mieli huikata tarjoilijalle: “Anteeksi tarjoilija, pastassani on rusina.” Rusinapastaa, uusi ja yllättävän toimiva elämys sekin.

Trattoria Da Me // Bologna

Bolognalaisen keittiön yksi tunnetuimpia ruokia on ragú, jolle amerikkalaiset aikoinaan antoivat nimityksen pasta bolognese. Söin niin monta ragúa, että menin jo laskuissa sekaisin. Luulin jo löytäneeni parhaimman ragú annoksen hämmentävän edullisesta ja kaikin puolin loistavasta Osteria dell’Orsasta – kunnes pääsin valmistamaan ragúa bolognalaisen Danielin La Mia Bologna-pastakurssille niinkuin italialaiset mammat sen valmistaisivat.

Osteria dell’Orsa // Bologna
Osteria dell’Orsa // Bologna

Paras pasta löytyi kun sen itse tekee. Matkatuliaisena teille minulla on takataskussa paras ja aito oikea ragú-resepti, jonka tulen pastaopin lisäksi jakamaan pian!

La Mia Bologna-pastakurssilla
Reissun paras ragu on löytynyt!

Italian matkavideot ovat katsottavissa Instagramissa @liemessa profiilin kohokohdassa ”Pastamatka”!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • Markus sanoo:

    Kolmannessa kuvassa harvinainen otos Saarasta täydessä nopeudessaan. Yleensä kameroiden suljinaika ei riitä tämän ilmiön havainnoimiseen. Otos vastaa totuudenmukaisesti sitä, mitä näen päivittäin kotisohvalla maatessani, kun Saara vilahtaa kuvaushuoneesta keittiöön.

Jätä kommentti