Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Västerbottensost ja Asennemedia

Tip tap tip tap, tipe tipe tip tap. Tip. Tip. Tap.
Kauniin enkelilaulun sijaan kuulen tuon nykyään aina päässäni Elastisen laulamana. Tänään vietämme työhuoneen pikkujouluja ja pikkujoulukausi käykin nyt kuumimmillaan. Aloitamme juhlat perinteisesti siivoamalla yhdessä työhuone. Kuulostaa ehkä ankealta, mutta siitä tulee yhdessä tekemisen meininki kun saadaan yhdessä nurkat siistiksi niitä pikkujouluja ja tulevaa vuotta varten. Siivouksen jälkeen kokataan yhdessä jotain simppeliä ruokaa, napostellaan ihania juustoja ja otetaan muutama lasi glögiä ja viiniä.

Mielestäni koko juustolaudan idea on se, että tarjoiluissa pääsee helpolla vaikka porukkaa olisi enemmänkin. Juustolauta kannattaa siis pitää simppelinä. Juustolautaselleni valitsen mahdollisimman aromaattisia juustoja ja erilaisia rakenteita.  Kiteinen ja parmesaanin tapaan lohkeileva Västerbottensost juusto on monipuolinen juustolaudalla. Ison 450 gramman palan voi laittaa puoliksikin ja varioida marinoimalla ja osan syödä herkuttelujuustona sellaisenaan. Västerbottensost valmistetaan pienessä meijerissä pohjois-Ruotsissa. Ainutlaatuinen, parmesaaninen maku ja koostumus sopii hyvin myös ruoanlaittoon.

Juustokuutiot voi purkittaa jo edellisenä iltana rosmariini-chiliöljyyn marinoitumaan. Västerbottensost sopii tähän erityisesti siksi, että juusto on tarpeeksi kova, että kuutiot pysyvät kasassa ja toiseksi maku on tarpeeksi vahva, jotta chili ei peitä sitä kokonaan alleen. Hilloksi keitin kahden raaka-aineen taatelihilloa, jossa ei ole lainkaan lisättyä sokeria. Taatelia ja omenamehua vain keitetään hetki kattilassa. Hillot voi ostaa myös valmiina. Hillot, hedelmät ja marjat taittavat kivasti juuston suolaisuutta.

Juustolaudalle esimerkiksi:

  • Västerbottensost juustoa
  • Chili marinoitua Västerbottensost juustoa
  • Tuoreita hedelmiä ja marjoja
  • Kuivattuja hedelmiä
  • Pähkinöitä
  • Hilloja esimerkiksi taatelihillo
  • Siemennäkkärit ja juustokeksit
  • Rustiikkinen tuore leipä

Chili marinoitu Västerbottensost

1 kpl (450 g) Västerbottensost juustoa
1 punainen chili
1 dl oliiviöljyä
2 oksaa rosmariinia

Kuutioi juusto. Poista chilin siemenet ja pieni chili. Irroita rosmariinin lehdet. Laita kaikki ainekset purkkiin ja ravistele hellävaraisesti. Anna juuston olla jääkaapissa yön yli marinoitumassa.

Taatelihillo

1 pkt (250 g) kivettömiä taateleita
2-2,5 dl omenamehua

Pilko taateli pienehköiksi paloiksi. Keitä kattilassa miedolla lämmöllä omenamehun kanssa kunnes taateli on pehmennyt (noin 5-10 minuuttia). Lisää tarvittaessa omenamehua.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Brunssikirja – Brunch all day
– tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti