Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Finnair

Miksi Soul, etelä-Korea? Olisihan sitä voinut lähteä huolettomalle löhölomalle johonkin lämpimään rantakohteeseen, mutta minua kiehtoi erityisesti korealainen keittiö ja mitä sieltä löytyisi maailman kuulun bibimbapin lisäksi. Finnair lentää suoraan Souliin, joten noin 9 tunnin lennosta huolimatta matkustaminen sinne on vaivatonta. Ensi keväänä Finnair aloittaa suorat lennot myös etelä-Korean toiseksi suurimpaan kaupunkiin Busaniin, missä voi yhdistää kaupunki- ja rantalomailun.

Matka Souliin oli elämäni antoisimpia matkoja. Se ravisteli, ihastutti, ihmetytti ja ennenkaikkea maistui! Omasta, totutusta ympäristöstä irrottautuminen on aina myös pieni matka itseensä. Ei ole liioiteltua sanoa, että matkan jälkeen en ole enää entiseni. Silmät lävähtävät auki ihmisten ja kulttuurien erilaisuudelle, ja kuinka siitä huolimatta voi tuntea yhteenkuuluvuutta maailman toisella laidalla oleviin ihmisiin.

Olen lopulta matkustanut aika vähän Euroopan ulkopuolella. Yht’äkkiä olin yksin kymmenen miljoonan ihmisen suurkaupungissa ymmärtämättä kieltä, edes kirjaimia, aikaerosta sekaisin ja tottakai heti eksyksissä. En kuitenkaan koskaan yksin matkustaessa ottaisi turhia riskejä ja valitsen vain turvallisia kohteita. En ole varmaan koskaan yksin matkustaessa tuntenut oloani niin turvalliseksi kuin Soulissa. Tottakai aina matkustaessa on hyvä pitää se maalaisjärki takataskussa, mutta korealaiset ovat hyvin lainkuuliaisia ja ystävällisiä – vaikkakin hieman pidättyväisiä samaan tapaan kuin me suomalaisetkin. Busseissa oli mukavan ja tutun hiljaista 🙂

Seoul jakautuu useisiin kaupunginosiin ja voisi sanoa, että Soulilla on monta keskustaa. Majoittauduin vuokra-asuntoon Namsan-park puiston kupeeseen sympaattiseen Yongsan 2-dong kaupunginosaan. Namsan on kaupungin kyljessä kohoava kukkula, jonka päältä löytyy yksi Soulin maamerkeistä eli korkea Namsan tower jossa voi käydä ihastelemassa näköaloja kaupungin yllä. Suosittelen kapuamaan torniin erityisesti auringonlaskun aikaan. 

Nice to know -tipsit matkalle:

  • Ilmasto on aika samanlainen kuin Suomessakin, joskin aurinkoisempi ja valoisampi näin talviaikaan. 
  • Hintataso on hieman alhaisempi kuin Suomessa, mutta hintahaitari on laaja
  • Ota kentältä kalliimpi, mutta nopeampi Express-juna keskustaan
  • Liikkumiseen osta kioskilta T-Money kortti, johon voi ladata arvoa. Metro on helpoin tapa liikkua Soulissa. Pysäkit löytyvät Seoul Metro -sovelluksesta.  Bussilinjasto on tiheä ja myös hyvä vaihtoehto ruuhka-ajan ulkopuolella. Google Maps näyttää bussireitit. Taksit ovat myös kohtuullisen edullisia ja helposti kadultakin napattavissa.
  • Osta wifi-kortti niin internetyhteys on helposti ja edullisesti käytössäsi myös liikkuessa
  • Korealaiset ottavat kengät pois kotona kuten suomalaisetkin. Kengät jätetään oven suuhun myös korealaisissa teetaloissa.
  • Ruokaa kannattaa maistella street food kojuistakin rohkeasti. Raa’an ruoan kuten kypsentämättömät merenelävät jätin tosin syömättä. Vettä join hanasta. Viikon aikana en törmännyt kertaakaan koiraan ruokalistalla, mutta tämä on hyvä pitää mielessä ja välttää.

Soul ravintolavinkit ja nähtävyydet

Isoäidin Bibimbap

Jos olisi käynyt niin hassusti, että olet matkannut lentokenttäbussilla puolitoista tuntia väärälle puolelle Soulia, sukkuloinut lopulta neljällä eri paikallisbussilla, heittänyt laukun kämpille ja harhailet Soulin katuja vetäen toppatakin huppua tiukemmalle hyytävässä tuulessa, mielessäsi on todennäköisesti vain yksi ajatus: polttavan kuuma bibimbap tulisella kimchillä.

Aloitin Soulin ruokamatkailun sieltä tutuimmasta päästä. Bibimbap eli suomeksi “sekoitettu riisi” on korealainen klassikko, joka tarjotaan kaikilla ihanilla sörsseleillä. Lisukkeet sekoitetaan itse annoksen joukkoon puikoilla. Yksi parhaista paikoista autenttisen bibimbapin testaamiseen on Grandma Yu’s Bibimbap. Älä odota valkoisia pöytäliinoja tai muuta ylimääräistä. Mutta odota yhtä Soulin parhaista bibimbap annoksista. 
Grandma Yu’s Bibimbap

Gwangjang market

Gwangjang market on tori, josta löytyy kaikkea maan ja taivaan väliltä. Ennenkaikkea Gwangjang marketin ruokatori on elämys kaikille aisteille. Tätä varten tänne oli tultu. Teimme muutaman tunnin maistelukierroksen paikallisen Master chef finalistin ja tv-kokki Joon-Woon kanssa. 

Netflixin Street Food -ruokasarjankin esiin nostama Gohyang Kalguksu ständi kuhisi, työntekijöiden ohjatessa ihmisiä istumaan heti edellisten lähdettyä. Omistaja Yoonsun Cho kaulitsi ja leikkasi veitsellään hymysyin nuudeleita, kuten hänen äidillään oli kotona tapana. Nuudelit tarjoillaan kuumassa liemessä kimchin ja kasvisten kera. Ainoa hankalaluus on saada liukkaat nuudelit pysymään metallisten puikkojen välissä!

Maista ainakin: korean blood sausage, mung bean pancakes, knife cut noodles, kimchi & pork dumplings, sushi rolls ja “graavatut” soy marinated crabs – jos uskallat, minä en 😀 

Korean bbq time!

Soul on sekoitus vanhaa ja uutta, rosoa ja modernia. Soulin syrjäkujilta löytyy legendaarinen ,Michelin oppaassakin mainittu, Woo Lae Oak ravintola. Bulgogi eli ohuet, pöydässä grillatut naudansiivut, kimchi ja kasviksia kääräistään salaatin sisään. Parasta jaettuna, sillä korean bbq tarjoillaan monessa ravintolassa minimissään kahdelle henkilölle.

Katuruokakoju Monster

Hongdae on nuorten suosima alue täynnä vaatekauppoja, k-poppia kaduilla tanssivia nuoria, kahviloita ja turistiravintoloita. Pitkään alueella pyörittyäni nappasin huikopalaa värikkäästä Monster-katukojusta. Ruoat hautuivat tikun nokassa kuumassa liemessä, jota myös kauhottiin pieneen kippoon ruokajuomaksi. How to find: etsi Hongdae:ssa Waffle Monster-vohvelikahvila. Saman kadun kulmassa löytyy tämä koju. 

Iipeekahvit 2D:nä

Kuvittele, että astut sisään keskelle mustavalkoista sarjakuvaa. CAFE Yeonnam-dong 223-14, nimetty osoitteensa mukaan, on must elämys Soulissa. Ainoat väripilkut olivat tarjottimelleni aseteltu pirteän vihreä kiwi mehu, appelsiini latte ja vihreä tee kakkupala. 2D kahvila on instagrammattava pyhiinvaelluskohde monelle, joten ole ajoissa paikalla välttääksesi jonot.

Chang Hwa Dang – hipster wibes!

Soulin hipsterein kaupunginosa Ikseon-dong kuhisee ihmisiä, ihania putiikkeja ja kahviloita vanhoissa, perinteisissä hanok-taloissa. Pienen jonotuksen jälkeen maistui korealainen dumplings- lounas Chang Hwa Dang-ravintolassa.

Cafe Tteuran – korealainen teehuone

Niinikään Ikseon-dongissa sijaitseva korealainen teehuone, joka huokuu seesteistä tunnelmaa. Kengät otetaan pois ennen lattiatasoon lattiatyynyjen päälle istumista. Täällä sain tähän astisen elämäni parasta teetä! Aromaattisen luumuteen seuraksi nautin vadelma bingsun eli korealaista ajeltua jäätä. Soulista löytyy useampi kahvila omistettu täysin mitä erilaisemmille bingsu-jäätelölöille, joista isoin ja tunnetuin on Sulbing- ketju. 

Gyeongbokgung palatsi

Gyeongbokgung palatsi lienee Soulin tunnetuimmipia ja suosituimpia nähtävyyksiä. Vuokrasin etelä-Korean kansallispuvun hanbokin palatsin liepeillä olevasta Hanboknam Gyeongbokgung Store pukuvuokraamosta. Alennussivusto Klook.com kautta vuokrauksen pystyi varaamaan ja maksamaan etukäteen. Hiukseni laitettiin myös perinteiseen tyyliin. Kerrankos sitä ollaan prinsessa ja otin extra hiuskoristeet.

Auringonlaskun aikaan palatsilla oli prinsessoja ja prinssejä ruuhkaksi asti kuvauttamassa itseään, joten sulauduin hyvin kuninkaalliseen joukkoon. Prinsessoille ja prinsseille eli hanbok asuun pukeutuneille on loistokkaalle ja Korean suurimmalle Gyeongbokgung palatsille ilmainen sisäänpääsy! Lähistöllä sijaitsee myös perinteisten hanok talojen kaupunginosa, Bukchon hanok village, joka on noin puolen tunnin kävelymatkan päässä palatsilta jos virtaa vielä riittää päivän päätteeksi.

Myeong-dong ruokakojut

Yksi perunatornado sinapilla, kiitos! Keskustassa sijaitseva Myeong-dong alue on tunnettu ostoskaduista, vilkkuvista mainoskylteistä, kissakahviloista, korealaisen kosmetiikan liikkeistä ja illalla kadut täyttävistä ruokakojuista. Täältä ostin lapsille tuliaisiksi maustettuja pähkinöitä, karkkeja, kellot ja itselleni kasvonaamioita. Shoppailun jälkeen tilasin yhden täältä alunperin maailmallekin levinneen perunatornadon, joka on vähän kuin megaranskalainen.

Oriole green – cake o’clock! 

Saapuessani asuntoni hoodit vaikuttivat päivänvalossa hieman rähjäisiltä, kunnes tajusin että seutu ei ole rähjäinen vaan hipsteri 😀  Kämpän alakerrasta löytyi ihastuttava leipomo-kakkukauppa Oriole green, joka kohosi kolmeen kerrokseen aina kattoterassille asti. Vanilja-suolapähkinä kakun ja sitruuna-basilika muffinssin seuraksi ja aikaerosta toipumiseen maistui cone latte eli tuutti latte.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Brunssikirja – Brunch all day
– tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti