Skip to main content

Fudgen valmistus – mikä ei voisi mennä pieleen?
Opettelin tällä viikolla fudgen valmistamisen saloja Say It With A Cake, Dr. Sugarin ja Dansukkerin järjestämässä Christmas Candy-kurssilla. Siis joulukarkki-kurssi! I was so in. Joulukarkit ovat myös loistava ruokalahjaidea.

Fudgen toffeeta lohkeilevammasta rakenteesta ja mausta tulee mieleen lapsuuden suosikki Omar-karkki. Omar-pussin sisällön muotoilin jo silloinkin käsin yhdeksi isoksi rasvaiseksi palloksi 😀 Koristelimme vaalean ja kermaisen fudgen parini kanssa kuivatuilla vadelmilla ja sormisuolalla. Fudgen lisäksi tonttuilimme kurssilla käsintehtyjä tryffeleitä ja suolakinuski-kastiketta.

Joulukarkkigurujen opastuksesta huolimatta onnistuimme parini kanssa polttamaan ensimmäisen satsin kattilanpohjaan noin 2 minuuttia kurssin alkamisesta. Eikun uusi satsi tulille. Seuraavaa satsia sekoittelimme hysteerisenä ja saimme kuin saimmekin sen lämpötilan tavoiteltuun 120-asteeseen palamatta. Fudgemassa kulhoon ja vatkaamaan. Jo muutaman kierroksen jälkeen massa alkoi erottua ja pian kulho oli täynnä pientä kiteytynyttä murua. Syy jäi tuntemattomaksi; ehkä lämpömittari ei näyttänyt oikein, ehkä sekoitimme massaa liikaa kattilassa, ehkä mun fudgekeitokset on vaan tuhoon tuomittu. Tein siis kaikki mahdolliset virheet, jotta sinun ei tarvitsisi. Kuinka pelastimme epäonnen fudgemassan ja muut vinkit löytyvät postauksen lopusta!

Fudge resepti

25 kpl

130 ml kuohukermaa
50 g voita
350 g (erikoishienoa) sokeria
50 g kondensoitua maitoa
2 rkl glukoosisiirappia
50 g valkosuklaata

päälle:
sormisuolaa
kuivattuja vadelmia

1. Valmistele noin 10×20 cm leipävuoka / lämmönkestävä astia vuoraamalla se leivinpaperilla.
2. Mittaa suureen paksupohjaiseen kattilaan kerma, voi, erikoishieno sokeri, glukoosisiirappi ja kondensoitu maito. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes kaikki ainekset ovat sulaneet toisiinsa kunnolla.
3. Lisää sitten lämpötilaa ja anna seoksen kuplia kunnes se saavuttaa 120 asteen lämpötilan. Siirrä välittömästi pois liedeltä.
4. Kaada seos kulhoon ja vatkaa sitä kasivatkaimella tai yleiskoneessa muutama minuutti, lisää sitten rouhittu valkosuklaa.
5. Vatkaa seosta kunnes se alkaa olemaan kuivaa ja pitää vatkatessa muotonsa. Tähän menee noin 10 minuuttia. Kaada sitten edelleen kuuma fudgemassa valmisteltuun vuokaan. Siloita pinta lastalla. Lisää halutessasi koristeita, esimerkiksi kuivattua marjarouhetta, sormisuolaa, nonparelleja, lakritsijauhetta tai karkkimurskaa.
6. Anna massan jähmettyä puolesta tunnista tuntiin huoneenlämmössä. Leikkaa fudge terävällä veitsellä valmiiksi paloiksi ja siirrä sitten peitettynä jääkaappiin jäähtymään.
7. Fudge säilyy kahdesta kolmeen viikkoon hyvänä jääkaapissa.

Vinkit fudgen valmistamiseen – jotta sinä onnistuisit!

  • Käytä fudgeen mielellään erikoishienoa sokeria, jolla massasta tulee kuohkeampaa.
  • Valmista fudge isossa kattilassa. Fudge kiehahtaa ja tilavuus kasvaa tuplaksi. Et halua kuumaa sokerimassaa liedellesi, saati sormillesi.
  • Käytä lämpömittaria. Muutamankin asteen ero vaikuttaa fudgen rakenteeseen ja onnistumiseen.
  • Varo polttamasta fudgemassaa. Aloita kuumentaminen hyvin matalalla lämmöllä ja malta. Nosta lämpöä hiljalleen tarvittaessa.
  • Aloita keitetyn fudgemassan vatkaaminen varovaisesti. Jos fudgemassa alkaa erottua ja menee ns. pipariksi, ei hätää! Siirrä massa takaisin kattilaan ja lisää joukkoon tilkka (noin 1/2 dl) kermaa ja n. 50 g nokare voita. Sekoittele rauhallisesti ja kuumenna uudelleen kunnes seos on taas suht tasaista. Vatkaa uudelleen vain hetki ja siirrä astiaan.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Brunssikirja – Brunch all day
– tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti