Skip to main content

Happea ja herkkuja! Arvelimme, että 55-neliön perheasuntomme rajat saattaisivat tulla vastaan, jos pyörimme koko joululoman neljän seinän sisällä. Vietämme siis uutta vuotta jo tutuksi käyneessä Kööpenhaminassa, otamme happea ja rentoudumme. Täällä ravintolat myyvät uudeksi vuodeksi pilviä hipovan kalliita pääsylippuja ja hulppeita uuden vuoden menuita. Lapsien kanssa satojen eurojen pääsylippujen ostaminen saattaisi olla yhtä järkevää kuin tussauttaa seteleitä rakettien mukana ilmaan. Niinpä päätimme kokata ja kattaa uuden vuoden menun kämpille. Menusuunnitelmani on vielä vaiheessa, mutta tässä yksi idea uuden vuoden menun jälkiruoaksi: mustikka-valkosuklaamousse shortcakes eli skonssit!

Todennäköisesti olet jo leiponut skonsseja vaikka et sitä muistaisikaan. Skonssit ja erilaiset murenevat teeleivät olivat yläasteen köksäntuntien vakileipomuksia. Skonssit otetaan taikinasta muotilla esimerkiksi juomalasilla. Skonssit, tai shortcakes, kuten niitä Ameriikan mantereella nimitetään, taipuvat myös pieniksi annoskokoisiksi kakkusiksi. Vähän kuin miniatyyri täytekakkuja! Skonssitaikina ei ole itsessään kovin makea, joten se sietää vähän makeammankin täytteen. Nämä shortcakes kakut on kuorrutettu valkosuklaalla ryhditetyllä kermavaahdolla ja pensasmustikoilla. Simppeliä ja söpöä. Skonsseja voi syödä myös hillojen, voin ja juustojen kera.

Shortcakes eli skonssit

180 g voita
375 g vehnäjauhoja
50 g sokeria
2 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2,5 dl piimää
1 muna voiteluun

Paloittele voi pieniksi kuutioiksi. Laita jääkaappiin tai pakkaseen odottamaan. Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa. Nypi jääkaappi kylmä voi jauhojen sekaan, kunnes saat murumaisen seoksen. Lisää lopuksi piimä joukkoon ja sekoita nopeasti puuhaarukalla taikinaksi.

Muotoile jauhotetuilla käsillä taikina parin sentin paksuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla kakkusia. Käytä kakkumuottia tai ohut reunaista lasia halkaisijaltaan 5-7 cm. Aseta skonssit pellille yläpuoli alaspäin vierekkäin, jotta ne saavat toisistaan tukea noustessa.

Voitele skonssit kananmunalla ja varo ettei munaa valu reunojen yli koska se sulkee reunat eivätkä ne nouse kauniisti. Paista 220 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia, kunnes pinta saanut kauniin kullanruskean värin.

Valkosuklaamousse

2 dl vispikermaa
120g valkosuklaata
1tl aitoa vaniljasokeria

Sulata valkosuklaa mikrossa välillä sekoittaen. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Kun valkosuklaa on jäähtynyt, mutta vielä notkeaa, yhdistä se kerman joukkoon. Kaada ensin pieni määrä valkosuklaata kerman joukkoon ja pyöräytä sekaisin. Lisää sitten loput ja sekoita nuolijalla tasaiseksi mousseksi.

Leikkaa jäähtyneet skonssit kahtia ja täytä valkosuklaa-moussella ja pensasmustikoilla.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti