Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Fiskars

“Mikä täällä tuoksuu?” Lasten ensireaktio astuessaan sisään ja kopsutellessaan lumisia kenkiä eteisessä. Täällä tuoksuu joulu, vastasin.

Väittäisin, että joulun odotuksen tunnelma syntyy ennenkaikkea kodissa leijailevista mausteisista ja jouluisista tuoksuista. Mitä pidemmälle vuotta eletään, huomaan sirottelevani ruokaan kanelia, uunissani paahtuvat juurekset ja pöydästä löytyvät herkuttelujuustot. Joulun odotuksen alla järjestin uunijuurekset joulumausteiden ja sinihomejuuston kanssa kauniin kranssin muotoon Fiskarsin uuteen kannelliseen ja pyöreään Norden Steel uunivuokaan.

Juureskranssi

Provencelaisen tian-kasvisvuoan inspiroimasta jouluvuoasta löytyy suomalaisista joululaatikoista ja rosollista tuttuja sesongin juureksia. Siivutetut kranssin muotoon asetellut juurekset imevät itseensä makuja vuoan pohjalla muhivasta mausteisessa ja kermaisesta liemessä, josta löytyy rosmariinia, kanelia, tähtianista ja sinihomejuustoa. Joulupöydän näyttävä ruoka viimeistellään kuivatuilla karpaloilla ja manteleilla. Jouluvuoka toimii kasvispääruokana sellaisenaan tai lisukkeena joulupöydässä esimerkiksi naudalle, lampaalle tai kinkulle. Oman joulupöydän tarjottavat ovat vielä mietinnässä, mutta tekisi mieli tehdä joulupöytään tämä jouluvuoka ja sen seuraksi riistaa. Tuoksu oli kertakaikkisen huumaava ja pohjalta lusikoitava liemi taivaallista!

Keittiöni lemppari kipot ja kapot eli keittiö- ja paistovälineet ovat Pohjolan luonnosta ja perinteistä inspiraationsa saanutta Fiskars Norden sarjaa. Kauniin ulkonäön lisäksi olen ihastunut sarjan käytettävyyteen, laatuun ja helppoon puhdistukseen. Valurautaisissa ja teräksisissä Norden pannuissa ja kattiloissa on kaikki kaikki valuraudan ja teräksen ruoanlaitto-ominaisuudet,  mutta pinnoite on tarttumaton. Ne on siis huomattavasti helpompi huuhtaista köytön jälkeen kuin esimerkiksi valurauta ilman pinnoitetta. Pintaa ei myöskään tarvitse rasvata käytön välissä. 

Teräksistä Norden Steel sarjaa täydentävä kannellinen Norden Steel uunivuoka on uuniruokarakastajan ja ruoanlaittajan unelma. Uunivuokaa voi käyttää paistinpannun tapaan ja laittaa uuniin –  kannella tai ilman. Pyöreä ja kannellinen vuoka toimii muotonsa lisäksi erityisen hyvin uuniruoille. Kannen alla juurekset saivat kypsyä rauhassa kärähtämättä ja kuivumatta. Kannen ansiosta ruoan voi hyvin myös jättää uuniin jälkilämmöllä odottamaan pöytään nostamista. Kannellinen ja teräksinen vuoka piti lämmön todella hyvin myös nostettuani sen uunista. Niin hyvin, että sain odotella hyvän tovin, että ruoka jäähtyi. Kauniin vuoan voi siis nostaa ruokapöytään ja ruoka pysyy lämpimänä pitkään. 

Vinkki! Valitse mahdollisimman samanpaksuisia juureksia, jotta saat ne kauniisti riviin.

Jouluvuoka eli juureskranssi

4 hlö pääruoaksi tai 8 hlö lisukkeeksi

5 perunaa
5 punajuurta
1 iso palsternakka
1 bataatti
5 naurista
50 g voita
1/2 dl oliiviöljyä
6 valkosipulinkynttä
2 oksaa rosmariinia
3 kanelitankoa
4 tähtianista
2 dl kuohukermaa
150 g sinihomejuustoa

Pinnalle:
ripaus suolaa
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl kuorellisia manteleita

Pese juurekset. Poista nauriiden kovat kannat. Viipaloi juurekset ohuiksi 2 mm paksuisiksi siivuiksi.

Kuullota voissa ja öljyssä suoraan paistamiseen soveltuvassa vuoassa tai pannulla kuorittuja valkosipulinkynsiä, rosmariinin lehtiä ja mausteita. Lisää kerma ja murustettu sinihomejuusto. Anna liemen porista hetki ja nosta vuoka sivuun jäähtymään. 

Pirskottele ja hiero juuressiivuihin oliiviöljyä ja lado ne tiiviisti vuokaan juureskranssiksi, tai haluamaasi muotoon, voin ja mausteiden päälle. Helpotin latomista laittamalla vuokaan alkuun juomalasin, jota vasten juuressiivut nojasivat ja näin pysyivät helpommin pystyssä.

Aseta vuoan päälle kansi tai folio. Paista uunin keskitasolla 200-asteessa 45 minuuttia. Ripottele päälle karpalot ja paloitellut mantelit ja valele kastikkeella. Nosta lämpö 225-asteeseen ja paista vielä 45 minuuttia. Juurekset voi jättää uuniin hautumaan jälkilämmöllä. Metallisessa paistovuoassa ne säilyvät pitkään lämpiminä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Brunssikirja – Brunch all day
– tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

6 Kommenttia

 • Elena sanoo:

  Minusta näyttää siltä että tuon voisi viipaloida omenasorvilla !

  • Jenni sanoo:

   No sitä voisi kokeilla! Siivuina juurekset saa tietty laitettua paremmin sekaisin, kun eikö sillä sorvilla tule yksi pitkä ”rimpsu”? Mutta kyllähän siinä käsityötä säästäisi ja nopeuttaa.

 • Heikku sanoo:

  Tekisi mieli tehdä tätä joulupöytään! Perheeni ei kuitenkaan kovin pidä sinihomejuustosta, voisiko sen korvata jollain muulla? 🙂

  • Jenni sanoo:

   Lähtisin kokeilemaan jotain toista rasvaista juustoa esim vuohenjuusto, brie, raclette tai miksi ei Västerbottensost tai aito feta murustettuna ?❤️

 • kaarina sanoo:

  moi! millaista oliiviöljyä käytät ruoanlaitossa? uskaltaakohan kylmäpuristettua öljyä käyttää resepteissä, jotka paistuvat 200 asteessa?

 • Jasmina sanoo:

  Hei! Voisikohan tämän tehdä jotenkin valmiiksi tai osittain valmiiksi edellisenä päivänä aattoa varten?

Jätä kommentti