Skip to main content

Elämäni eka piparitalo! En ole varsinaisesti koskaan ollut pipertäjä-tyyppiä ja haluan asioiden valmistuvan mieluummin heti kuin myöhemmin. Yksiulotteinen 1D piparikaupunki on helppo ja nopea toteuttaa, mutta kauniisti koristeltuna näyttävä koristeena tai joulupöydässä. Piparikaupunkiini hain haagalaista pienkerrostalojen 50-luvun tunnelmaa ja inspiraationa toimi näköala omasta koti-ikkunasta.

Dr. Oetker haastaa meidät kaikki rakentamaan yhdessä Suomen suurinta piparikylää ja tukemaan turvallista lapsuutta yhteistyössä SOS-lapsikylän kanssa. Jaa oma pipariluomuksesi Instagramilla hashtagilla #piparikoti niin olet mukana tukemassa SOS-Lapsikylää. Dr. Oetker lahjoittaa SOS-Lapsikylälle 1 euron jokaista jaettua kuvaa kohden!

Piparikaupunki tarvikkeet

1 kg piparitaikinaa
kaulin
terävä iso ja pieni veitsi
pizzaleikkuri kaareviin muotoihin esim. talon kaarevaan kattoon
Dr. Oetker Baking Glue elintarvikeliima liimaamiseen

Koristeluun Dr. Oetker tuotteet

valkoinen sokerikuorrute
Writing Icing Decór valkoinen koristelugeeli
Silver Pearls koristerakeet
Soft Golden Pearls koristerakeet
Silver koristerakeet (lumihiutaleet)
Silver Glitter Spray kimallesuihke
Gold Glitter Spray kimallesuihke

Vinkit piparikaupungin valmistamiseen

 • Suunnittele paperille
  Hyvin suunniteltu on lähes valmiiksi tehty! Hahmottele piparikaupunki ensin paperille. Kurkkaa @liemessa Instagramin kohokohdista miltä töherrykseni näytti. Hahmottele eri kokoisia, levyisiä, pituisia ja mallisia taloja: harjakattoista, nelikulmaista tai pyöreämpää kattoa ja savupiipulla tai ilman.
 • Piparipohja
  Talojen lisäksi tarvitset suorakaiteen muotoisen pohjan piparista. Omani oli 36 cm x 14 cm, jolloin se mahtui vielä uuninpellille. Kaulitse pohjasta paksuhko, jotta se kestää paremmin.
 • Piparitalojen leikkaaminen
  Leikkaa kaulitusta piparitaikinasta piparitalot yksitellen isolla terävällä veitsellä. Piparitaikinan kaulitsemiseen kannattaa käyttää jonkun verran vehnäjauhoja, jotta taikina ei takerru kiinni alustaan.
 • Ikkuna- ja oviaukot kannattaa leikata veitsellä jo ennen paistamista, mutta jätä taikinapalat paikoilleen. Näin aukot eivät paistu kiinni. Kun piparit tulevat uunista, leikkaa ovet ja ikkunat heti uudelleen terävällä veitsellä.
 • Tukipalat
  Leikkaa jokaiselle talolle kolmion muotonen pipari, joka liimataan talon taakse tukemaan taloa.
 • Leikkaa tai ota muotilla muitakin haluamiasi muotoja esim. kuusi, tähti, jänis, tonttu jne. Hahmopipareita voi kiinnittää talojen edustalle eli jätä talojen eteen myös hieman tilaa.

Vinkit piparikaupungin koristeluun:

 • Piparitalot kannattaa koristella latteellaan ennen kokoamista.
 • Lämmitä kuorruteputeleita kuumalla vedellä ennen koristelun aloittamista. Laitoin lasipurkkiin kuumaa vettä ja koristelun lomassa käytin kuorrutepurkkiä välillä vedessä.
 • Koristele talojen ääriviivat ja esimerkiksi lumivaipat paksummalla valkoisella sokerikuorrutteella.  Yksityiskohtaisemmat koristelut kannattaa tehdä Dr. Oetker Writing Icing Decór kuorrutteella, jolla saat ohuempaa jälkeä.
 • Liimaa kevyet koristelehelmet ja lumihiutaleet valkoisen sokerikuorrutteen avulla.
 • Glitter Spray kannattaa suihkia vasta kokoamisen jälkeen, ettei koristelu suttaannu.

Kokoaminen elintarvikeliiman avulla:

Syötävä, valkoinen elintarvikeliima on huomattavasti helppokäyttöisempää ja turvallisempaa kuin sulatetulla sokerilla liimaaminen. Ainoastaan hyvin raskaille ja isoille piparielementeille suosittelisin käyttämään sokeria. Pursota Dr. Oetker Baking glue elintarvikeliimaa ensimmäisen talon alareunaan ja tuen kahdelle sivulle.  Paina taloa ja tukea piparialustaan liikuttamatta noin 30 sekuntia. Liimaa loput talot samaan tapaan riviin. Liimaa lopuksi kuusi etualalle levittämällä liimaa kuusen alareunaan ja taakse. 

Kun piparikaupunki on jähmettynyt, viimeistele koristelu suihkimalla hopeistaGlitter Spraytä. Spray toimii parhaiten kun purkkia ravistelee välillä suihkausten välissä.

Jaa piparitaideteoksesi hashtagilla #piparikoti!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Brunssikirja – Brunch all day
– tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti