Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Lidl ja Asennemedia

Virvon varvon tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, kimppu mulle! Nappasin Lidlistä pääsiäiseen kotimaisia keltaisia tulppaaneja ja koristemunia pääsiäiskimppua varten. Pääsiäistä vietämme luonnollisesti kotona. Pääsiäisruoka ja herkut tulevat olemaan pääosassa pääsiäisenvietossa.

Pääsiäinen näkyy Lidlissäkin Deluxe makumallistona, josta löytyy spessutuotteita kulinaristiseen pääsiäiseen. Valikoin kokoelmasta omia suosikkeja, joista syntyi inspiraatioksi pääsiäismenu: pirteä parsarisotto, kahvilammas kotimaisesta luomu karitsanpaistista ja mämmi semifreddo suklaamunamakeisilla.

Kahvilammas

Pitkän talven jälkeen pääsiäisenä syödään sesongin ensimmäisiä parsoja. Risottopohjaan valitsin kuivatulla parsalla maustettua Deluxe risottoriisiä. Soseuttamalla mukaan tuoretta parsaa parsarisotto sai pirteän vihertävän värin. Olemme viime vuosina vähentäneet lihan syöntiä, mutta pääsiäisen kunniaksi pöydästämme löytyy aina kotimaista lammasta. Marinoin Deluxe luomu karitsanpaistin perinteisesti kahvilla ja valkosipulilla.

Useamman ruokalajin menun valmisteluja ja rentoutumista helpottaa kummasti jos jälkiruoka on tehty etukäteen. Mämmi semi freddo eli mämmillä maustettu italialaistyylinen jäädyke koristellaan Favorina suklaamunilla. Favorina namut ovat nyt Lidlissä tarjouksessa neljä kolmen hinnalla, joten samalla hankin meidän lapsille virpomispalkkioiksi isot Favorina suklaapussukat jättisuklaapupuilla. Uskoisin niiden hieman helpottavan pettymystä, ettei naapurustossa virvota tänä vuonna. Stay home. Cook. Eat. Repeat.

Kaikki ainekset Lidlistä lukuunottamatta valkoviiniä.

Parsarisotto

1 puntti parsaa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
50 g voita
2 rk Deluxe oliiviöljyä
1 ps (300g) Deluxe Risotto parsa risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
1 sitruunan kuori
1 sitruunan mehu
6 dl parsan keitinvettä

Tarjoiluun:
Parmesaania

Leikkaa parsojen kannat (n. 2 cm). Keitä parsatankoja runsaassa vedessä noin 5 minuuttia. Laita parsat kylmään veteen keittämisen jälkeen, jotta parsat säilyttäisivät kauniin vihreän värin.  Ota 6 dl parsan keitinvettä talteen risottoa varten.

Pieni sipulit ja siivuta valkosipulinkynnet.Kuullota sipuleita runsaassa voissa ja oliiviöljyssä isolla paistinpannulla tai kattilassa. Lisää risottoriisi ja sekoittele. Varo polttamasta riisiä. Annan riisin kuullottua noin 5 minuuttia kunnes se on hieman läpikuultavaa.

Lisää viini, hienoksi raastettu sitruunan kuori ja sitruunamehu ja anna poreilla pari minuuttia.  Aloita parsan keitinveden lisääminen erissä noin 1-2 dl kerrallaan. Sekoittele risottoa välillä. Jatka näin noin 20 minuuttia kunnes neste on lähes imeytynyt. 

Soseuta sillä välin keitety parsat. Leikkaa parsat pienemmiksi paloiksi. Säilytä nuput annosten koristeluun. Soseuta parsat ja 1 dl parsojen keitinvettä. Purista joukkoon hieman sitruunamehua.

Kun risotto on valmis sekoita vielä joukkoon parsasose ja anna poreilla muutama minuutti. Tarjoile parsarisotto parsanuppujen ja parmesanin kera.

Kahvilammas

n. 1,4 kg Deluxe suomalainen luomu karitsanpaisti (pakaste)

kahvimarinadi:
100 g huoneenlämpöistä voita
1 rkl Bellarom French Blend tummapaahtoista kahvia
1 rkl Deluxe balsamico
2 valkosipulinkynttä
1 tl kuivattua rosmariinia
1 tl sormisuolaa
rouhittua mustapippuria

Esivalmistelut
Ota karitsanpaisti sulamaan jääkaappiin yön yli 2 päivää ennen tarjoilua.

Lampaan marinointi
Seuraavana päivänä pyyhi karitsanpaistin pinta talouspaperilla kuivaksi ja laita lammas vuokaan. Purista valkosipulinkynnet ja sekoita marinadin kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Levitä marinadi käsin lampaan pintaan tasaiseksi kerrokseksi. Laita lammas muovipussiin ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli.

Lampaan paistaminen
Ota karitsanpaisti jääkaapista huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. Kypsennä paistia 200-asteessa 15 minuuttia. Laske lämpötila 150-asteeseen ja kypsennä reilu 60 minuuttia tai kunnes sisälämpömittari näyttää 60 astetta (punertava liha). Kypsän paistin sisälämpötila on 70 astetta. Otin omani pois kun mittari näytti 65-astetta. Valele paistia muutaman kerran paiston aikana vuoan pohjalle kasaantuneella liemellä. Anna paistin vetäytyä noin 20 minuuttia folion alla ja poista verkko ennen tarjoilua.

Vinkki! Lampaan kanssa makupariksi sopii Maribel minttuhyytelö!

Mämmi semifreddo

2 dl Milbona vispikermaa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
250 g Hoviruoka mämmiä

Koristeluun:
Favorina Dragee Milk Chocolate Eggs suklaamunia

Erottele kananmunat. Vatkataan kolmessa eri astiassa kolme vaahtoa.

Vatkaa ensin keltuaiset vaaleaksi vaahdoksi ja vatkaa mämmi joukkoon. Vatkaa valkuaiset ja 1/2 dl sokeria vaahdoksi noin 5 minuuttia.
Vatkaa vispikerma ja 1/2 dl sokeria vaahdoksi.

Sekoita kermavaahdon joukkoon keltuais-mämmivaahto ja kääntele lopuksi valkuaisvaahto joukkoon. Kaada massa vuokaan. Murskaa suklaamunamakeiset veitsen tylpällä kahvalla ja koristele. Pakasta vähintään 6 tuntia tai yön yli.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti