Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Riitan Herkku ja Asennemedia

Trööt! Vappuhuuma nousee – ainakin keittiössä. Tuleva vappu on erilainen kuin mihin on totuttu ja vähintäänkin mieleenpainuva. Vappuruokia ja keväästä nauttimista ei ole onneksi peruttu. Omissa suunnitelmissa on rentoa ruoanlaittoa, vappubrunssi perheen kesken, munkkien paistoa, lapsille vappupallojen hakeminen ja retkeily laatikkopyörällä lähimettässä.

Vappubrunssi ja kuplivat juhlajuomat kaipaavat mielestäni keväistä ja raikasta ruokaa. Pieni ja raikas brunssimenu voisi näyttää vaikka tältä: tanskalaisista smørrebrødeistä inspiraationsa saaneita saaristolaisvoileipiä tili-hernetuorejuustolla, nektariini-mozzarella salaattia ja jälkiruoaksi kokonainen, lämmitetty Riitan Herkun leipäjuusto hunajalla ja marjoilla.

Saaristolaisleivät Suomen suloisimmasta leivästä

Tanskalaiset voileivät Smørrebrød ovat Tanskassa suosittu lounas tai brunssiruoka. Vuokaleipäsiivun päälle ängetään niin paljon täytteitä, ettei leipää näy eli et voi vetää överiksi. Tein leivistä suomalaisen saaristoversion. Pienellä Kökarin saarella, 2,5 tunnin merimatkan päässä mantereelta valmistuu Kökar Premium saaristolaisleivät. Kökarin leipä ansaitsee tittelin Suomen suloisin leipä. Pieni leipä on kääritty kauniisti pahvipakkaukseen, jonka pohjasta voi leikata irti suloisen saaristoaiheisen postikortin. Leipä tuoksuu ja maistuu ihanan maltaiselle ja siirappiselle. Kökar siivujen päälle sutaisin herneistä, tuorejuustosta ja tillistä pyöräytettyä tahnaa. Saaristolaisvoileipien täytteiksi sopii esimerkiksi peruna, kananmuna ja kylmäsavulohi. Mitä ruokaisia herkkupaloja!

Vappumenu kannattaa koostaa niin, että ainakin osa ruoista vie vähän aikaa ja vaivaa. Mozzarellasalaatin pyöräyttää nopeasti. Perinteisten tomaattien sijaan kannattaa mozzarellan kanssa kokeilla myös nektariineja tai persikoita.

Nektariini-mozzarellasalaatti

1 pkt Riitan Herkku mozzarellaa
4 nektariinia
rukolaa
oliiviöljyä
balsamicoa
hunajaa
mustapippuria

Leikkaa nektariinit lohkoiksi. Siivuta mozzarella. Asettele lautaselle ja pirskottele päälle oliiviöljyä, balsamicoa ja hunajaa.

Vinkki! Jos kaupasta ostettaessa nektariinit ovat vielä kovia, anna niiden kypsyä päivä tai pari.

Narsk! Leipäjuuston kuuluu narskahtaa suussa kun sitä haukkaa. Riitan Herkku on saanut alkunsa leipäjuuston valmistuksesta ja se onkin heidän perinteikkäin tuote. Riitan Herkun leipäjuustot valmistetaan täysin ilman säilöntä- ja lisäaineita perinteisin menetelmin Pohjanmaalla. Rakastan lämmitettyä leipäjuustoa simppelisti hunajalla ja lakkahillolla tai marjoilla. Riitan Herkun leipäjuustoa saa monessa eri koossa, jos tämä isoin, kokonainen 600 gramman leipäjuusto tuntuu hieman liioittelulta omalle porukalle.

Pannuleipäjuusto

6-8 hlö

1 pkt (600 g) Riitan Herkku leipäjuustoa
rypsiöljyä
hunajaa
marjoja

Sudi uuninkestävä pannu kevyesti rypsiöljyllä. Valuta ylimääräinen neste leipäjuustosta ja aseta leipäjuusto pannulle. Paista uunin keskitasolla 160-asteessa 10-15 minuuttia. Tarvittaessa valuta kertynyttä nestettä hieman pois. Valele päälle hunajaa ja koristele marjoilla.

Vinkki! Leipäjuuston voi lämmittää myös liedellä tai nopeasti mikrossakin (ette sitten kuulleet tätä minulta).

Saariston voileivät

5 kpl

1 pkt Kökar Premium Saaristolaisleipää

Hernetuorejuusto

3 dl tuoreita- tai pakasteherneitä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
nippu tilliä
1 tl hunajaa
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
ripaus suolaa
mustapippuria

Seseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Hernetuorejuusto saa jäädä hieman rouheaksi.

Laita voileipien päälle esimerkiksi perunasiivuja keitetyistä perunoista, keitettyä kananmunaa, kylmäsavugraavilohta, sitruunasiivuja, herneenversoja ja yrttejä kuten rosmariinia tai tilliä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Yksi kommentti

  • Taina sanoo:

    Narskujuustosta meillä puhutaankin kotona 😀 Arkisesti sitä otetaan aina pala, heitetään hetkeksi mikroon ja hilloa päälle, nam.

Jätä kommentti