Skip to main content

Koko talven puputettu pasta alkaa sopivasti pikkuhiljaa tökkimään, mikä onkin luonnollinen siirtymä pizzakesään! Kesäkuusta alkaen pizzauuni pöhisee taas tuttuun tapaan Suomenlinnassa. Toissakesäinen kahden viikon pizzaopintomatka Roomaan ja Napoliin, useamman kesän kokemus Ooni 3 pizzauunista ja Nirson huippuunsa viritetty pizzataikina ovat yhdessä resepti täydelliseen napolilaiseen pizzaan omassa kotipizzeriassa. Napolilainen pizza otetaan haltuun askel kerrallaan ja ensimmäisenä vuorossa on kokemukset ja vinkit Ooni 3 pizzauunista, joka on oleellinen osatekijä matkallasi kohti kaikkien aikojen pizzakesää.

Social cooking

Pizzauunin kanssa ei sitten missään vaiheessa mitään illallista istuta. Napolilaisen pizzan valmistaminen ei ole social dining, vaan social cooking. Se on tomaattikastiketta, hikeä, savua ja naurua. Vieraat pääsevät osaksi elämysiltaa ja pizzan paistoa. Yleensä yksi muotoilee pizzapohjia ja täyttää, toinen paistaa, kolmas lisää pellettejä ja neljäs vetää pizzaslaisseja naamaan työrupeaman välissä.

Pieni ihme – Ooni 3 pizzauuni

Faktat tiskiin: täydellistä napolilaista pizzaa on mahdoton valmistaa kotiuunissa. Optimi paistolämpötila huitelee 400-500 asteessa. Muutama kesä sitten panostimme suomalaiseen keksintöön Ooni 3 -pizzauuniin ja en ole katunut. Ooni 3 pizzauuni kuumenee puupelleteillä jopa 500-asteeseen vain 15 minuutissa. Kompaktin kokonsa ansiosta uuni on helppo säilyttää kantolaukussa varastossa ja ottaa mukaan vaikka mökille. Ainoina miinuksina sanoisin, että uunin käyttö ja pizzan paistaminen vaatii hieman harjoitusta. Lisäksi pizzauunia tulee käytettyä lähinnä pizzan paistamiseen, eikä se oikein sovellu grillin korvikkeeksi vaikka pieniä määriä esimerkiksi kasviksia onkin tullut paistettua parilalla. Ihmevekottimen hinta pyörii 200 euron paikkeilla. Sittemmin markkinoille on tullut kaasulla toimiva Ooni Koda* (mainoslinkki). Kaasu saattaisi olla helppokäyttöisempi, mutta toisaalta pidän itse juurikin pellettien tuomasta savun mausta.

Vinkit Ooni 3 pizzauunin käyttämiseen

Pelletit
Ooni 3 lämpenee puupelleteillä. Pelletit tulisi olla lehtipuuta, joka palaa paremmin kuin havupuu. Oonin omat brändätyt pelletit ovat lehtipuuta, mutta muunkin merkkiset lehtipuupelletit ovat meillä toimineet.

Ooni 3 sytyttäminen
Pellettejä täytetään pellettipesään ohjeen mukaiseen rajaan asti. Pelletit syttyvät hyvin vahapohjaisilla sytytyspaloilla. Laitta sytytyspala pellettipesään ja tuikkaa tuleen. Ruoki hieman pelleteillä ja uuni on valmis käytettäväksi 10-15 minuutissa.

Suomenlinnan kesäillassa Viimeistä murua myöten-Saara ja Nirso pizzamestarina

Ruokkiminen
Pizzauunia pitää ruokkia pelleteillä tasaisesti. Kuinka paljon ja kuinka usein riippuu jopa tuulen suunnasta ja miten hyvin ilma kiertää tulipesässä, mutta perussääntönä lisäämme pellettejä pienen kourallisen muutaman minuutin välein. Ei kuitenkaan liian isoja määriä kerralla: palaminen voi tukahtua. Huomaat sen viimeistään siitä kun yht’äkkiä palaminen käynnistyykin ison savupossauksen saattelemana. Puhtaana palaminen on oleellista. Älä ruoki uunia pelleteillä silloin kun pizza sisällä. Hyvä väli ruokkia on paistojen välissä.

Buuttaus
Olemme huomanneet, että noin 6 pizzan paistamisen jälkeen pizzauuni pitää ”buutata” eli tyhjentää pellettisäiliö ja sytyttää uudelleen. Nirson teoria on, että uuni kerää nokea ja ilma ei kierrä kunnolla, jolloin pelletit eivät pala puhtaasti ja lämpötila alkaa laskemaan. Parhaimmillaan olemme paistaneet 12 pizzaa ja selvinneet siis yhdellä buuttauksella.

Paistolämpötila
Lämpötila pitäisi olla vähintään 400-astetta. Tämän kesän ostoslistalla on infrapunamittari, jotta voimme mututuntuman sijaan tarkkailla uunin lämpötilaa. Liian alhainen lämpötila pitkittää paistoajan ja pizza kuivahtaa.

Pizzan paistaminen
Optimaalinen paistoaika on noin 1,5 minuuttia. Laitan muotoillun pizzapohjan jauhotetulle alumiiniselle Ooni pizzalapiolle ja ladon täytteet ravakasti. Pizza liu’utetaan uuniin ja luukku kiinni. Odotetaan 20 sekuntia.
Avaa luukku, käännä pizzaa 90-astetta pizzalapion ja/tai pihtien avulla, sulje luukku ja odota 20 sekuntia. Tämä toistetaan neljä kertaa tai kunnes pizza on valmis.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

5 Kommenttia

 • Suvi sanoo:

  Hei, myös uuni3 on sataavilla kaasulisäosa. Itse olen myös pellettejä tähän asti käyttänyt, mutta tilasin juuri pellettisäiliön tilalle kiinnitettävän kaasuosan juurikin tasaisemman lämpötilan ja vähemmän säädön vuoksi. Itsellä pellettien lisäys siinä paistamisen lomassa välillä unohtuu, ja uunin lämpötila pääsee nopsaa laskemaan. Kaasulisäosan saa tilattua ainakin verkkokauppa.comista. alun perin sain kipinän oman uunini hommaamiseen juuri sinulta, kiitokset, aivan mahtava vehje kyllä!

  • Jenni sanoo:

   Hyvä huomio! Ilmeisesti et ole vielä ehtinyt kokeilla kaasulisäosaa? Olisi kiva jos jaksat/ehdit/muistat, niin kerro miten se toimi ja vaikuttaako mielestäsi makuun?
   Kaasussa mietityttää just se että siihen ei ehkä tulee sitä samaa, kivaa savun makua. Mutta toisaalta onhan se iso helpotus jos itse paistaminen on helpompaa, jolloin kokonaisuutena pizza saattaa olla onnistuneempi.
   Joka tapauksessa ollaan myös tykästytty Ooniin ja ei ole ollut turhake 🙂

 • Ilona sanoo:

  Hei, haaveilen tästä, mutta mietin kuinka kuuma uuni on ulkopuolelta? Pienten lasten kanssa hääräillessä pitää aina miettiä näitä riskejä.

  Entä kuinka kauan tämän kestää jäähtyä?

  Kiitos inspiraatiosta ja ihanista resepteistä!

  • Jenni sanoo:

   Heippa Ilona! Uuni on kuuma myös ulkopuolelta käytettäessä.
   Mutta käytännössä yhtä vaarallista kuin esim pallogrillillä grillattaessa. Meidän lapset on jo 6 ja 10, joten tilanne hoituu jo tiukasti komentamalla 😀 Mutta pienten lasten kanssa pitää olla tarkkana / joku katsomassa että lapset eivät tule lähelle. Uuni jäähtyy suht nopeasti. Palamaan jääneet pelletit pesässä voi käytön jälkeen kipata esim metalliämpäriin ja laittaa vähän vettä päälle.

 • pizzansyöjä sanoo:

  Itse hankin tuon saman uuni 3;n muutama vuosi sitten ja kerran kokeiltuani hankin samantien siihen kaauspolttimen, koska pelletit tuntui ihan mahdottoman vaikeilta kun yksin yritti kokkailla. Tänään juuri tilasin isomman kaasukäyttöisen Ooni Koda 16-uunin Black friday tarjouksena. Aivan huippuvehje tuo alkuperäinenkin, ja isot on odotukset ja isompaa pizzaa odotellssa… 🙂

Jätä kommentti