Skip to main content
Perunamunakas

Olet mitä syöt. Kesän jäljiltä olen napolilainen pizza, inkivääriolut, jäätelö ja Fazerin sininen. Normaalioloissa olen viisveisannut kesäkiloista, jotka ovat karisseet yhtä nopeasti kuin ovat tulleetkin arjen iskiessä naamalle syksyn tullen. Kun juoksee päähiessä työhuoneen, päiväkodin, ruokakaupan ja kissanristiäisten väliä hyötyliikuntaa tulee yllättävän paljon. Tämä syksy tulee olemaan erilainen ja paljon staattisempi. Kaikki harrastukset ovat tauolla mukaanlukien kuntosali ja vesijuoksu, palaverit hoituvat omalta kotisohvalta ja ylipäänsä tulemme varmasti karsimaan kaikki ei-pakottavat menot.

Perunamunakas

Hyvän olon ruokavalio

Kiloja ei ole tullut paljoa, mutta samaa kesärataa en voi enkä halua jatkaa pidemmän päälle. En omista vaakaa, eikä se kilon päälle ole, mutta en pidä turvonneesta olosta. Suhtaudun suurella varauksella näihin ajatuksiini. Vuosikymmen sitten vedin överit ja ns. terveellisyydestä tuli pakkomielteistä. Överit as syömisien excelöinti, vartalon mittaus mittanauhalla, tiukka Atkins dietti ja päivittäinen treenaaminen. Ei hyvä. Nyt päätin tehdä vain pieniä muutoksia. Jo se ettei vedä pizzaa ja limonadia jatkuvasti tekee todennäköisesti tehtävänsä. Lisäksi välttelen arjessa valkoista viljaa, syön täysjyvää, lisään kasviksia ja kalaa ja en syö karkkia ja herkkuja arkitilanteissa. Muutokset pitää olla niin pieniä ja helppoja, että niistä pystyy pitämään kiinni ilman kärvistelyä.

Perunamunakas

Perunamunakas – näpsäkkä lounas

Tärkeää on syödä hyvin, riittävästi ja säännöllisesti ihan peruspöperöitä. Perunamunakas savulohella ja fetalla on oiva esimerkki hyvän olon ruoasta: maukasta, täyttävää ja terveellistä! Munakkaaseen sain kätevästi ujutettua edellisen päivän perunat. Perunoiden lisäksi munakkaaseen on piilotettu yksi pieni kesäkurpitsa, jota saa nyt sadonkorjuun aikaan euron kilo hintaan. Savulohi ja feta tuovat lisää makua ja ruokaisuutta. Tein vastaavan toisenkin munakkaan aikaisemmin viikolla, johon laitoin perunan sijaan runsaasti herneitä. Ihanan kesäinen sekin. Perunamunakas säilyy hyvänä myös seuraavaan päivään.

Perunamunakas resepti

pannullinen / 4 hlö

2 rkl rypsiöljyä
1 rkl voita
6 keitettyä perunaa
1 pieni kesäkurpitsa
8 munaa
tuoreita yrttejä
suolaa
pippuria
100 g fetaa
250 g savulohta
kourallinen tuoretta pinaattia

Laita uuni lämpenemään 225-asteeseen.

Kuutioi perunat ja kesäkurpitsa. Paista perunoita rypsiöljyssä ja voissa isolla uunin kestävällä paistinpannulla kunnes ne ovat hieman ruskistuneet. Lisää kesäkurpitsat ja paista hetki.

Sekoita sillä välin munat, pienityt yrtit, suola ja pippuri. Kaada munaseos pannulle. Lisää myös savulohi paloina, murustettu feta ja pinaatin lehdet. Paista miedolla lämmöllä noin 5-10 minuuttia. Voit laittaa päälle esimerkiksi kattilan kannen tai uuninpellin, jotta munakas valmistuu nopeammin. Paahda lopuksi uunin ylätasolla muutama minuutti. Uunissa paahtaminen ei ole pakollista, mutta näin munakas kypsyy paremmin myös pinnalta ja paahtuu kauniisti.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti