Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Rajamäen ja Asennemedia

Salt vinegar perunat

Pystytkö melkein maistamaan rapeakuoriset, happaman suolaiset ja valkosipuliset salt & vinegar perunat hunajakermaviilillä ja korianterilla? Ainakin jos olet joskus maistanut salt & vinegar sipsejä! Makuaisti kehittyykin läpi elämän ja sitä voi harjoittaa maistelemalla rohkeasti erilaisia makuja ja herkuttelemalla. Kokkaamisessa ja maustamisessa kehittyy kokemuksen (ja syömisen) karttuessa, mutta se ei ole rakettitiedettä. Jokainen voi olla makusankari!

Maustamisella näinkin yksinkertaisesta raaka-aineesta kuin peruna voi saada kaikkia makunystyröitä suloisesti kiusaavan herkun. Salaisuus on keitinveteen lisätty Rajamäen väkiviinaetikka ja kätevä, nestemäinen Luomu Liquid valkosipuli mauste.

Pikkelöity kukkakaali
Pikkelöity kukkakaali ja chilit etikkaliemessä.

Maustamisen ABC

Muutamalla maustamisen perussäännöllä pääsee jo pitkälle ja näitä periaatteita käytän ihan päivittäin ruoanlaitossa. Yleensä yritän korostaa raaka-aineiden omaa makua, lukuunottamatta esimerkiksi todella mausteisia aasialaisia ruokia, joissa itse mausteet saattavat ottaa pääroolin.

Käytössä olevasta makupaletista löytyy suolainen, makea, karvas, hapan ja umami. Ajattelen näitä usein pareittain: suolaisen vastapainoksi jotain makeaa tai makeaa pehmentämään karvautta tai happamuutta. Jos raaka-aine on makea, saatan lisätä ensitöikseni suolaa ja happoa. Happamuutta saa esimerkiksi sitruunasta, etikasta tai viinistä. Hapanta ruokaa saatan suolata kevyemmin, mutta lisätä makeaa sokerista, hunajasta tai hedelmistä. Umami on näistä ehkä vaikeimmin hahmotettava, mutta sitä voisi kuvitella pyöreänä, täyteläisenä ja maukkaana makuna, jota on esimerkiksi lihassa, juustoissa, balsamiviinietikassa, kypsässä tomaatissa, soijakastikkeessa, sienissä ja punaviinissä.

Lisäksi kiinnitän huomiota ruoan tekstuuriin. Annos on moniulotteisempi kun suu maistaa jotain pehmeää, jotain rapeaa, jotain täyteläistä, jotain kevyttä. Erilaiset mausteet ja yrtit tuovat myös moniuloitteisuutta makuun. Mikä sopii parhaiten omaan suuhun, selviää kokeilemalla ja maistelemalla.

Mausta voi myös tehdä intensiivisemmän tiivistämällä ja liottamalla. Raastetuista kotimaisista omenoista irtosi intensiivinen maku liottamalla niitä yön yli kuumassa etikka-sokerisiirapissa. Eikä missä tahansa etikassa vaan Rajamäen kanelilla maustetussa omenaviinietikassa, joka antoi täydellisen syksyisen makuvivahteen. Seuraavana päivänä pääsin nautiskelemaan kupposesta höyryävää omena shrub juomaa.

Omena shrub
Lämmittävä omena shrub juoma kanelilla maustetulla omenaviinietikalla.

Pikkelöinti – helppoa kuin 1-2-3

Yksi helppo ja hauska tapa maustaa ja kypsentää on pikkelöinti. Pikkelöinti on oikeastaan pikaversio säilömisestä. Pikkelöimällä saa hauskaa makumaailmaa ja pidempää ikää esimerkiksi kasviksille ja hedelmille. Pikkelöinnin perussääntö on pikkelöintiliemen suhde 1-2-3. Yksi osa etikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä. Pikkelöinti liemen voi kiehauttaa tai kaataa kylmänä kasvisten päälle. Toinen perussääntö on huolehtia että välineet ja raaka-aineet ovat puhtaita. Pikkelöin kukkakaalin etikkaliemessä muutaman chilin kera. Kuumensin liemen ja kukkakaalit ovat valmiita nautittavaksi jo muutamassa tunnissa ja vielä vaan parempia päivien päästä. Oma valintani pikkelöintiin, esimerkiksi mummonkurkuille, on jääkaappini vakiovaruste eli vahva väkiviinaetikka.

Chilikukkakaali

kukkakaali
1 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä
tuoretta chiliä

Kuumenna väkiviinaetikka, sokeri ja vesi kattilassa. Kaada kannelliseen purkkiin kukkakaalinnuppujen ja chilien kanssa. Anna maustua vähintään tunti. Siirrä jääkaappiin säilöön.

Salt vinegar perunat

Salt & vinegar perunat

10 perunaa
1 l vettä
2 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa
1 rkl suolaa
2 rkl Rajamäen Ekstra-neitsytoliiviöljyä
1 rkl Rajamäen Luomu Liquid valkosipuli
sormisuolaa
mustapippuria

hunajakermaviilikastike
1 prk (200g) kermaviiliä
1 korkillinen Rajamäen omenaviinietikkaa hunaja
suolaa
mustapippuria

tarjoiluun
tuoretta korianteria

Keitä perunoita 20 minuuttia väkiviinaetikalla ja suolalla maustetussa vedessä. Levitä perunat uuninpellille leivinpaperin päälle ja kuivaa tarvittaessa. Litistä perunat esimerkiksi toisella uuninpellillä tai perunamuussaajalla. Pirskottele päälle reippaasti oliiviöljyä ja mausta Luomu Liquid valkosipuli nestemäisellä mausteella. Kypsennä uunissa 200-asteessa 20 minuuttia ja lopuksi vielä muutama minuutti grillivastuksella. Perunat saavat olla pinnalta rapsakoita! Viimeistele suolalla ja mustapippurilla. Jos haluat perunoista extra-etikkaisia voit vielä sivellä niille lisää etikkaa.

Sekoita kermaviilikastikkeen kaikki ainekset. Tarjoile salt & vinegar perunat kermaviilikastikkeen ja tuoreen korianterin kera!

Omena shrub

4 kotimaista omenaa
2 1/2 dl sokeria
2 dl Rajamäen omenaviinietikka kanelia
1/2 dl Rajamäen omenaviinietikka hunajaa

Tarjoiluun
omenasiivu
kanelitanko
kuumaa vettä

Pese ja raasta omenat kuorineen. Kuumenna kattilassa sokeri ja etikat. Kaada etikkaliemi omenien joukkoon kannelliseen astiaan. Anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa vähintään yön yli. Siivilöi siirappi talteen.

Tarjoile juomana 1/3 osa siirappia ja 2/3 kuumaa vettä. Koristele omena shrub omenasiivulla ja kanelitangolla.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Yksi kommentti

Jätä kommentti