Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Finnair

Lappi matkavinkit Ivalo Rovaniemi

Liemessä Lappi-kiertue käynnistyi Finnairin suoralla lennolla Helsingistä Ivaloon. Ylä-Lapissa sijaitseva Ivalo on pohjoisinta seutua, mihin olen koskaan matkustanut. Ivalon lentokentältä matkaa kätevästi Inariin ja Saariselälle. Marraskuun lopulle sijoittuneella puolentoista viikon matkalla pääsin todistamaan lumen ja talven saapumista Lappiin. Viimeinen etappi oli jo lumivaippaan kietoutunut Lapin pääkaupunki Rovaniemi, josta lensimme niin ikään suorilla lennoilla takaisin Helsinkiin reilussa tunnissa.

Mustaan talveen tottuneelle pelkkä lumen näkeminen oli elämys. Kaikkialla mihin katsoi oli niin kaunista! Lapin matkailu on kehittynyt huimasti ja tarjolla on palveluita laidasta laitaan. Lähdimme hakemaan Lapista elämyksiä, tunnelmaa ja hyvää ruokaa. Tässä Liemessä Lappi-kiertueen vinkit Ivaloon ja Rovaniemelle! Koko matkan löydät @liemessa Instagram-profiilin kohokohdista.

Matkavinkit Inari

Matkavinkit Ivaloon ja lähialueille

1. Revontulien bongaus

Ylä-Lappi on otollista revontulivyöhykettä. Saapuessa taivas oli kirkas. Revontuliennusteen mukaan aurinkotuuli oli voimistumassa. Lasi-iglu on mukavin tapa bongata revontulia ja ihailla tähtitaivasta. Wilderness hotelli sijaitsee 45 km Ivalon lentokentältä Inarijärven rannalla.

Tositarina. Illallisen jälkeen ulkona hotellin ulkopuolella seisoi joulupukki, joka kysyi onko tytöt olleet kilttejä. Vastasimme myöntävästi. ”Rannassa näkyy nyt revontulet, menkäähän!” Pukki viittoi. Kiiruhdimme hakemaan kamerat sen kummemmin miettimättä yllättävää kohtaamista.

Matkavinkit Lappi

Harmaa kapea vaippa taivaalla sävyttyi ensin vihertäväksi ja jo hetken päästä loimusi upeasti järven yllä. 15 minuuttia myöhemmin esitys oli ohi. Ilmassa täytyi olla Lapin taikaa, että näimme revontulet ensimmäisenä iltana! Ilman joulupukkia olisimme saattaneet mennä iltapuulle huomaamatta alkavaa luonnon ihmettä. Revontulia voi joutua odottamaan pitkäänkin ja takuita revontulien näkemiselle ei tietenkään ole. Ivalon ja Inarin seudulla järjestetään revontulisafareita, joista kunnianhimoisimmilla saatetaan revontulia metsästää yötä myöten isollakin alueella.

Matkavinkit Lappi

2. Ravintola Aanaar

Vuoden 2020 ravintolaksi valittu Aanaar on must näillä leveyspiireillä. Lapin perinteisiä makuja innovatiivisesti tarjoava Aanaar sijaitsee aivan Inarin keskustassa hotelli Kultahovin yhteydessä. Kala ja poro näkyvät vahvasti listalla, kuten alueen vahvuuksiin kuuluukin. Viiden ruokalajin Inari Menun mieleenpainuvimmat annokset olivat siikatartar, odotettu grillattu Inarin siika ja hillasorbetti viilikreemillä. Ravintolan alasali oli astetta rennompi sisustukseltaan ja enemmän omaan makuuni kuin yläsali valkoisine pöytäliinoineen. Kokenut tarjoilija luki hienosti ruokaseuruettamme ja jutusteli rennosti, mutta asiantuntevasti illan aikana.

Matkavinkit Lappi

3. Luontopolku ja kuksakaakaot laavulla

Ivalosta on lyhyt matka Urho Kekkosen ja Lemmenjoen kansallispuistoihin eräilemään. Lähettyvillä on myös useita matalankynnyksen retkipaikkoja, joihin pääsee helposti opastettuja teitä tai polkuja pitkin. Helpointa on kysyä hotellilta retkikarttaa ja vinkkejä lähialueen kohteista. Meidän valinta oli pieni aamupäiväretki upean luonnon keskelle Jäniskoskelle. Jäniskoskella voi käydä kävelemässä eri pituisia reittejä oman kunnon mukaan. Kosken yllä riippuvan sillan toisessa päässä pilkotti laavu, jonne istahdimme juomaan kuumaa kaakaota kuksista.

4. Rauhoittava Saariselkä

Saariselkä, 30 km Ivalosta on talviurheiluparatiisi: hyvät hiihtomaastot -ja ladut, laskettelukeskus ja lapsiperheitä houkutteleva maailman pisin 1,2 kilometrin pulkkamäki. Huipulla tuulee sanonta pitää paikkansa Kaunispään tunturissa. Onneksi huipulla sijaitsevassa kahvilassa pääsee lämmittelemään takkatulen ääreen ja munkille ja kaakaolle.

Saariselkä ravintolat
Matkavinkit Saariselkä

Saariselän iglukylä Northern Lights Villagen aamiaisella voit ihastella pihamaalla tepastelivia poroja. Marraskuussa lunta ei ollut vielä aivan tarpeeksi porosafarille, mutta pääsimme tekemään lähempää tuttavuutta porojen kanssa saamelaisella Joiku Kotsamo porotilalla Saariselällä. Pääsimme syöttämään poroille jäkälää ja lopuksi keittelimme kodassa lämmittävät pannukahvit.

Porosafari Lappi

Matkavinkit Rovaniemelle

1. Lakkavohveli Rovaniemen suosituimmassa kahvilassa

Lapin pääkaupungissa Rovaniemellä on vireä ravintola- ja kahvilakulttuuri ja taso on korkea. Sanoisin että ruokamatkaaja ei voi jättää väliin viikonloppua Rovaniemellä. Kysyn vaan kuinka monta lakkavohvelia voi syödä viikonlopussa Rovaniemen suosituimmassa ja tyylikkäässä Cafe & Bar 21:ssä? Ainakin kaksi ja erään Instagram seuraajan mukaan kuulemma neljä.

Kahvila Rovaniemi

2. Yllättävä ravintola Nabo

Tunnelmassa ja kynttilän valossa kylpevä Nabo oli reissun yllättäjä! Haawe hotellimme läheltä löytynyt Nabo huokuu sesonkiajattelua, paikallisten raaka-aineiden arvostusta ja innovatiivisuutta sortumatta kuitenkaan liialliseen kikkailuun. Valittavissa on kaksi menu-kokonaisuutta: kasviksia, lihaa- ja kalaa sisältävä Fauna ja vegaaninen Flora. Olen sitä mieltä, että heti alkuun pöytään tuotu ravintolan leipä määrittää usein illan kulun. Nabon hapanjuurileipä ja poltettu voi siivittikin loppuillan täydelliseksi illalliskokemukseksi, jonka viimeisteli loistava palvelu.

Ravintolat Rovaniemi
Lappi ravintolat

3. Persoonallinen ravintola Gustav

Alkusyksystä avautunut Gustav bar & kitchen houkuttelee Rovaniemen keskustassa niin pikku purtavalle baarin puolelle kuin pitkän linjan illalliselle ravintolan takasaliin. Ilmassa on rentoutta, rouheutta ja tyyliä. Voisin veikata että kyseessä on Rovaniemen kuumin ravintolauutuus!

Lappi ravintolat

Tarinat kulkurisieluisesta Gustavista, joka arvostaa hyvää ruokaa ystävien seurassa soljuu Gustavin ruokalistalla. Knut-hapanjuurileipä on Gustavin isoisän peruja. Gustavin Pohjois-Ruotsin tunturiretkien suosikkisuomukas eli rautu on paistettuna ryhdikäs ja maukas, jokaisen eränkävijän herkku. Sienirisoton valmistukseen osallistuvat Gustavin lapsenlapsetkin pienet sienikorit kädessään. Tarina jatkuu läpi listan. Gustav on tosin kuvitteellinen henkilö, mutta se ei himmennä miten hauska pelkästään listaa on silmäillä.

Lappi Rovaniemi

Gustavin annokset ovat pääruokia pienempiä, mutta alkupaloja isompia. Kylmiä tai lämpimiä ruokia kannattaa tilata 2-4 nälästä ja annoksesta riippuen. En osaa päättää oliko parasta paahdettu rautu, sienirisotto vai maa-artisokkahummus. Rehellisesti aivan kaikki oli mielettömän hyvää ja maut niin kohdallaan. Täydellinen päätös Lapin ruokamatkalle!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti