Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Kuusamon Juusto

Juustotarjotin makuparit

Lumi narskuu pakkasesta kenkien alla, taivasta hipovan korkeat kuuset taipuvat tykkylumen alla ja ympärillä on vain rikkoutumaton hiljaisuus. Kuusamo teki Lappi-kiertueella vaikutuksen ja jätti kaipauksen luonnon rauhaan lumisiin metsämaisemiin. Kuten nimikin vihjaa, näiltä vaaroilta on kotoisin myös kotimainen, Suomen pohjoisin juustola Kuusamon Juusto. Olen saanut kunnian toimia ensi vuoden Kuusamon juuston brändilähettiläänä ja juustojen suurena ystävänä en voisi kuvitella mieluisampaa tehtävää.

Ehkä olet kaupassa kiinnittänyt huomiota Kuusamon Juuston harvinaisen kauniisiin tuotepaketteihin? Paikallinen Koillismaan luonto näkyy ilmeessä, mutta myös maistuu juustoissa. Kivisillä ja käsin raivatuilla pelloilla laiduntaa karja, jonka maitoon ympäröivä luonto antaa oman erityisen vivahteensa. Ensimmäisenä tutustutaan muutamiin Kuusamon Juuston herkuttelujuustoihin, joille mietin makuparit ja samalla annan vinkkejä juustotarjottimen kokoamiseen.

Juustotarjottimen kokoaminen ja vinkit!

  • Varaa juustoja noin 100-200 g per nassu riippuen onko juustotarjotin osa tarjoiluita vai päätarjottava.
  • Valitse 2-4 erityyppistä juustoa: miedompaa, vahvempaa, kovempaa ja pehmeämpää. Juustoja ei tarvitse eikä välttämättä kannatakaan olla liian montaa sorttia ettei makupaletti ole liian sekava ja voit vielä maistaa erot juustoissa.
  • Juustojen seurana maistuvat jouluna esimerkiksi mallasleipä, ruisnaksut, piparit, hillot, leikkeleet esimerkiksi poro, hedelmät kuten viinirypäleet, viikuna, omena ja päärynä ja pähkinät.
  • Ota juustot huoneenlämpöön tunti ennen tarjoilua.
Juustotarjotin

Makuparit herkuttelujuustoille

Juustotarjottimelle voi miettiä valmiita makupareja, vaikka lopulta kaikkea maistelisikin iloisesti sekaisin. Stressata ei sentään kannata. Makupareja miettiessä pyrin joko luomaan kontrastia tai korostamaan makua. Ja tuomaan tietysti juustotarjottimelle rakastamiani makuja. Kokosin meidän perheen itsenäisyyspäivän iltaan pienen juustotarjottimen kahdella makuparilla. Näillä pääset hyvään alkuun juustotarjottimen kanssa! Jos syöjiä on enemmän, lisää esimerkiksi Kuusamon Juuston Maasdam tai Mustaleima Emmental.

Vuoristojuusto ja lakkahillo
Lapin tuliainen lakkahillo pääsi juustotarjottimelle Kuusamon Juuston Vuoristojuuston kaveriksi. Vuoristojuusto on omaan suuhun kiteinen, aromaattinen, hapokas ja suolainen. Pieni nokare lakkahilloa toi miellyttävää kontrastia makeudella ja pohjoisen tuulahduksen juustotarjottimelle.

Savustettu gouda ja mallasleipä
Savustetun goudan savuisuutta, kermaisuutta ja jopa mietoa karamellimaisuutta tuin siirappisella itsetehdyllä mallasleivällä. Mallasleivän seassa on kuitenkin puolukoita kirpeinä sattumina, joista kokonaisuuteen tulee yllättävää ja tasapainottavaa hapokkuutta.

Puolukkainen mallasleipä sopii niin jouluiselle juustotarjottimelle kuin joulupöytään. Mallasleivän valmistus sinällään ei ole vaikeaa. Nostatus ja paisto vaativat lähinnä hieman aikaa. Itse taikina vain sekoitetaan.

Puolukka-mallasleipä

2 dl kuumaa vettä
2 dl kaljamaltaita
0.5 l piimää
40 g tuorehiivaa
1,5 dl siirappia
2 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
0,5 rkl suolaa
2 dl puolukoita

Lisää kiehuva vesi kaljamaltaiden joukkoon ja anna turvota hetki. Lämmitä piimä mikrossa tai kattilassa kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva piimän joukkoon. Sekoita piimä-hiivaseos kaljamaltaisiin. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi varovaisesti puolukat.

Anna taikinan nousta 1-2 tuntia liinan alla. Voitele vuoka rypsiöljyllä. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteessa 2,5 h.

Savustettu cheddar

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Yksi kommentti

  • Pirkko Laitinen sanoo:

    Ihana lukea ja katsoa sinun erilaisia kiimnostavis juttujasi ja kuvauksia ja kuvia. Saa hyviä vinkkejä samalla 🙂

Jätä kommentti