Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Pentik

Pentik tarina

Täällä tuntuu rakkaus. Rakkaus, intohimo ja rohkeus tehdä omannäköinen elämä. Rakkaus Posioon. Rakkaus taiteeseen. Rakkaus luontoon. Ja intohimo tekemiseen puolen vuosisadan jälkeen. Vietin kaksi päivää Pentikin vieraana Posiolla tiettävästi maailman pohjoisimmalla keramiikkatehtaalla tutustuen myös lähes 50-vuotiaan Pentikin perustajiin Anuun ja Topiin.

Anu Pentik – teräsnainen Pentikin takaa

Kotimainen Pentik juhlii ensi vuonna 50-vuotis juhlavuottaan. Pentikin syntytarina ansaitsee tulla kerrotuksi. Anu ja Topi muuttivat Posiolle keskelle ei mitään Topin liikunnanopettajan pestin perässä. Anun keramiikkaa syntyi pienessä kellarissa lasten pyöriessä jaloissa. Anu ja Topi perustivat keskelle metsää pienen myymälän ja kahvion keramiikkapajan yhteyteen. Lastenvahti paistoi asiakkaille pannukakkuja ja ihmiset alkoivat todentotta saapua Posiolle. Anu ja Topi nukkuivat myymälän yläkerrassa patjoilla, jotka piilotettiin päivisin asiakkailta.

Pentikin tarinaa leimaa rohkeus, joka näkyi niin keramiikassa kuin 80-luvun aluevaltauksessa nahkavaatteissa. 50 vuodessa Pentikistä on kasvanut Suomen arvostetuimpia ja tunnetuimpia kotimaisia yrityksiä, joka nykyään työllistää 250 ihmistä. Itsekin yrittäjänä sain niin paljon inspiraatiota Anun rohkeudesta ja intohimosta omaan tekemiseen.

Maailman pohjoisin keramiikkatehdas

Pääsin tutustumaan Pentikin keramiikkatehtaan toimintaan. Posion keramiikkatehtaalla valmistuu 300 000 Made in Posio esinettä vuodessa.Osa tuotannosta on automatisoitu, mutta yllätyin miten paljon tehdään edelleen käsin. Pääsin myös itse maalaamaan oman keramiikka-astian, esittelen sen pian Instagram stoorien puolella! Anu Pentik tuli päivän aikana vastaan aina joku uusi keramiikkaprojekti käsissään. Moni Pentik Studion tuotteista onkin Anun itsensä tekemiä tai suunnittelemia.

Vuoden alun uutuus: keraaminen kuksa!

Pentik-mäen kulttuurikeskus

Keramiikkatehdas sijaitsee Pentik-mäellä, joka on niin paljon muutakin kuin tehdas ja upea tehtaanmyymälä. Pentik-Mäellä kävi pelkästään viime kesänä ennätysmäärä eli yli 100 000 vierailijaa. Täällä kannattaa varata riittävästi aikaa. Pentik-mäeltä löytyy myymälän lisäksi museoitu Pentik Kotimuseo eli kotitalo, josta kaikki sai alkunsa, keramiikkanäyttelyitä, Anu Pentik Galleria, Pentik vintage kauppa, josta löytyy menneiden vuosikymmenien aarteita, kahvikuppimuseo ja kahvila.

Pentik Kartano – ylistys kauneudelle

Anu ja Topi ostivat ja kunnostivat parikymmentä kilometriä Pentik-mäeltä sijaitsevan 150-vuotiaan porotilan kymmenisen vuotta sitten. Rakennus jouduttiin restauroimaan lähes täysin, mutta vanhaa vaalien. Nyt Pentik Kartano toimii tapahtumapaikkana, taiteilijaresidenssinä ja on kesäisin auki myös yleisölle. Piharakennuksesta löytyy myös tunnelmallinen kahvila, jossa vohvelirauta käy kesällä kuumana.

Niinkuin en olisi ollut jo täysin häkeltynyt ja pyörryksistä kaikesta tästä vieraanvaraisuudesta, Pentikistä ja Posiosta, pääsimme vielä matkan päätteeksi vierailemaan Anun ja Topin kotiin. Niemen nokassa, järven rannalla luonto oli vahvasti läsnä myös kodin seinien sisällä valon tulviessa sisään suurista ikkunoista. Anu on valmistellut kotiateljeesaan teoksia, jotka ovat nähtävillä ensi kesänä WAM taidemuseossa Turussa.

Kiitos Anu, Topi ja koko ”Pentik-perhe” vierailusta!

Pentik vierailu löytyy kokonaisuudessaan myös Instagramista
@liemessa profiilin kohokohdista!


Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • Aune sanoo:

    Upea tarina ….

  • Leena sanoo:

    Aivan ihana! Inspiroivaa. Löysin juuri sivusi ja oon aivan tohkeissani. Jää seurantaan! Pentikillä pitää päästä käymään tutkimassa enemmänkin.

Jätä kommentti