Skip to main content
osso buco resepti

Talviruokaa! Ruokavalioni vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Hyvä nimitys voisi olla sesonkiruokavalio. Siinä missä kesäisin hädin tuskin syön lihaa, talvella maistuu tuhti lihapata juureksilla. Liha on meille nykyään enemmän viikonloppu- tai juhlaruokaa. Sitä on oppinut jotenkin arvostamaankin erilailla. Lihapataan kannattaa valita mahdollisimman luisia ja rasvaisia lihoja, joita ei useinkaan ole kilohinnalla pilattu. Omiaan on naudan potka, joka on täydellinen milanolaiseen osso buco pataan tomaattikastikkeella. Osso buco pata on yksi meidän talvisuosikeista viikonloppuun, mutta siitä riittää useimmiten pelastamaan pari arki-iltaakin.

osso buco resepti

Tällä kertaa freestailasin osso buco padan ulkomuistista oman fiiliksen ja jääkaapista löytyvien ainesten mukaan. Lähtökohtaisesti kauhean pieleen ei voi lihapadan kanssa mennä jos vaan heittää pataan rasvaisia lihoja, viiniä, tomaattikastiketta, juureksia, suolaa ja mausteita ja hauduttaa pitkään. Jostain käsittämättömästä syystä oli päässyt syntymään tilanne, jossa minulla ei ollut yhtään ruoanlaittoviiniä, eikä mitään muutakaan viiniä kaapeissa (gasp!). Uhrasin siis pataan yhden Nirson alkoholittomista hifistelyoluista. Voit siis vaihtaa oluen esimerkiksi pariin desiin viiniä ja pariin desiin lihalientä.

Osso buco pata

1,5 kg naudan potkaa
1 rkl voita
1 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
6 valkosipulinkynttä
2 lehtisellerin vartta
8 perunaa
juureksia esim. porkkanaa, nauriita tai keltajuuria
1 pl (33 cl) olutta
1 rkl lihafondia
3 prk (á 400 g) tomaattimurskaa
suolaa
mustapippuria
3 oksaa rosmariinia

Nosta lihat huoneenlämpöön 15 minuuttia ennen paistamista. Kuumenna pata kuumaksi. Ruskista lihojen pinnat voissa ja rypsiöljyssä. Nosta lihat sivuun ja mausta reippaalla sormisuolalla.

Lisää rypsi- tai oliiviöljyä ja kuullota padassa pienittyä sipulia, valkosipulia ja varsiselleriä noin 10 minuuttia. Lisää pilkotut juurekset. Pestyjä ohutkuorisia perunoita tai porkkanoita ei tarvitse kuoria. Lisää olut ja anna kiehua hetki. Lisää vielä lihafondi, tomaattimurska ja rosmariinin lehdet. Anna hautua hetki ja nosta uuniin muhimaan kannen alle ensin tunniksi 150-asteeseen. Laske sitten lämpö 125-asteeseen ja anna hautua vähintään 4 tuntia.

osso buco pata
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • Sinikka King sanoo:

    Hello from Vancouver, Canada! Really like your blog…photo’s are beautiful! I left Finland at the age of 3 for Vancouver and am now 71. Would love to see a translation of your recipes into English so my children and grandchildren could enjoy them.
    Please stay safe and healthy.

    • Jenni sanoo:

      I see you have a finnish first name! I am looking into how it would be possible to translate the recipes, lets see! 🙂 Greetings from Helsinki, you stay safe too <3

Jätä kommentti