Skip to main content
Itse tehty tuorepasta

Pastatreenit! Toissasyksyn pastamatkalla Italian Bolognaan osallistuin pastakurssille. Jos haluaa pikaruokaa, kaupan tuorepasta on oiva vaihtoehto. Mutta jos haluaa oikeasti hyvää tuorepastaa, täytyy se tehdä itse. Pastan tekeminen on myös hauskaa! En ole matkan jälkeen vielä tehnyt pastaa itse kotona, koska kuvittelin tarvitsevani pastakoneen. Olen siirtänyt hankintaa siihen kun uusi keittiö valmistuu. Ei ehkä parhaita päätöksiäni. Kaulittiinhan pasta Bolognassakin. Tosin pastan kaulitseminen ei ole mikään sunnuntaimeditaatio, vaan kokonaisvaltainen fyysinen treeni. Tässä tuliaiseni Bolognasta eli vinkit miten syntyy itse tehty tuorepasta ilman pastakonetta!

Itse tehty tuorepasta resepti

Kahden raaka-aineen pastataikina

Itse tehty tuorepasta valmistuu vain kahdesta raaka-aineesta: jauhoista ja kananmunasta tai vedestä. Paistopinta.netistä löytyy syväluotaava artikkeli erilaisten italialaisten jauhojen eroista, mutta tiedä ainakin tämä: tavallinen vehnä ja durumvehnä ovat kaksi eri viljakasvia. Etelä-Italiassa pastaa on tehty durumvehnästä ja vedestä, pohjoisempana kuten Bolognassa tavallisesta vehnästä ja kananmunasta (ilman kananmunaa tavallisesta vehnästä tehty taikina on vaikeasti muotoiltavaa ja liisteröityy keitettäessä). Oliiviöljy ei perinteisesti kuulu eikä sitä mielestäni tarvitse tuorepastataikinaan, mutta sitäkin näkee ohjeissa.

Kurssilla ohjeistettiin, että neljän kananmunan taikinaan vehnäjauhoja tulee 380 g, mutta kylmäkätisille 400 g 😀 Jauhoina kurssilla käytettiin näitä italialaisia 00-vehnäjauhoja. Tein hiljattain kotona pastataikinan semola durumvehnäjauhoista ja kananmunasta. Toimii hyvin niinkin! Jauhopaketeissa usein myös lukee soveltuuko jauho pastan tekemiseen.

itse tehty tuorepasta pastataikina

Instagramissa @liemessa video pastan tekemisestä
kohokohdassa ”Tuorepasta”!

Itse tehty tuorepasta

380 – 400 g italialaista 00-vehnäjauhoa
(tai semola durumvehnäjauhoa)
4 kananmunaa

Kaada jauhot pöydälle keoksi ja tee keskelle aukko. Riko kananmunat jauhojen keskelle. Sekoita jauhoja käsin munien joukkoon vähän kerrallaan. Muotoile taikinaksi. Jos taikina tuntuu kuivalta lisää hieman kananmunaa.

Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia kunnes se on kimmoisaa. Voimaa saa ja joutuu käyttämään. Matalahkolla pöydällä on helpompi vaivata, jolloin saat koko kropan painon mukaan. Kääri pastataikina kelmun sisään ja anna taikinan levätä tunti huoneenlämmössä.

Tuorepasta

Pastan kaulitseminen

Puolita taikina veitsellä ja laita toinen puoli vielä kelmun sisään. Muotoile pasta palloksi ja aseta hyvin kevyesti jauhotetulle pöydälle. Jauhoja ei kannata käyttää liikaa, ettei taikina kuivu. Kaulitse pastaa ja kääntele sitä usein. Voimaa saa käytää. Siinä vaiheessa kun tuntuu, että kaikki toivo on mennyt, olet jo ehkä puolessa välissä. Jatka sinnikkäästi. Nosta pastalevy valoa vasten ja kokeile kuultako kätesi levyn läpi. Silloin pasta on tarpeaksi ohutta. Käsin kaulittaessa levyä ei saa aivan yhtä ohueksi kuin koneella, mutta se ei haittaa.

Pastataikina resepti

Pastan monet muodot

Pastalevystä voit muotoilla haluamasi muotoisia pastoja: tagliatelle eli kuvan nauhapasta, ravioli eli täytetty pastatyyny, farfalle eli rusettipasta, leveä pappardelle nauhapasta, lasagnelevyjä tai näppärisormisille tortellini eli täytetty pastarengas. Tagliatelle on helppo valinta aloittelijalle. Taittele pastalevy pituussuunnassarullalle. Leikkaa veitsellä noin 1 cm paksuisia viipaleita. Avaa pastat, jauhota ja anna kuivua vähintään puoli tuntia ennen keittämistä.

Keitä pasta runsaassa suolalla maustetussa vedessä noin 2 minuuttia. Tarjoile heti haluamallasi kastikkeella!

Itsetehty pasta
Tuorepasta tagliatelle
Pastakurssi itsetehty pasta
La Mia Bologna pastakurssilla Bolognassa.

Kurkkaa samalla Liemessä pastareseptit!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • Johanna sanoo:

    Hei!

    Onko sulla kotivaraa vielä? Oletko koko koronavuoden pitänyt ja päivittänyt sitä? Olisi kiinnostaavaa kuulla tästä, nyt kun on mennyt vuosi koronan kourissa.

  • Petri sanoo:

    Sekä laiskahkona että käsivammaisena teen pastan yleiskoneella. Veikkaan, että rakenne on parempi kuin käsin saa aikaan.

Jätä kommentti