Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Brekuday

Hepanjuurileivonta

Miten päästä helposti alkuun hapanjuurileivonnassa? Ymmärrän, että kynnys voi olla korkeahkolla tyhjentää kalenteri viikoksi ja valmistaa hapanjuuri alusta asti itse ilman varmuutta onnistumisesta. Projektin aikana otsallani virrannut tuskanhiki ei mahtuisi juuripurkkiini. Toivon, että joku olisi aikanaan kertonut minulle tästä löydöstä: Brekuday.fi verkkokaupasta voi tilata Hapanjuurileivonnan aloituspakkauksen (33€) ja muita hapanjuurileivontaan liittyviä tuotteita. Pakkaus pääsi käsissäni tositestiin!

Breku hapanjuurileipä aloituspakkaus

Hapanjuurileivonnan aloituspakkaus sisältää:

Breku hapanjuurileipä aloituspakkaus

Juuren herätys

Aloitin hapanjuurileivonta prosessin juuren herättelyllä torstaina, jotta saisin uunituoretta hapanjuurileipää lauantaina. Juuri tuli kuivattuna lasipurkissa. Murustelin juuren purkin pohjalle, kaadoin päälle vettä ja sekoittelin välillä. Muutamassa tunnissa juuri oli liuennut veteen ja lisäsin juurenherätysjauhot. Jauhot eivät ole luomua, mutta täysin lisäaineettomia, kotimaisia Strömsbergin perinnemyllyn jauhoja.

Juuren koostumus oli paksumpi kuin millaiseksi olen tottunut oman juureni tekemään, joten lisäsin aivan pienen tilkan enemmän vettä kuin ohjeessa. Ohjeessa puhuttiin kädenlämpöisestä vedestä. Yleensä käytän hapanjuurileivonnassa joko yön yli seissyttä tai keitettyä vettä, ja niin päätin tehdä nytkin varmuudeksi. Keitin veden ja jäähdytin sen 27-asteiseksi eli kädenlämpöiseksi.

Annoin juuren porista kylppärin lattialämmityksen päällä yön yli. Aamulla juuri oli selkeästi lähtenyt jo hieman pöhisemään. Tämän juuren tuoksu oli selkeästi miedompi ja sanoisinko miellyttävämpi kuin itsetekemäni äkäisen Pöhinän.

Hapanjuurileipä resepti

Hapanjuurileivonta Brekuday.fi ohjeiden mukaan

Seuraavana päivänä juurta ruokittiin taas juurenherätysjauhoilla ja neljän tunnin päästä se olikin valmis leivottavaksi. Tässä vaiheessa osa juuresta säästetään jääkaappiin tulevia hapanjuuriseikkailuja varten. Ohjeissa kerrotaan myös miten jatkaa leivontaa valmiista juuresta myöhemmin. Hapanjuurileivän leivonta sujui ohjeiden avulla kivuttomasti. Leivontatekniikka oli hieman eri kuin mihin olin itse tottunut: muunmuassa juuri taiteltiin taikinaan vasta veden ja jauhojen jälkeen siinä missä olen yleensä tottunut sekoittamaan juuren heti veteen. Lopputuloksen kannalta sillä ei tuntunut olevan merkitystä. Taikinan taitteluiden jälkeen taikina jätettiin jääkaappiin yön yli.

Aloituspakkauksesta tulee kaksi leipää. Heti leivontapäivänä eli lauantaina muotoilin ja paistoin yhden pitkulaisen leivän pakkauksen mukana tulleeseen vuokaan. Toisen puolen taikinasta säästin vielä seuraavaan päivään jääkaapissa, jolloin tuoretta leipää saisi sunnuntainakin.

Leivän paistaminen vuoassa oli hauska kokemus. Tähän asti olen paistanut leivät padassa. Ohjeiden mukaan paistamalla leipä tuli kypsäksi, mutta olisi voinut nousta hieman enemmän pohjasta. Testasin vielä seuraavana päivänä paiston padassa samalla taikinalla ja pohja nousi hyvin. Eli suosittelin ehkä laittamaan vuoan esilämmitetyn uuninpellin tai pizzakiven päälle paistettaessa. Leivästä tuli todella maukasta! Muoto muistutti paahtoleipää ja lapset hotkaisivatkin leivän käyttämällä siivut leivänpaahtimessa.

Hapanjuurileivonnan salat – kevään ihanin lahja!

Hapanjuurileivonta ja aloituspakkaus voisi olla myös todella ihana äitienpäivä- tai valmistujaislahja! Verkkokaupassa pystyy valita tuotteille eri toimitusosoitteen eli lähettää lahja suoraan lahjansaajalle. Brekuday.fi verkkokaupasta löytyy myös leipurinterä, jolla tehdä upeita kuvioita leivän pintaan, kaunis pyöreä kohotuskori ja hapanjuurileipurin raamattu Leipävallankumous, jonka ehdottomasti suosittelen hankkimaan jokaisen jauhopeukalon kirjahyllyyn!

Hapanjuurileivonnan aloituspakkauksen voi tilata täältä!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • Eha Carr sanoo:

    Tere from Australia where I have just discovered your wonderful blog through our TV/media station SBS. Since I was born in Tallinn across the Gulf, I am very thrilled to have found you !

    • Jenni sanoo:

      So nice to hear that and happy that you found me! If you are on Instagram you can find me @liemessa 🙂

Jätä kommentti