Kaupallinen yhteistyö FILOS ja Asennemedia

Lomamatka Kreikkaan kotikeittiöstä käsin! Uunifetapastan alkuperäkeskusteluun on nostettu jopa kreikkalaiset, onhan siellä paistetttu fetaa iät ja ajat. Saganaki viittaa Kreikassa pieneen paistinpannuun. Tyypillisesti saganaki on leivitetty ja brandyllä liekitetty pannulla paistettu juusto – esimerkiksi feta. Jos kokeilet juustopannua kotona, muista huutaa vieraille lieskojen iskiessä ”Opa!”. Garides Saganaki on hyvin vapaasti suomennettuna katkarapupannu. Katkarapupannustani löytyy samoja makumaailmoja kuin uunifetapastastakin: runsaassa oliiviöljyssä tiristettyä chiliä ja valkosipulia, tomaattinen kastike, murustettua, suolaista, aitoa Filos fetaa ja yrttejä. Dippasin katkarapupannuun tomaatti-feta focacciaa tuoreeltaan. Seuraavana päivänä sekoitin kastikkeen vielä pastan joukkoon perhe dinneriksi. Tekeekö se siitä katkarapupannufetapastan? ?

Kreikkalaisen keittiön kulmakivet
Mikä on saganakin ja uunifetapastan tärkein ainesosa? Aito kreikkalainen feta. Feta on alkuperäsuojattu, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi Euroopan unionissa ainoastaan kreikkalaista fetaa voi myydä feta-nimellä. Saanko esitellä, Liemessä unelmakumppanin tälle vuodelle: Filos. Suomalainen perheyritys Gavrielides Foods maahantuo suomalaisten onneksi laajasti laadukkaita, kreikkalaisia herkkuja kuten Filos fetaa, oliiviöljyä ja kreikkalaista jogurttia. Upotin päivässä lähes pullollisen Filos oliiviöljyä ja kolme fetapakettia katkarapupannuun, tomaatti-feta focacciaan ja kreikkalaiseen perunasalaattiin. Oliiviöljyä ja fetaa kuluu meidän perheessä niin paljon, että välillä mietin olenko syntynyt väärälle leveysasteelle. Fetassa on voimakas, herkullinen ja suolainen makumaailma, joka sopii moneen ruokaan.

Kreikkalainen perunasalaatti
Kreikkalainen perunasalaatti toimii ihanana kesäisenä lisukkeena. Pottusalden kastikkeena toimi oliiviöljy – Filos kreikkalainen jogurtti- sitruunamehu. Kreikkalaishenkisen salaatista teki murustettu feta, Filos kalamataoliivit ja punasipuli. Filos kreikkalainen jogurtti on käyttövalmis eli sitä ei tarvitse lähteä valuttamaan. Rasvaisempi ja täyteläinen 8% versio on oma aamupala- ja välipalasuosikki sellaisenaan marjojen kera.
Vinkki! Arkiversioon sopivat isot pakastekatkaravut. Viikonloppupöytään tai vieraille tekisin pannun jättimäisistä tiikerikatkaravuista.
Katkarapupannu
Filos Deluxe ekstra-neitsytoliiviöljyä like a lot
punasipuli
4 valkosipulinkynttä
1 medium punainen chili
punainen paprika
250 g kirsikkatomaatteja
1 prk (400 g) kokonaisia säilyketomaatteja
n. 1 dl vettä
1 rkl oreganoa
2 rkl silputtua timjamia
ripaus suolaa
200 g isoja katkarapuja
1 pkt (150 g) Filos Original fetajuustoa
Tarjoiluun:
timjamia
chilisiivuja
Kuullota reippaassa oliiviöljyssä pannulla hienonnettua punasipulia, valkosipulinkynsiä ja chiliä noin 5 minuuttia. Lisää pieneksi kuutioitu paprika ja kirsikkatomaatit. Paista hetki. Muussaa sillä välin käsin kokonaiset säilyketomaatit murskaksi ja lisää joukkoon. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Mausta ja anna poreilla kannen alla noin 20 minuuttia.
Jos olet ollut kaukaa viisas, olet sulattanut katkaravut jääkaapissa esimerkiksi yön yli. Vaihtoehtoisesti sulata ne nopeasti kylmän veden alla. Valuta, ja lisää katkaravut kastikkeen joukkoon. Murustele Filos feta pinnalle. Laita kansi päälle ja anna poreilla vielä muutama minuutti. Tarjoile tuoreen leivän tai pastan kera.
Onko kreikkalaiseen perunasalaattiin ohje jossain? En löytänyt.
Kreikkalaiseen perunasalaattiin tuli kutakuinkin:
napakaksi keitettyjä uusia perunoita pilkottuna
loraus oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
n. 1 dl Filos kreikkalaista jogurttia
Filos feta murustettuna
kourallinen kalamataoliiveja
1/2 punasipuli siivuina
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
lehtipersiljaa