Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö FILOS ja Asennemedia

Kreikkalainen linssikeitto

Kun kreikkalainen pähkäilee arki-iltana ’mitä tänään syötäisiin’, vastaus saattaa hyvinkin olla linssikeitto. Kreikkalainen linssikeitto fakes on arkiruokaa parhaimmillaan. Maistuvan keiton salaisuus on liemi ja sen valmistus. Kreikkalaisen linssikeiton liemen herkullinen maku tulee kreikkalaisesta Filos ekstra-neitsytoliiviöljystä, valmistustavasta ja toki mausteista. Täydellisen makupaletin viimeistelee punaviinietikka. Lotraan keittiössäni oliiviöljyn kanssa varsin vapautuneesti ja edes desilitran lorottaminen soppakattilaan ei saanut ilmettäni värähtämään. Välimeren keittiöstä tuttu tapa valmistaa liemi ja kastikepohja vaatii reilusti oliiviöljyä onnistuakseen. Tutustutaan paremmin tähän ruoanlaiton kulmakiveen eli oliiviöljyyn!

kreikkalainen linssikeitto

Mistä tunnistaa laadukkaan oliiviöljyn?

Laadukkaan oliiviöljyn tunnistaminen voi olla vaikeaa, jos ei tiedä mitä etsii. Oliiviöljyjen laatu voi vaihdella rajustikin. Hinnasta voi usein päätellä jo jotain, mutta tässä muutamia vinkkejä miten tunnistat laadukkaan oliiviöljyn:

 • Ekstra-neitsytoliiviöljy on oliiviöljyjen korkeimmassa laatuluokassa. Ekstra-neitsytoliiviöljy valmistetaan suoraan oliiveista ainoastaan mekaanisin menetelmin eikä esimerkiksi kuumentamalla. Murskatun oliivimassan lämpötila saa tällöin nousta korkeintaan 27 asteeseen ja öljyn valmistus tapahtuu kylmäerottamalla nykyteknologiaa käyttäen.
 • Laatuun vaikuttaa merkittävästi se, kuinka nopeasti oliivit puristetaan poiminnan jälkeen. Kreikassa puristamot sijaitsevat useimmiten viljelmien läheisyydessä, ja näin ollen oliivit eivät seiso pitkiä aikoja säilytysastioissa hapettumassa. Kreikkalaiset oliiviöljyt ovat tunnettuja laadustaan.
 • Laadukkaat oliiviöljyvalmistajat ilmoittavat usein pullossa mistä oliivilajikkeesta oliiviöljy on puristettu. Esimerkiksi kreikkalaisia oliivilajikkeita on useita kymmeniä ja vain osa lajikkeista on sopivia syötäväksi. Suosituin lajike Kreikassa oliiviöljyn valmistamiseen on Koroneiki, joka on maultaan pehmeän hedelmäinen. Filos original oliiviöljyt on puristettu Koroneikista.
 • Ekstra-neitsytoliiviöljyä voi käyttää kaikkeen ruoanlaittoon. Siinä on paljon kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka kestävät kuumentamista monityydyttymättömiä paremmin. Lisäksi öljyn antioksidantit suojaavat paistamisen aiheuttamalta hapettumiselta.
 • Ei-läpinäkyvä, tumma pullo suojaa öljyä parhaiten valolta. Säilytä oliiviöljy korkki tiiviisti suljettuna valolta suojassa.
Linssikeitto resepti

Ruoanvalmistusniksi keittoihin ja pastoihin

Nyt kotikokit korvat hörölle! Tämä välimeren keittiön ruoanvalmistusniksi toimii niin keittoihin kuin pastakastikkeisiin. Lähes viikottain ruoan valmistukseni alkaa tämän saman makupohjan luomisesta eli porkkanan, sipulin ja lehtisellerin kuullottamisesta pitkään runsaassa oliiviöljyssä. En tiedä onko Kreikassa omaa sanaa tälle, mutta Italiassa tämä kuullotettu kasviskombo kulkee nimellä soffritto. Lisäsin pienittyjen kasvisten joukkoon myös kourallisen valkosipulia. Perinteisesti kreikkalainen linssikeitto tehdään ruskeista linsseistä, mutta saatavuusongelmien takia päädyin punaisiin linsseihin. Kunhan pilkkomisurakka ja kuullotus on tehty, linssikeitto keittyy nopeasti itsekseen. Loppusilausta tosin ei kannata unohtaa jos mielit aidolle makumatkalle Kreikkaan: lorauta joukkoon vielä korkillinen punaviinietikkaa.

Linssikeitto

Kreikkalainen linssikeitto

sipuli
2 porkkanaa
3 lehtisellerin vartta
5 valkosipulinkynttä
1 dl Filos original ekstra-neitsytoliiviöljyä
2 rkl tomaattipyrettä
nippu tuoretta persiljaa
1 rkl kuivattua oreganoa
4 laakerinlehteä
3 dl punaisia (tai ruskeita) linssejä
5 dl kasvislientä
1 tlk tomaattimurskaa
mustapippuria
suolaa
1 rkl punaviinietikkaa

Kuori sipuli ja porkkanat. Pilko sipuli, porkkanat ja lehtiselleri pieniksi kuutioiksi. Kuullota kasviskuutioita reippaassa oliiviöljyssä kattilassa tai padassa 15 minuuttia. Lisää tomaattipyree, silputtu persilja, mausteet, linssit, kasvisliemi ja tomaattimurska. Anna porista 20 minuuttia. Ruskeat linssit kestävät hieman pidempääkin keittämistä. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Mausta linssikeitto lopuksi punaviinietikalla.

Kreikkalainen linssikeitto

Lisää lämmittäviä keittoja syksyyn!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

3 Kommenttia

 • Sonja sanoo:

  En kestä miten hyvä keitto! kaverina vielä sun hapanjuurispelttileipää ?

 • Hanna sanoo:

  Mitä kasvislientä suosittelet ja millaisella suhteella tehtynä tähän reseptiin? Teen yleensä knorr-hyytelökuutiosta kasvisliemen, ja toisinaan se maistuu liikaa valmiissa ruuassa. Kiitos hyvistä ohjeista ?

 • Antti sanoo:

  Ihana resepti! Eilen kokeilin, niin hyvää 🙂

Jätä kommentti