Skip to main content
Liikaa vierasperäisiä sanoja putkeen. Eli kokeilimme ensimmäistä kertaa tehdä espressoa joululahjaksi saamallamme keittimellä jota kahvipiireissä Moka Potiksikin kutsuttaneen. Löysimme konstailemattomat ja ensikertalaiseenkin uppoavat ohjeet Kahvilasi.net sivuilta:

1. Ruuvaa pannun alaosa irti ja täytä se vedellä peittämättä kuitenkaan turvaventtiiliä.

2. Täytä yhdistetty vesitunneli/suodatinpesä kahvijauheella. Moka potiin käytetyn kahvin tulisi olla hivenen espressojauhatusta karkeampaa. Varmista, että kahvi on suodatinkupissa tasaisesti. Pintaa voi tasoittaa, vaan ei tiivistää, esimerkiksi kahvimitan pohjalla tai lusikan kärjellä. Aseta suodatinkuppi pohjaosan päälle ja puhdista ylimääräinen kahvijauhe kupin reunoilta ja ulkolaidalta.

3. Tarkista tiivisterenkaan kunto ja oikea asento ennen kuin kierrät yläosan paikoilleen. Pidä pannu kuitenkin koko ajan pystyasennossa, jotta kahvijauhe ei pääse kastumaan ennenaikaisesti.

4. Laita pannu liedelle tai kaasuhellalle. Lämpö tulisi olla säädettynä keskiteholle, muutoin kahvijauhe palaa, espressoon tulee kitkerä maku ja vesi virtaa liian nopeasti suodatinkupin läpi.

5. Heti kun ensimmäiset espressotipat ovat näkyvissä, pienennä lämmönlähteen tehoa välttääksesi kitkerää lopputulosta. Ei tosin liikaa – muutoin vesi ei jaksa nousta tunnelia pitkin yläosaan.

6. Kun alakammio on lähestulkoon tyhjä ja kupliva ääni voimistuu, ota pannu pois liedeltä. Anna pannun jäähtyä kunnes kuplinta lakkaa ja tarjoile espresso (esilämmitettyihin) kuppeihin.

7. Pannun yläosa on syytä huuhtoa välittömästi tämän jälkeen, jotta kahvi ei pala metalliin kiinni
.
8. Käytön jälkeen osat ruuvataan irti toisistaan, myös suodatinlevy ja tiivisterengas irrotetaan. Suoritetaan perusteellinen pesu juoksevan veden alla ja kuivataan huolella. Kierteiden raot ja kapeat vesitunnelit ovat kinkkisiä paikkoja, mutta huolellisuus kannattaa. Osat kannattaa säilyttää erillään, kunnes ovat kuivuneet. Älä laita espressopannua pesukoneeseen!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti