Skip to main content

2. luokkalaisen ensimmäinen koulupäivä uudessa koulussa. Täyteen lapattu lautasellinen borchkeittoa. Tämä muisto on syy siihen miksi olen pidättäynyt borchkeitosta jo kahden vuosikymmenen ajan. Odotan muilta ennakkoluulottomuutta ruoan suhteen joten täytyy sitä joskus ravistella omiakin fiksaatioita. Valmistamiseen käytetty aika, herkullinen ulkonäkö ja epätavallisuus tekevät borchkeitosta nykyään varsin salonkikelpoisen.

Cremier de Chaumes juusto oli erityisen mieluinen synttärilahja. Perinteinen ranskalainen valmistustapa on kuulemma lorauttaa päälle valkoviiniä ja laittaa juusto uuniin lämpeämään. Koko syntymäpäivien jäljiltä jäänyt viina-stäshimme oli vielä toimistolla, joten Espanjalaisen Cavan jämä sai kelvata. Juusto pehmeni vajaassa tunnissa 150 asteessa.

Sulaa juustoa oli hauska lusikoida. Kahdestaan kimpale oli hieman liioiteltua. Parhaiten ruokalaji toimisi neljälle hengelle illanviettoon.

Netistä löytyi vain muutama suomenkielinen borchkeitto-ohje googlettamalla. Käytin Kotilieden ohjetta hieman mukaeltuna.

Borchkeitto ( 4 hlö)

4 tuoretta punajuurta
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
300 g kaalia
4 laakerinlehteä
öljyä
n. 1 l vettä
mustapippuria
suolaa
tuoretta timjamia
etikkaa
1 prk smetanaa

Leikkaa punajuuret, palsternakka, porkkanat ja sipuli mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Itse raastoin punajuuret. Mitä ohuempia suikaleita, sitä ’hienompi’ keitto. Paahda punajuuriraastetta öljytyssä kattilassa 10 min. Tee sama toisessa paistokasarissa sipuleille ja hienonnetulle kaalille. Varo käräyttämästä sipuleita. Yhdistä kasvishöystöt, lisää kiehuva vesi ja mausteet. Keitä kunnes juurekset ova pehminneet.


Tarjoile keitto smetanan, tuoreen timjamin ja tumman leivän kanssa.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • oliivia sanoo:

    Teillähän pukkaa niin herkullista keittoreseptiä taas että pakko on kokeilla. En TODELLAKAAN pidä borch-keitosta, juuri tuossa postauksessa kuvailtuja kokemuksia on täälläkin… mutta tällä reseptillä voisin uskaltautua kokeilemaan.Oikein hyvää ja rauhallista joulua Liemikeittiöön!

  • Jenni sanoo:

    Kannattaa kokeilla :)Kuvat jäivät läppärille joten menee pyhien yli että saan niitä esille. Hyvää joulua myös teille!– Jenni & Nirso

Jätä kommentti