Skip to main content
korealainen nuudelikeitto

Liemessä ruokamatkalle kotikeittiössä! Määräsin itselleni täsmälääkkeeksi ruokamatkahaaveiluun uusia, mielenkiintoisia makuelämuksiä turvallisesti ja ekologisesti kotikeittiöstä käsin. Tänä vuonna lähdemme kuukausittain ruokamatkalle johonkin maailman kolkkaan kokkaamalla helpohko paikallinen ruoka, johon löydät ainekset vähintäänkin lähimarketista. Käteni osui kirjahyllyssä korelaisesta pop-up ravintolasta saamani ja Korean suurlähetystön julkaisemaan Bap-keittokirjaan, josta sain inspiraation. Ensimmäinen ruokamatkakohteemme onkin siis etelä-Korea ja nopea korealainen nuudelikeitto. Lisää matka- ja kokkausinspiraatiota löydät Soulin matkavinkit-postauksesta. Pääsin matkustamaan Souliin etelä-Koreaan juuri ennen pandemiaa. Olisi upeaa kuulla, jos sinulla on ruokamuistoja korealaisesta ruoasta kotoa tai maailmalta!

korealainen nuudelikeitto

Korealaisen keittiön kulmakivet

Riisin, inkiväärin ja valkosipulin lisäksi erilaiset tahnat ja kastikkeet ovat oleellinen osa korealaista keittiötä. Yksi tärkeimmistä mausteryhmistä on käymisprosessilla tehnyt mausteet kuten soijakastike, soijapaputahna ja korealainen chilitahna. Yhteistä näille kolmelle soijapohjaiselle mausteelle on korealaisen keittiön tärkein ainesosa meju. Meju on keitetyistä soijapavuista tehty soijakakku, joka fermentoidaan ja kuivataan.

Soijakastike ganjang
Soijakastike valmistetaan upottamalla meju soijakakkuja suolaveteen.

Soijapaputahna doengjang
Soijapaputahna taas tehdään suolaveteen upotetuista meju soijakakuista, joista on poistettu nestemäinen soijakastike.

Korealainen chilitahna gochujang
Korealaisessa chilitahnassa on aivan oma umaminen makunsa. Gochujang chilitahna valmistetaan jauhamalla meju-soijakakkua ja lisäämällä siihen riisiä, suolaa, mallasta ja chilijauhetta. Tämän jälkeen chilitahnan annetaan fermentoitua.

Kimchi
Hapatettua kiinankaalia eli kimchiä tarjotaan Koreassa lisukkeena joka aterialla. Kimchillä on jopa oma museo Seoulissa.


Lähde: Bap korealainen keittokirja

nuudelikeitto resepti

Nuudelikeitto on korealaista arkiruokaa parhaimmillaan. Löysin sopivan simppelin ja nopean nuudelikeittoreseptin Omnivorescookbook.com sivuilta. Lisäsin mukaan vielä seesamiöljyä ja siitakesieniä. Gochujang chilitahnan lisäsin vasta nokareina jälkeenpäin omaan annokseeni, jotta keitosta ei tulisi liian tulinen lapsille. Keittoon tuleva kimchi on jo hieman tulista.

Vinkki! Lisää keittoon lihaa, kanaa tai tofua tarjoiluvaiheessa. Keitosta saat vegaanisen vaihtamalla kananmunan vaikka paistettuun tofuun.

Vinkki vinkki!
Käytin keittoon korealaisia somyeon nuudeleita helpommin löytyviä japanilaisia soba nuudeleita. Molemmista löytyy tattaria ja rakenne sopii hyvin keittoihin. Yksi hyvä vaihtoehto on myös riisinuudeli. Riisinuudelia ei tarvitse keittää, vaan voit lisätä nuudelit kuuman liemen sekaan aivan lopuksi.

Korealainen nuudelikeitto

4 hlö

keittopohja:
1 dl kimchiä
(1 tl gochujang chilitahnaa)
1 tl hunajaa
2 rkl soijaa
1 rkl seesamiöljyä
2 valkosipulinkynttä pienittynä

1 l kasvislientä
150 g (somyeon) nuudeleita
2 pak choy salaattia
2 kevätsipulinvartta
4 munaa

Sekoita keittopohjan ainekset. Voit myös tarjoilla chilitahnaa erikseen.
Paista kananmunat valmiiksi pannulla.
Kuumenna kasvisliemi kattilassa. Keitä nuudelit ohjeen mukaan. 
Lisää liemeen pak choy salaatinlehtiä ja keittopohja. Viimeistele kevätsipulilla. 
Nosta keittoa lautasille. Tarjoile kananmunan, kevätsipulin, tuoreen chilin ja gochujan chilitahnan kera.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

Jätä kommentti