Skip to main content

Olimme haasteen edessä. Tiesimme että vieraamme pitävät hyvästä ruoasta, mutta eivät välttämättä arvosta Välimäki-hifistelyä huippuunsa. Keksimme tehdä hyvää suomalaista lähiruokaa eikä suomalaisuutta tarvinnut todellakaan hävetä. Suomi p*kele!

Aloitimme menun tuhdilla Saimaa Snapsilla ( 30 %). Aito meininki; pullossa on jopa tuottajien, Sirpa ja Jukka Anttolasta, kännykkänumero. Jatkoimme illan napakympillä eli graavisiialla punajuuri-vodkakastikkeessa ja mummonkurkuilla. Pääruokana perinteinen karjalanpaisti josta suola oli jäänyt hieman vähälle. Jälkkäriksi Nirso tarjoili lettuja mustikoilla ja itse kehittämällään tervakinuskilla.


Vodka kaipasi pientä palanpainiketta. Spelt näkkileipä valmistetaan vehnänsukuisesta Spelt viljalajikkeesta. Näkkileipä, kuin myös mahdollisimman moni muu raaka-aine, oli luomua ja ennenkaikkea suomalaista.


Graavisiika ja Mummonkurkut tarjoiltiin rukiisten ruisnappien kera. Ruokajuomana miehillä tyylikäs Teerenpelin olutpanimon ’Hullujussi’ (0,75l pullo) ja naisilla kuivaa Oiva omenasiideriä.

Punajuuri-vodka kastike

(4 hlö / 200 g siikaa)
50 g sinappia
1 rkl sokeria
1 rkl viinietikkaa
1 dl öljyä
2 rkl punajuurimehua purkista
2 cl vodkaa

Graavisiika pyydettiin suoraan K-kaupan tiskiltä, 200 g. Kastiketta varten sekoita sinappi, sokeri ja tilkka viinietikkaa kulhossa. Lisää öljy tippa kerrallaan sekoittaen samalla voimakkaasti. Lisää loput viinietikasta. Mausta punajuurimehulla ja votkalla. Juuri ennen tarjoilua valele graavifileet kastikkeella ja koristele tillillä.


Mummon kurkut ovat kestosuosikkeja ja monesta blogista tuttuja. Niissä on jotain vanhanaikaista ja samaan aikaan raikkautta.

Mummon kurkut (4 hlö)

1 kurkku
0,5 rkl sokeria
1 tl suolaa
väkiviinaetikkaa
tilliä

Kuori kurkut ja siivuta. Sekoita kurkut ja muut ainekset tiiviissä purkissa ravistamalla voimakkaasti. Lisää tilli ja anna ottaa hetki lepoa ennen tarjoilua.


Tuntuu että karjalanpaisti on turhaan ylenkatsottu ruokalaji. 5 tuntia haudutetuissa lihoissa ei ollut mitään arkista ja Lapin puikulaperunoissa maistui tämän maan routa. Suomalainen Ofelia viini ei suoranaisesti houkutellut joten viinin otimme _mahdollisimman_ läheltä; Saksasta Spätburgunder 2006 (Kampin Alkon -myymälästä)

Mustikkalettuja mustikoilla, vaniljajäätelöllä ja tervakinuskilla. Ja kyllä, se oli yhtä hyvää kuin miltä kuulostaa 😀

Mustikkaletut (4 hlö)

Lettutaikina valmistettiin orjallisesti Myllyn parhaan ohjeen mukaan. Nesteenä käytimme mustikka-vichyä joka antoi kivan säväyksen. Tervakinuski oli Nirson oma projekti, tieteellinen sellainen. Pakko myöntää että vaikka kuinka yritin olla sekaantumatta, saatoin kohottaa kulmakarvoja muutaman kerran. Niin siinä vaan kävi että ihan sairaan hyväähän siitä tuli. Ei tälläinen tapoihinsa pinttynyt köökkijuntta olisi samaan pystynyt. Tässä siis kullan arvoinen ohje:

Tervakinuski

1 rkl voita
5 tl sokeria
2 dl kuohukermaa
2 – 4 kpl tervapastilleja silputtuna

Paahda sokeri ja voi kattilassa rusehtavaksi. Lisää kerma ja sekoita jatkuvasti kiehuvaksi kunnes kastike paksunee. Sulattele samalla tervapastilleja keitokseen oman maun mukaan. Kolmella pastillilla tervan maku oli jo selkeästi esillä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

8 Kommenttia

 • Hyppysellinen sanoo:

  Tervakinuski menee varmasti meillä kokeiluun! Ostimme joskus Kauppahallista tervasiirappia, joka oli aivan huippuhyvää esimerkiksi jäätelön kanssa. Tervasuklaasiirappi taas ei ollut, vaikka suklaa yleensä uppoaa… Koko menu kuulostaa hyvältä ja ”kokonaiselta”! hieno blogi teillä. Teidän ja Pastanjauhajien blogit olivat pääinnoittajina kun aloitimme omaamme.

 • Jenni sanoo:

  Heippa,Yritimme metsästää kyseistä pentelettä vaikka-kuinka-monen-koon K-kaupasta, mutta ei löytynyt tervasiirappia, ei. Jenkkiläistä vaahterasiirappia olisi ollut. Siitä se idea oikeastaan lähti kun tervakinuski oli jo printattuna menukortteihin ja jotenkin se tervanmaku piti loihtia. Tervetuloa blogimaailmaan, tarvitsemme ”uutta verta”! Linkitin teitit ruokablogit-linkkeihin 🙂– Jenni liemessä

 • Hyppysellinen sanoo:

  kas vain linkititkin! olipa hauska juttu!saitteko taannoin sähköpostiamme, kun kyselimme sopiiko teidän blogianne linkittää? jos ette, sopiiko 🙂

 • Jenni sanoo:

  Hmm…en ole huomannut. No tottakai sopii!

 • Anni sanoo:

  Tosi kiva kokonaisuus. Suomalaista, aitoa ja herkullisen kuuloista. Mua välillä ärsyttää sellaiset ’suomalaiset’ menuut, joissa on käytetty lähinnä poroa ja kaikkea muuta muka suomalaista, mutta oikeasti normisuomalaisellekin melko eksoottista. Tässä on taas tehty sinäänsä arkisista ruuista herkkuja vähän muuntelemalla. Pointsit siitä teille, ja eiköhän näistä ainakin osa pääse kokeiluunkin, kunhan taas itse pääsen Suomeen aitojen raaka-aineiden äärelle.

 • Jenni sanoo:

  Heippa Anni pitkästä aikaa 🙂Suomalainen perusruoka on kyllä hyvää. Ja niinkuin sanoit, pienellä tuunauksella siitä saa salonkikelpoista.Asutko siellä Briteissä ihan vakituisesti ja käyt satunnaisesti herkuttelemassa Suomessa? Vietin joskus aikoinaan 3 viikkoa Hastingsissä Etelä-rannikolla. Mieleenpainuvin ruoka oli Hullunlehmän piirakka voisulassa perunalla. Laihduin varmaan 5 kiloa vaikka en olekaan kovin nirso 😉– Jenni liemessä

 • Hyppysellinen sanoo:

  nyt on tervasiirappianne maistettu meilläkin, tosin köyhien ritareiden kanssa. Kyllä oli hyvää, kiitos reseptistä!

 • Noora sanoo:

  Vaikuttaa tosi herkulliselle 🙂 Linkitän sinut, sano jos ei oo ok.

Jätä kommentti